x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Republica de la Ploieşti

Republica de la Ploieşti

de Gheorghe Voicu    |    11 Ian 2012   •   21:00
Republica de la Ploieşti

In vremuri de criza apar tot felul de miscari politice. Reale sau doar pe hartie. Acum, in epoca excelentei tehnologice, pe internet. Cam asa s-a ivit Noua Republica, o miscare politica de dreapta. Destul de bine mediatizata pe tv si in presa scrisa, pare sa capete amploare acolo unde, mai nou, se fac revolutiile: pe net.

Deocamdata, aceasta noua miscare, ce anunta transformarea sa in partid, incearca sa-si cucereasca adepti printr-un mesaj de dreapta, dar, din graba si teribilism, doban­deste accente comice. Chiar mesiani­ce. 'Noua Republica refuza un destin mediocru pentru Romania' clameaza doctrina ei.

Istoria spune ca, atunci cand o miscare, ce se vrea politica, promite un destin glorios pentru tara, ceva nu se potriveste. Demagogia te frapeaza. Romania are nevoie de o guvernare onesta si eficienta si nu de un destin care nu tine nici de foame, nici de libertate.

Sa zicem ca e vorba de o formulare mai avantata, nascuta din goana de neoprit a degetelor pe tastatura calculatorului si de varsta frageda. Caci initiatorul acestei miscari de (pe) net este tanarul Mihail Neantu, in­telectual-teolog, incantat la culme de rolul de vedeta in devenire, teribilist simpatic in lipsa lui de incertitudini.
Actuala lume se prabuseste, e nevoie de terapia purificatoare a Noii Republici. Care Republica, chiar si noua, isi pune pe site-ul oficial un 'manual de lupta', indispensabil membrului de partid. 'Manualul' este savuros, are exprimari – la Seinfeld, dovedeste o naivitate induio­satoare.

Astfel, combatantul 'Noii Repu­blici' trebuie sa aiba o stare de spirit pozitiva si, fara exceptie, trebuie sa fie optimist. 'Pentru suporterii nostri, optimismul e o forma de politete (sau, altfel spus, o datorie politica).

Oamenii Noii Republici nu trebuie sa afiseze o atitudine 'cronic-pesimista' sau 'acrita'. Adica e necesar ca membrul de partid sa debordeze de optimism si nici Seinfeld n-ar fi gasit o precizare mai spumoasa: e o datorie politica. Cate partide exista in lumea asta, nici unul n-a enuntat o indatorire mai placuta: sa fii optimist. (Daca va ajunge la putere, posibil ca Noua Republica sa impuna optimismul prin Constitutie.)

Si asta nu e tot. Oamenii Noii Republici trebuie sa fie activi, increzatori, zambitori. O mare enigma; de ce neaparat zambitori? Dar daca se cearta cu iubita, tot zambitori trebuie sa ramana? (Aha, ne-am certat si tu zambesti?, va suna reprosul partenerei.)

Si nici asta nu e tot, pentru ca manualul de lupta face o obsesie din optimism: 'Militantul de dreapta e caracterizat de un optimism molipsitor. Acolo unde majoritatea proclama dezastrul si fatalitatea esecului, omul de dreapta are solutii si le articuleaza convingator'. (Sa speram ca nu vom avea un cutremur, dar daca se va intampla, sunt curios cum va reactiona optimismul molipsitor al oamenilor de la Noua Republica.)

Indrumarile din manualul de lupta aluneca in hilar si prin formulari de sitcom. Astfel, membrii N.R. se intalnesc sa dicute despre, evident, problemele acestei tari napastuite. Manualul da o directiva cu alura bu­dista: 'Calmul si seninatatea trebuie sa domine atmosfera intalnirilor Noua Republica'.

Precizarea face parte din subcapitolul 'Importanta dialogului' si confera o caracteristica de baza activistului din aceasta incredibila repu­blica: seninatatea. Care, desigur, se va combina cu un optimism neaparat molipsitor. Astfel, optimisti si senini, noii republicani romani au ca datorie de partid sa-si treaca in agenda urmatoarele numere de telefon: Avocatul Poporului, DNA, Parchet, Camera Deputatilor, Senat, Guvern, Administratia Prezidentiala, MAE. De ce? Ramane un mister, mai ales in privinta DNA-ului si a Parchetului. Aici intalnim si marea performanta: includerea intr-un document politic a DNA-ului.

Noua Republica prezinta accentele comice ale Republicii de la Ploiesti si pare sa faca parte din strategia electorala a anului 2012. Si, deocamdata, nimic mai mult.

×
Subiecte în articol: editorial