x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Restructurare la crampoane

Restructurare la crampoane

de Dan Constantin    |    21 Mai 2006   •   00:00
Restructurare la crampoane

Dl. Blaga a dorit sa-si extinda competenta si peste firava Agentie Nationala pentru Sport. In sedinta de Guvern din aceasta saptamana, tentativa PD de a da o prima fisura in structura guvernului a fost respinsa. Cand restructurarea incepe de la crampoane, crezand ca sus capul va judeca mai bine, actiunea pare condamnata.

Bate vant de schimbare prin Palatul Victoria. Spre aceasta tinta isi lanseaza torpilele pe piata zvonurilor gurile de foc de pe vaporul PD. Chiar si din comandamentul de la Elias, Traian Basescu nu-si lasa echipajul sa se odihneasca putin, sa-si traga sufletul inainte de trecerea in revista. Micimanul Boc isi scoate pieptul inainte si exerseaza la butoane in lipsa stapanului, ca sa nu se astearna praful si musca sa pateze tastele. Pana la primirea cu covorul rosu a comandantului si folosirea munitiei de razboi, echipajul se joaca lansand perdele de fum si petarde.

De cealalta parte a escadrei, manevrele PD sunt privite atent nu doar de pe vaporul PNL, ci si de pe salupele PC si UDMR.

Exercitiul guvernarii, dupa 500 de zile de mars pe mare agitata, i-a invatat pe cei din careul de ambarcatiuni sa se fereasca in primul rand de tirurile prietene, mult mai periculoase decat salvele opozitiei.

Amiralul, dus pe tarm la tratament, da sa se reimbarce si, sunt semne ca doreste schimbari de functii si de aranjare a flotei Guvernului. Semnele agitate ale transmisionistului PD si-au gasit trompeta pe o agentie de stiri. Asadar, suntem alimentati cu un zvon, de la o "sursa PD" ca vom avea nu un alt guvern, ci unul cu scaune mai putine. Asta e poveste veche de mai mult de 500 de zile, inca din campania electorala si de cand s-a scris programul de guvernare al Aliantei. Dar sursa sloboda scapa un porumbel cat elefantul de mare: "N-am avut timp din decembrie 2004 pana acum". Vezi Doamne, au uitat pe drum unde voiau sa ajunga.

Cum se vede viitoarea structura a Guvernului prin perdeaua de fum lansata din barca PD?

Structura ideala, visul oricarui democrat cu mana forte, ar fi cabinetul monocolor. Cum nu se poate asa ceva, scoatem cateva scaune din Palatul Victoria.

Pe al sefului, nu! Chiar daca nu-l inghit pe Tariceanu, exista tanara si eterna speranta Stolojan. Si, daca n-are scaun, pe ce sa se aseze, daca o fi cazul? Sunt insa viceprimi, din trei scaune facem unul pentru PD. Aliatii sa stea in picioare si vorba lui Miky, "ciocu’ mic!". Pe postul de "trei scaune" punem un jilt, chiar mai inalt decat al premierului, si-i dam un titlu pompos, pentru Blaga. Vocea gresita zice "dupa modelul italian". Tocmai acum il luam, cand au ajuns comunistii la putere la Roma! Pentru madam Boagiu, care este crescuta de mica de... persoana importanta, stim noi cine din Constanta, putem strange din scaune si scaunele. Cate probleme o sa le facem celor de la Bruxelles, este nevoie de un minister problema in varf cu o fata cu probleme. Torpila PD ii lasa fara posturi pe Gheorghe Dobre si Mihai Hardau, pentru gropile din drumuri si, respectiv, gropile din buzunarele profesorilor. Alti ministri raman fara obiectul muncii, dupa schema PD. Cristian David, de la ministerul al carui nume lung nu incape pe firma, Mihai Voicu, seful Secretariatului Guvernului, pentru ca stie si nu spune, Laszlo Borbley, pentru ca vorbeste bine romaneste, si Iuliu Winkler, ca e vecin cu Seres.

Vedeti ce lucrare temeinica! Stampila aprobarii date de la Elias ii acopera strategic de la rotire pe cel mai zburator ministru al momentului, Gheorghe Flutur, si pe sefa inundatiilor, Sulfina Barbu. In schimb, oamenii de suflet ai premierului, finantistul Vladescu si catastrofalul Nicolaescu, sunt propusi la demitere.

Dupa acest scenariu, scazand cateva scaune, avem un nou guvern, mai toti ministrii fiind vanturati.

Marea lucrare a inceput cu un mic esec. Dl Blaga a dorit sa-si extinda competenta si peste firava Agentie Nationala pentru Sport. In sedinta de Guvern din aceasta saptamana, tentativa PD de a da o prima fisura in structura guvernului a fost respinsa. Cand restructurarea incepe de la crampoane, crezand ca sus capul va judeca mai bine, actiunea pare condamnata. Mesajul prezidential, anuntat pentru iunie, are insa nevoie de incalzirea atmosferei. Vorba jucatorului de septic: Baga gras, Traiane!
×
Subiecte în articol: editorial