x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Razboiul rece cu prietenii

Razboiul rece cu prietenii

09 Iul 2004   •   00:00

Stalin ar fi fost multumit: cineva a inventat un instrument pe care el si l-a dorit din prima zi de guvernare. Nu, nu emisiunile de divertisment cu public. Ci un soft care iti spune daca omul caruia i-ai trimis un e-mail l-a citit.

Nu numai atat: afla cand, cat timp a zabovit asupra lui si - cel mai placut - unde se afla cand l-a citit.

Si asta nu e tot: softul face toate chestiile astea subversive fara sa-i avertizeze pe cei spionati. Big Brother nu mai e o emisiune de televiziune: e un program. Serviciul se numeste "DidTheyReadIT?" sau pe romaneste "L-auCitit?" si functioneaza prin inserarea unui modul de urmarire, care se instaleaza pe calculatorul tintei. Pentru cei pasionati de tehnica, trebuie spus ca aceasta bucatica de cod e transportata sub forma unui fisier GIF de dimensiunea unui pixel, transparent, care nu poate fi detectat de utilizatorul obisnuit. Pentru cei nedusi la biserica Sfantului Bill Gates, sa spunem doar ca masinaria merge si nu te prinzi cand sta cu ochii pe tine.

Fireste, lumea isi pune acum problema daca e moral sa trimiti o scrisoare care isi spioneaza destinatarul. Sau daca nu cumva mail-ul se va transforma dintr-un tovaras sacaitor de munca intr-un anchetator care-ti pune lampa in ochi la miezul noptii sa spui si laptele praf pe care l-ai supt de la Materna... Compania producatoare are, fireste, justificari onorabile: intr-o lume incarcata de e-mail-uri nedorite exista un anumit risc ca destinatarul sa nu-ti vada mail-ul din greseala. Greseala pe care o poti indrepta trimitand un alt mail, cand vezi ca nu l-a citit pe precedentul. Mai mult, acest soft poate transforma mail-ul, scrie CNET, intr-un instrument de comunicare cu putere juridica, la fel ca scrisorile recomandate.

Nu stim daca aceste presupuse avantaje reusesc insa sa ne aline durerea cauzata de pierderea celei mai bune scuze de afaceri: "Iarta-ma, nu ti-am citit mail-ul!" Dar sa nu disperam inca. Mai ales ca deja o companie concurenta a introdus un soft care permite blocarea spionajului de mail. Mai mult, pe net se gasesc deja sfaturi practice despre cum poti afla daca cineva chiar se uita peste umar cand citesti mail-ul. Cel mai simplu: cautati in corpul HTML al mesajului o referire la site-ul didtheyreadit.com.

Asta in ipoteza ca deja softul spion a ajuns si la Bucuresti. Dar, judecand dupa performantele ultimei editii din Big Brother, cred ca nu e cazul sa ne facem griji prea curand....

×
Subiecte în articol: editorial