x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Responsabilităţi pentru brambureală

Responsabilităţi pentru brambureală

de Ion Cristoiu    |    08 Ian 2008   •   00:00

Fenomenele meteorologice produc in Romănia brambureli peste limitele normale, pentru că instituţiile responsabile nu funcţionează la parametri optimi.



Descinderea unei ierni normale peste o parte din ţară şi, mai ales, peste Bucureşti a adus cu sine şi o imagine cu care ne-au obişnuit deja cei 20 de ani de capitalism à la roumaine: imaginea bramburelii in traficul de toate categoriile, de la cel rutier pănă la cel aerian. E o realitate pe care toată lumea a sesizat-o. Mai puţin a fost sesizată o altă realitate, şi ea deja o permanenţă a anilor postdecembrişti: abordarea realităţii romăneşti de către presă. Un confrate de la Adevărul observa in numărul de luni, 7 ianuarie 2008, al ziarului că presa noastră şi-a făcut un clişeu ca in astfel de imprejurări să ceară socoteală celor aflaţi la nivelurile cele mai inalte ale autorităţii. Trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Văntu, cel care şi-a asumat, cu de la sine putere, rolul de Tribunal al Poporului, a dus in aceste zile o campanie violentă impotriva primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. Motivul?


Lovitura administrată Bucureştilor de către iarnă nu l-a găsit pe Adriean Videanu la locul de muncă. Primarul general al Capitalei se afla in concediu in Dubai. Pentru angajaţii lui Sorin Ovidiu Văntu, rămaşi frustraţi de la diversiunea Orban, faptul că Adriean Videanu se afla peste hotare, şi nu in Bucureşti, s-a constituit intr-un motiv de acuzaţii infricoşătoare. Dificultăţile din traficul rutier, intens dramatizate, au fost puse exclusiv pe seama faptului că Adriean Videanu se afla in concediu. Chiar dacă supusă fatalei reguli a senzaţionalismului ieftin, presa nu se poate sustrage de la regula bunului-simţ. In cazul Adriean Videanu, regula bunului-simţ ne impune o intrebare: Prin ce s-ar fi imbunătăţit situaţia din Bucureşti dacă Adriean Videanu era in ţară? Ar fi reuşit primarul general să degajeze in doi timpi şi trei mişcări arterele principale, dar mai ales locurile de parcare, dănd cu lopata 24 din 24 de ore?


Rezolvarea problemelor ivite in Bucureşti de iarna care nu e nici măcar grea, ci doar normală, depinde de multe lucruri: de la potenţialul mecanic al deszăpezirii pănă la conştiinţa civică a fiecărui locuitor al Capitalei. Ce putea face Adriean Videanu dacă primii fulgi de zăpadă l-ar fi găsit in biroul său de la Primărie, suflecăndu-şi mănecile a voinicie? Ar fi putut impinge el utilajele de deszăpezire? Ar fi putut lua el in cărcă toate maşinile abandonate de bucureşteni pe arterele Capitalei intr-un gest de iresponsabilitate tipic dămboviţeană? Chemarea lui Adriean Videanu la judecata Poporului de presa lui Sorin Ovidiu Văntu a fost taxată de confratele de la Adevărul drept populism ieftin. Intr-adevăr, ţin de populismul ieftin clişeele de a face responsabile de necazuri precum cele din Bucureştii loviţi de nămeţi persoanele din fruntea ierarhiilor: primarul general, ministrul Transporturilor.


In astfel de imprejurări, responsabilitatea decisivă e a instituţiilor din subordinea primarului general al Capitalei. Il putem acuza pe Adriean Videanu pentru brambureala din Bucureşti doar după ce vom prezenta dovezi că firmele insărcinate prin contract cu deszăpezirea au fost beneficiare ale unor licitaţii trucate sau că şefii diferitelor instituţii din Bucureşti au fost numiţi de Adriean Videanu după alte criterii decăt cele ale competenţei. Cu acest prilej, intreaga presă a observat că an de an se repetă ceea ce s-a numit luarea autorităţilor prin surprindere. Acest fenomen se repetă - şi se va repeta in vecii vecilor amin - şi pentru că presa repetă, la răndul ei, un clişeu de sorginte populistă: In astfel de imprejurări, responsabilitatea primarului general al Capitalei e de a fi la locul de muncă, dănd din gură de dimineaţa pănă seara.


Fenomenele meteorologice produc in Romănia brambureli peste limitele normale, pentru că instituţiile responsabile nu funcţionează la parametri optimi. Şi nu funcţionează pentru că, in astfel de imprejurări, nu sunt trase la răspundere persoanele care au responsabilităţi precise de la diferite niveluri. Cum apare un necaz, presa se năpusteşte asupra primarului general, a miniştrilor, a primarului şi chiar a preşedintelui. Ocoliţi, cei cu adevărat responsabili răsuflă uşuraţi şi se duc să mai tragă un pui de somn. Responsabilitatea conducătorilor in democraţie ţine exclusiv de organizarea instituţiilor. Să-l luăm la rost pe Adriean Videanu pentru că n-a organizat atăt de bine instituţiile din subordine, incăt acestea să funcţioneze şi in timp ce el s-ar afla pe Marte, şi nu pentru că ivirea primilor fulgi de zăpadă nu l-a găsit in Bucureşti.

×