x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Razboiul presedintelui Basescu cu Parlamentul

Razboiul presedintelui Basescu cu Parlamentul

de Ion Cristoiu    |    01 Mar 2007   •   00:00
Razboiul presedintelui Basescu cu Parlamentul

Curtea Constitutionala e acum a lui Traian Basescu. A noului Jupan. Din ianuarie 2005 ea nu face altceva decat sa joace asa cum ii canta Traian Basescu.

Camerele reunite ale Parlamentului au votat ieri constituirea unei Comisii de ancheta in chestiunea suspendarii lui Traian Basescu. Dand curs vocatiei sale de a fi un soi pentru Traian Basescu ceea ce era Partidul Comunist Roman pentru Nicolae Ceausescu, Partidul Democrat a anuntat ca va contesta decizia la Curtea Constitutionala. Cuib al FSN-istilor adaptati la toate oportunitatile, Curtea Constitutionala ne-ar surprinde daca ar respinge aceasta constestare. Din ianuarie 2005 si pana acum, aceasta institutie a fost acuzata de talibanii din politica si din presa ca fiind a lui Ion Iliescu. A fost. Cata vreme Ion Iliescu era Jupanul. Curtea Constitutionala e acum a lui Traian Basescu. A noului Jupan. Din ianuarie 2005 ea nu face altceva decat sa joace asa cum ii canta Traian Basescu.
Indiferent de decizia Curtiii Constitutionale, un lucru e sigur. Cu sedinta de ieri s-a consumat o etapa importanta a unui proces absolut democratic: initierea procedurilor de suspendare a presedintelui.
Cu 13 ani in urma, mai precis in 4 iulie 1994, avea loc o sedinta asemanatoare dintr-un proces asemanator: initierea procedurilor de suspendare a lui Ion Iliescu.
O comparare a celor doua momente e mai mult decat semnificativa pentru a intelege ce s-a petrecut ieri, 28 februarie 2007.

Elemente comune:
a) si in cazul lui Ion Iliescu si in cel al lui Traian Basescu, faptele imputate nu justifica initierea suspendarii. Ele sunt doar un pretext pentru o actiune politica.
b) si in 1994, si in 2007, Presedintele a refuzat sa vina in fata Parlamentului, preferand sa fie reprezentat de o epistola.

Exista insa mult mai multe deosebiri intre cele doua momente:
a) La sedinta din 4 iulie 1994, propunerea de constituire a Comisiei de ancheta a fost respinsa de Parlament, in unanimitate. La sedinta din 28 februarie 2007, propunerea a fost votata cu o majoritate zdrobitoare.
In urma cu 13 ani, Puterea a reactionat unitar. Acum, doar PD a sarit in ajutorul Presedintelui. PNL a votat de partea Opozitiei. UDMR s-a abtinut.
b) In 1994, initierea suspendarii a dus la consolidarea Aliantei CDR-PD, dar mai ales a CDR. In 2007, lucrurile sant schimbate. sedinta de ieri a dezvaluit o si mai mare ruptura in interiorul Aliantei.
c) Suspendarea lui Ion Iliescu se inscria intr-o campanie de rasturnare a intregii Puteri. Mai intai, prin faptul ca Ion Iliescu era identificat drept adevaratul stapan al PSD si chiar al Stangii. Apoi, prin faptul ca Opozitia a introdus si o Motiune de cenzura.
Relatia dezastruoasa a presedintelui cu PNL a facut ca PSD sa-si concentreze acum atacul impotriva lui Traian Basescu. Suspendarea apare ca o actiune exclusiv impotriva presedintelui.
d) Ion Iliescu si-a folosit dreptul de a raspunde acuzatiilor printr-o scrisoare vadit respectuoasa fata de Parlament. Traian Basescu a trimis o scrisoare insultatoare. De aici o atmosfera antiprezidentiala dominanta la sedinta din 28 ianuarie 2007.
e) Suspendarea lui Ion Iliescu nu era un soc. De patru ani, Opozitia din politica si din strada il ataca violent.

Situatia lui Traian Basescu e schimbata. Puterea sa si-a avut temeiurile pana acum in imaginea de infailibilitate.
Initierea suspendarii, adaugata atacurilor lansate de Calin Popescu Tariceanu, loveste in aceasta imagine de infailibilitate.
Chiar daca nu va fi suspendat, institutiile de forta pe care se bazeaza Traian Basescu vor pica pe ganduri.
La o adica, Jupanul ar putea pica. Iar capii lor ar putea fi trasi la raspundere pentru abuzurile comise la ordinele lui Traian Basescu.
Astfel ca Traian Basescu ar trebui sa ia mai mult in serios tot ceea ce i se intampla in prezent.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial iliescu ion