x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Razboiul vorbelor

Razboiul vorbelor

de Ion Cristoiu    |    12 Feb 2007   •   00:00
Razboiul vorbelor

Luna de foc, asa cum le place jurnalistilor sa alinte timpul trecut de la aparitia Elenei Udrea la Sinteza zilei, a adus insa o mutatie spectaculoasa in razboiul dintre Palate. Pentru prima oara de la declansarea confruntarii, premierul nu s-a mai resemnat in ipostaza de sac de box al presedintelui. A raspuns clar, deschis, violent chiar atacurilor dinspre Cotroceni. Ba mai mult, in cateva momente, a preluat initiativa razboiului. Astfel, pentru prima oara dupa 2005, Tariceanu i-a impus lui Basescu jocul: cazul cercurilor de interese de la Cotroceni, dezvaluirea afacerii Alro.

S-a implinit recent o luna de la izbucnirea a ceea ce s-a numit, in absenta unui alt termen mai la indemana, Scandalul Biletelului roz. Joi, 11 ianuarie 2007, la Sinteza zilei de pe Antena 3, fosta consiliera prezidentiala Elena Udrea si-a amintit deodata ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-a trimis in primavara lui 2005 o scrisoare lui Traian Basescu prin care ii cerea sa intervina la Parchet in favoarea lui Dinu Patriciu.
Ce s-a intamplat dupa aceea stie toata lumea.

Jucand cu brio, in stilu-i specific, atatarea presei de fatuce si gugustiuci, prin prelungirea suspansului, Traian Basescu nu numai ca a confirmat amintirile Elenei Udrea, dar mai mult, profitand de locatia Cotroceni, a facut dintr-un document pe care el insusi il considera mai putin insemnat miezul in jurul caruia a dezvoltat o intreaga nuca propagandistica: perpetuarea de catre Alianta D.A. a mult invocatului sistem ticalosit.

In aceeasi seara de miercuri, 17 ianuarie 2007, premierul Calin Popescu Tariceanu raspunde printr-un atac de o rara virulenta. Mai iute si mai slab, intr-o Declaratie politica de la Guvern si apoi, mai puternic, la Sinteza Zilei de la Antena 3, seful Guvernului il acuza, la randu-i, pe Traian Basescu de a fi nucleul unor grupuri de interese suspecte.

Marturisind, voit sau nu, o alianta discreta cu PNL, liderul PC, Dan Voiculescu, tine a doua zi o conferinta de presa pentru a dezvalui existenta unui biletel de influentare, scris de asta data de Traian Basescu. Din acest moment, atacurile continua in ritm sustinut de o parte si de alta. Fostii parteneri, acum dusmani de moarte, s-au prins intr-o escalada a salvelor de tun verbale. Supusi logicii tipice unor astfel de confruntari, fiecare a ajuns sa spuna lucruri care se pot intoarce la un moment dat impotriva lui insusi. Calin Popescu Tariceanu a dezvaluit amanunte din culisele venirii la putere a Aliantei. Amanunte in stare sa dea munitie PSD in batalia pentru revenirea in fruntea tarii. La randu-i, Traian Basescu a declarat ca Alianta n-a castigat parlamentarele si ca formarea guvernului Tariceanu a fost rezultatul exclusiv al actului sau de vointa.
Succesiunea uimitoare a replicilor si contrareplicilor, a atacurilor si contraatacurilor i-a facut pe jurnalisti si pe politicieni sa vorbeasca de o criza politica majora.

Atat presedintele, cat si premierul au negat existenta unei crize politice. Si ei, politicieni pana in maduva oaselor tot din interese electorale. Amandoi sunt sefii unor institutii de rascruce in statul roman. O criza politica, daca ar exista, le-ar pune la indoiala institutiile pe care le conduc.
Desi interesate electoral, negarile celor doi au temei in realitate.
Tot ceea ce s-a intamplat in ultima luna si ceea ce se intampla in aceste zile nu se pot aseza sub genericul de criza politica. E drept, pe langa excesul de declaratii, interviuri, acuze si dezvaluiri, s-au petrecut si unele mutatii in realitate: demiterea lui Sebastian Bodu, inceperea controlului guvernamental la Euroconstruct, demisia lui Razvan Ungureanu, decizia PD de a merge la europarlamentare pe liste proprii. Nu sunt insa fapte in stare a justifica numele de criza politica. Sebastian Bodu nu e o victima a razboiului dintre Palate, ci a intelegerii tacite dintre PNL si PD de a da de-a dura un personaj pe cat de pitoresc, pe atat de iresponsabil. Razvan Ungureanu a cazut din cauza diversiunii Amaratii din Irak.

De altfel, chiar cei doi capi de ostire politica - presedintele si premierul - nu numai ca au negat existenta crizei, dar s-au ferit de decizii capabile a declansa o criza politica majora. Traian Basescu, de exemplu, a declarat ca nu-i cere premierului demisia, iar Calin Popescu Tariceanu s-a opus initiativei de suspendare.

Luna de foc, asa cum le place jurnalistilor sa alinte timpul trecut de la aparitia Elenei Udrea la Sinteza zilei, a adus insa o mutatie spectaculoasa in razboiul dintre Palate. Pentru prima oara de la declansarea confruntarii, premierul nu s-a mai resemnat in ipostaza de sac de box al presedintelui. A raspuns clar, deschis, violent chiar atacurilor dinspre Cotroceni. Ba mai mult, in cateva momente a preluat initiativa razboiului. Astfel, pentru prima oara dupa 2005, Calin Popescu Tariceanu i-a impus lui Traian Basescu jocul: cazul cercurilor de interese de la Cotroceni, dezvaluirea afacerii Alro.
Razboiul a ramas mai departe in planul vorbelor.
Cu singura deosebire esentiala, poate, ca acum trage cu vorbele si premierul.
×