x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reprezentanţii fotbalagismului de la LPF s-au dat în faptă

Reprezentanţii fotbalagismului de la LPF s-au dat în faptă

de Dan Dumitrescu    |    17 Ian 2012   •   21:00

Gasca ligista, patronata tandru de Dragomi­rul cel mai Dragomir al fotbalagismului, s-a adunat pentru prima oara in acest an. Ordinea de zi a dezbaterilor a inclus chestiuni care-i framanta la greu pe garizii primei divizii. Intentiile declarate ale acestora au fost de o inaltatoare onorabilitate.

Cu toti au recunoscut, intr-o unanimitate emotionanta, ca vor sa asi­gure conditii de maxima corectitudine pentru desfasurarea returului de campionat. Numai ca cei care nu s-au lasat prostiti de aparente si-au dat seama, fara prea mare consum de perspicacitate, ca realitatea este exact pe dos. De fapt, prin tot ceea ce au decis in cadrul lucraturii generale, masculii dominanti ai primei divizii nu au urmarit nimic altceva decat sa-si marcheze teritoriul.

Una dintre redutele aflate in disputa a fost reprezentarea fotbalului prim-divizionar in Comitetul Executiv al FRF. Cei mai multi dintre reprezentantii cluburilor din Liga 1 considerau ca CFR Cluj si Otelul Galati si-au consumat portia de favoare asigurata de prezenta lui Iuliu Muresan si Marius Stan in comitet. Iar aceasta majoritate a decis in consecinta. Cei doi au fost inlocuiti de Valeriu Argaseala si Florian Walter. Coloratura lui Argaseala nu are nuante ascunse. El este stelist si gigist de unica folosinta. Florian Walter, in schimb, are mai multe chei de contact. Prima, cea de prima orientare, il recomanda ca uist clujean, contrapus local si traditional CFR-ului.

Cea de-a doua vizeaza reminiscentele dinamoviste ale lui Florian Walter. Astfel ajungem la concluzia ca Steaua, Dinamo si aliatii au invins minoritatea de veche orientare.

Arbitrajul a constituit alt teritoriu pe care masculii dominanti din jungla fotbalului au dorit sa-l marcheze prin puterea lor. Decizia trambitata cu mult aplomb de mai multi guralivi ai fotbalului, aceea a aducerii arbitrilor straini la meciurile de grea atarnare, a fost amanata. Aparent, 'fluierasilor' autohtoni li s-a mai acordat o perioada de gratie pe parcursul a cinci etape. De fapt, decizia aducerii arbitrilor straini a fost amanata, fiindca, deocamdata, ea contravine reglementarilor la zi. Abia cand acestea vor fi modificate este posibil ca actiunea sa fie repusa pe tapet.

Renuntarea contrapusilor lui Ion Craciunescu nu a fost insa definitiva. Adunarea generala a ligii a adoptat totusi doua decizii prin care patronii cluburilor vor sa-si arate muschii. Prima se refera la faptul ca rudele de gradul unu si doi n-ar mai avea dreptul sa activeze in cadrul aceleiasi structuri. Ce de-a doua vizeaza baremul 'fluierasilor', care ar urma sa fie redus la jumatate. Borcea, Becali si Dragomir au fost cei mai activi propagandisti ai respectivelor propuneri.

Desi le cam zburau ratele prin gura, am fost tentat sa acord totusi atentie argumentelor prin care cei trei si-au sustinut initiativa. Dar logica ma indeparteaza de un acord cata vreme nu am raspuns la cateva intrebari firesti. De ce nu s-au basicat reformatorii ligisti si atunci cand odraslele sefilor din CCA au fost promovate chiar cu nesimtire? Ma refer la prioada cuplului Avram – Gheorghe. De ce nu au cerut ei diminuarea baremelor inca din acea perioada, de vreme ce arbitrajele erau la fel de catastrofale sau chiar si mai rau? Sa caut explicatia tacerii de atunci in niste vinovate complicitati, in acele zvonuri scurse de prin inregistrarile de la DNA? Apoi, ce presupune, pe fond, diminuarea baremelor? Nu cumva o invitatie mascata lansata 'fluierasi'? Ma refer la completarea baremelor prin invoiala spagii. Zic, dar nu bag mana in foc. Singura certitudine ramane aceea ca Ion Craciunescu este un tip incomod pentru fotbalagismul ligist.

×
Subiecte în articol: editorial