x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Războiul care va veni

Războiul care va veni

de Gheorghe Voicu    |    01 Aug 2012   •   13:21

Este Romania un stat esuat? Nu inca, desi multe semne arata acest lucru. Rezultatele referendumului, conflictul politic generalizat, care a antrenat institutii fundamentale ale statului, criza economica tot mai acuta creeaza un tablou lipsit de speranta pentru Romania.

Mai exista cale de rezolvare? In mod sigur, da. Referendumul pentru demiterea lui Basescu reprezenta o solutie. Plecarea celui care ocupa functia de presedinte de aproape 8 ani parea o modalitate de detensionare a situatiei. Si de eliminare a unei surse de destabilizare politica.

Inexplicabilul prag de 50% impus de Uniunea Europeana a dus la o situatie de blocaj, cu imens potential de explozie. Aproape sapte milioane si jumatate de persoane au votat pentru demitere. Nu-i suficient? Sub un milion au votat pentru ramanerea pedelistului.

Curios lucru, dar in orice tara din Uniunea Europeana (mai putin Lituania) un asemenea rezultat l-ar fi trimis, automat, pe presedinte, acasa. La noi e invers: invinsul, cu un vot zdrobitor, se intoarce in palatul prezidential.De aici si nedumerirea: cat intervin cei de la Bruxelles in politica interna a unui stat, cat de brutal conditioneaza ei vointa cetateanului?

In cazul de fata, interventia a fost in masura sa distorsioneze vointa alegatorului.. Apare, astfel, un precedent in care decizia de la Bruxelles va avea prioritate in fata vointei populare. Cam in aceasta directie se indreapta Uniunea Europeana, iar Romania s-a dovedit ceea ce, in realitate, si este: o provincie obscura si primitiva de la marginea imperiului european. E de bine? E de rau? Nu intereseaza pe nimeni asta, doar daca nu cumva ne vom trezi, nu peste mult timp, cu un nationalism zgomotos si agresiv.

Asa ca, scapa Basescu de demitere? Mai ramane hopul Curtii Constitutionale. USL va prezenta documente care arata ca numarul celor cu drept de vot este putin peste 16 milioane. Adica, referendumul poate fi validat si, implicit, Basescu trebuie sa plece de la Cotroceni.

Se va ajunge aici? Daca ne gandim ca judecatorii Curtii au impus, si ei, fara o logica clara, pragul celor 50 de procente, apar multe semne de intrebare asupra deciziei corecte.

In acest timp, Basescu se pregateste sa-si reia postul de la Cotroceni. Mai intelept, mai dispus sa-si respecte, democratic, felia de putere? Absolut deloc. Dimpotriva, ii ameninta pe initiatorii referendumului cu anchetarea si, evident, arestarea lor pentru lovitura de stat. Se joaca, iresponsabil, cu cuvintele. Invoca reconcilierea nationala, dar vrea pedepsirea celor care, in viziunea lui, au incalcat legea. Acuzatia e grava si constituie semnalul clar ca reintoarcerea la Cotroceni semnifica inceperea razboiului de pedepsire a celor care l-au suspendat.

Traieste intr-o lume paralela? Si-a pierdut simtul realitatii? Anunta de pe acum ce va urma: o batalie crunta impotriva adversarilor politici. Rezultatul referendumului l-a inrait, dar i-a si intarit convingerea ca e invincibil. Cam asta isi dorea Uniunea Europeana cand, abuziv, impunea conditia de 50%? Asa arata decizia "constitutionala' a Curtii?

Nu e greu de imaginat un Basescu dezlantuit in a-si recupera puterea. Cum? Pedepsindu-si dusmanii.

Asa arata preconizata reconciliere. Mai e un lucru: Basescu ignora, cu o usurinta de neacceptat, ca e politicianul roman care a obtinut cele mai multe voturi impotriva,o performanta istorica. Si lucrul acesta se va simti in evolutia societatii.

Iata de ce viitoarele conflicte politice, cu un Basescu in prim-plan, vor transforma Romania intr-un stat esuat.

×