x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Repertoriul Laurei Codruţa Kovesi

Repertoriul Laurei Codruţa Kovesi

de Sorin Roşca Stănescu    |    02 Iun 2013   •   22:26

Venită la şefia DNA după ce opt ani a condus Parchetul General, Laura Codruţa Kovesi işi desfăşoară întreg repertoriul. Toate procedurile cu care ne-a obişnuit dincolo sunt puse în operă. Arestări şi săltări de oameni în stradă cu ajutorul mascaţilor, difuzarea unor informaţii „pe surse”, dirijarea preferenţială a acestora către redacţiile „prietene”, dispreţul faţă de libertatea cetăţeanului, anchete care au miros politic, încălcări de competenţă în materie de procedură. Şi altele.

Cazul Sorin Alexandrescu, directorul Antenelor, este un exemplu cât se poate de concludent în ceea ce priveşte maniera în care acţionează şi va acţiona, pe tot parcursul mandatului, Laura Codruţa Kovesi. Desigur, ţinta ultimului dosar deschis de DNA nu este deloc întâmplătoare. Prin intermediul lui Kovesi, Traian Băsescu, şi poate nu numai el, işi plăteşte poliţele. Dar şi şeful DNA are poliţe de plătit. Nu Antena 3 a fost vârful de lance al criticilor la adresa fostului procuror general atunci când, într-un mod cât se poate de ostentativ şi explicit, instituţia pe care o conducea şi-a permis să „aresteze” procesele verbale care, sub nicio formă, nu ar fi trebuit să iasă de la Autoritatea Electorală Centrală? Şi, mai mult, conform legilor acestui stat, pe care doamna Kovesi era întâiul chemat să le apere, este cu desăvârşire interzisă, în timpul procesului electoral, orice fel de investigaţie penală pe această temă. Tocmai pentru a nu influenţa cumva alegătorii ori pe ceilalţi actori implicaţi în numărarea şi analizarea rezultatelor.

Dar să revenim. A fost doar un exemplu. Ultimul dintre nenumăratele motive pentru care casele de presă, şi în primul rând Antena 3, au formulat critici. Să ne imaginăm însă, că nu ar exista nicio legătură între campaniile de presă şi acest dosar penal al şefului Antenelor. Şi atunci să analizăm pur şi simplu ce s-a întâmplat, renunţând să punem evenimentele în cârca lui Kovesi, a lui Băsescu ori a altora. O persoană oarecare este umflată de pe stradă de către mascaţi. Nu atacase pe nimeni, nu intenţiona să fugă undeva şi nici măcar nu ştia că este subiectul unei investigaţii. Sorin Alexandrescu este încătuşat şi dus la DNA. Acolo nimeni nu este capabil să-i prezinte vreo probă. Nici lui, nici apărătorului care soseşte mai târziu. În schimb, elementele de care dispun procurorii sunt cu brutalitate aruncate pe piaţă. E vorba despre câteva înregistrări. Opinia publică ia act de stenograme chiar înaintea celui incriminat. Iar stenogramele în sine nu numai că nu pot constitui probe juridice, dar nici nu sunt concludente. Nu rezultă niciun fel de şantaj. Se găsesc însă destule cozi de topor din presă care, conştient sau inconştient, să le prezinte opiniei publice ca şi când ar avea vreo valoare.

Se mai găseşte şi o instanţă care, în mare viteză, să decidă ţinerea sub arest a acestui cetăţean, fireşte pentru perioada maximă prevăzută de lege.

Cetăţeanul Sorin Alexandrescu încearcă să se apere. Dar, până una alta, este zdrobit de maşinăria doamnei Kovesi. Să ia toţi ceilalţi cetăţeni aminte, li se poate întâmpla la fel!


Sursa: CorectNews


×