x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Referendumul ca Revoluţie

Referendumul ca Revoluţie

de Ion Cristoiu    |    26 Apr 2007   •   00:00
Referendumul ca Revoluţie

"Ori de cate ori a venit vorba de Parlament, de Guvern, de partidele politice, Traian Băsescu s-a declarat un adversar al acestora. Nu un adversar oarecare, ci unul avand de partea sa Poporul. A venit, in fine, pentru Traian Băsescu momentul adevărului. Cum inspirat au titrat unele ziare după suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a fost intors la Popor. Altfel spus, Parlamentul i-a făcut un serviciu uriaş: i-a creat momentul pe care domnia sa l-a invocat şi l-a dorit de doi ani incoace"

Parlamentul, reunit in şedinţă comună, a hotărat marţi că Referendumul pentru demiterea preşedintelui va avea loc sambătă, 19 mai 2007. Din acest moment, revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni e reglementată de Legea Referendumului din 24 februarie 2000. Perfectă sau imperfectă, Legea Referendumului nu va putea fi schimbată pană la 19 mai 2007, fără riscuri enorme pentru credibilitatea democraţiei in Romania. Mai sunt unii care vorbesc de posibilitatea ca, la 3 mai 2007, Curtea Constituţională să aprobe un amendament votat de Parlament in chestiunea validării rezultatelor Referendumului.

E greu, dacă nu chiar imposibil de crezut că acest lucru se va intampla:
1) Alcătuită din rebuturile regimului FSN-ist, Curtea Constituţională nu-şi poate ingădui să fie altceva decat sluga celui aflat la Putere. A fost sluga lui Ion Iliescu. Acum e sluga lui Traian Băsescu.
2) O aprobare a amendamentului ar insemna schimbarea regulilor jocului chiar in timpul jocului, fapt catastrofal pentru credibilitatea democraţiei in Romania.

Sunt astfel toate datele să susţinem că, după 19 mai 2007, Traian Băsescu se va intoarce la Cotroceni. Legea Referendumului e astfel alcătuită incat face imposibil un alt rezultat. In ceea ce priveşte revenirea la Cotroceni, Traian Băsescu n-are de ce să-şi facă probleme. inseamnă asta că domnia sa poate sta cu mainile in san pană la 19 mai 2007? Nici vorbă.

Problema, marea problemă a lui Traian Băsescu, nu e dacă se va intoarce la Cotroceni, ci cum se va intoarce. Forţa lui Traian Băsescu din cei doi ani de mandat n-a fost dată de prerogativele constituţionale, destul de limitate de altfel, ci de imaginea pe care şi-a creat-o (şi pe care a intreţinut-o), aceea de reprezentant al Poporului. In bătălia sa cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Presa, cu clasa politică, Traian Băsescu a ameninţat iar şi iar cu intoarcerea la Popor. Desigur, intoarcerea la Popor inseamnă crearea unui moment prin care Poporul să dea un semnal limpede, fără echivoc, că il susţine pe Traian Băsescu in bătălia sa cu toată lumea. Ori de cate ori a venit vorba de Parlament, de Guvern, de partidele politice, Traian Băsescu s-a declarat un adversar al acestora. Nu un adversar oarecare, ci unul avand de partea sa Poporul. A venit, in fine, pentru Traian Băsescu, momentul adevărului. Cum inspirat au titrat unele ziare după suspendarea de către Parlament, Traian Băsescu a fost intors la Popor. Altfel spus, Parlamentul i-a făcut un serviciu uriaş: i-a creat momentul pe care domnia sa l-a invocat şi l-a dorit de doi ani incoace. Momentul cand poate arăta Parlamentului, Clasei politice, Sistemului, că Poporul e cu domnia sa. O formulă de a dovedi că Poporul e cu el a fost ieşirea Poporului in stradă.

Catastrofalele manifestări de stradă de după suspendare au arătat că Poporul nu e cu domnia sa. Să zicem " şi nu in chip exagerat " că Poporul roman al anului 2007 refuză să-şi exprime susţinerea pentru cineva prin manifestări de stradă. Rămane, in acest caz, de văzut dacă Poporul il susţine pe Traian Băsescu in lupta sa de unul singur cu Sistemul, zis şi Ticăloşit, prin formula eminamente europeană a votului la Referendum.

In funcţie de acest răspuns, Traian Băsescu se va intoarce la Cotroceni fie reincărcat, fie sleit. Pentru ca, revenit la Cotroceni, Traian Băsescu să poată spune că a primit un mandat de la Poporul Roman să continue cu şi mai multă vigoare lupta impotriva Parlamentului, a Clasei Politice, a Presei, a Sistemului, e musai ca la vot să se prezinte cu mult peste 50% din cei inscrişi pe listele electorale şi, mai ales, ca majoritatea zdrobitoare a acestora să fie impotriva demiterii. Abia atunci Traian Băsescu ar putea invoca faptul că Poporul e cu el. In plus, această prezenţă uriaşă, echivaland cu o Revoluţie pe căi strict electorale, ar spulbera toate intrigile adversarilor săi. Cine ar indrăzni să nu ţină cont de acest semnal dat de Popor clasei politice?!

Prezenţa la vot intr-o proporţie revoluţionară e o chestiune de viaţă şi de moarte pentru Traian Băsescu. Nu numai pentru a exclude posibilitatea Parlamentului să interpreteze in folos propriu invalidarea Referendumului, dar şi pentru ca preşedintele să revină reincărcat electoral. O intoarcere in alte condiţii " invalidarea Referendumului sau un număr mai mic de voturi decat in 2004 " va insemna un preşedinte sleit din punct de vedere al autorităţii morale. Un preşedinte aşa cum şi l-ar dori duşmanii săi. Pentru că, intors la Cotroceni ca o curcă şi nu ca un vultur, domnia sa se va duce la vale in sondaje. Şi astfel cei doi ani de mandat care i-au mai rămas ar fi pentru Traian Băsescu inceputul sfarşitului ca om politic. Iată de ce, deşi revenirea la Cotroceni e fatală, campania pentru Referendum se constituie intr-o perioadă crucială. O perioadă nu uşoară, deoarece Traian Băsescu are de luptat exact cu ceea ce pare favorabil: certitudinea revenirii la Cotroceni.
×
Subiecte în articol: basescu traian cotroceni editorial poporul