x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Redescoperirea Romaniei

Redescoperirea Romaniei

de Marius Tucă    |    21 Iun 2004   •   00:00

Ne propunem sa va prezentam cat mai multe despre "Romania noastra", Romania adevarata, Romania profunda, Romania dezvaluita atat de rar si cu totul intamplator.

Romania inseamna mai mult decat am fost obisnuiti sa credem. Inainte de ’89 ne era prezentata in fiecare zi si-n fiecare seara o Romanie triumfalista, o Romanie care era asezata la picioarele "conducatorului iubit". Cu tot ce avea ea mai bun, cu munti, cu ape, combinate, dar si cu productii-record, depasiri de plan. Era un fel de Romanie fabricata, falsa, din carton, servita poporului ca o trufanda. O Romanie fara miros, fara gust, fara culoare, fara viata! O Romanie ca un tablou comandat in care totul e perfect, fara nici o greseala, culorile perfect amestecate, un tablou care infatisa, vai, o Romanie moarta. Paradoxal, Romania servita poporului in fiecare zi (Romania contrafacuta, Romania mostenita, Romania tablou) drept model "semana" cu Romania reala: la fel de moarta si ea, la propriu de aceasta data, ca Romania din tablou. Moarta si frumoasa! Cum suna! Asadar, inainte de "Eterna si fascinanta Romanie" am avut "Frumoasa si moarta Romanie". A venit Revolutia si apoi anii repezi, tulburi, dar si tulburatori ai tranzitiei si totul a trecut prea repede pentru a mai avea timp sa vedem ce inseamna Romania. Ne-am multumit cu o Romanie superficiala, vazuta din masina sau, si mai rau, pe ecranele televizorului. Si atunci, in cele mai multe dintre cazuri, cu ocazia unor crime sau dezastre. Din fericire, tot cu ajutorul televiziunii am descoperit si o altfel de Romanie, o Romanie a unor personalitati care au avut si au ceva de spus in si despre aceasta tara.

Noi ne propunem, prin "Redescoperirea Romaniei", sa aflam si sa va prezentam cat mai multe despre "Romania noastra", Romania adevarata, Romania profunda, Romania dezvaluita atat de rar si cu totul intamplator. Caravana Jurnalului National pleaca la drum tocmai pentru a va infatisa aceasta Romanie pe care o cunoastem atat de putin. "Redescoperirea Romaniei", o idee care incepe sa fie pusa in practica incepand de astazi vreme de o luna de zile, de catre echipele de reporteri ai Jurnalului National, nu este un exercitiu de admiratie a Romaniei. "Redescoperirea Romaniei" va fi un exercitiu de sinceritate despre cum arata, cum este si, mai ales, ce inseamna Romania acum, in anul de gratie 2004: Romania reala, Romania profunda, Romania adevarata…

×
Subiecte în articol: editorial romania romanie