x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Restructuratul Nelu

Restructuratul Nelu

de Ion Cristoiu    |    11 Iun 2006   •   00:00
Restructuratul Nelu

"De dimineata pana seara sta in ograda, sub nuc, unde si-a amenajat un fel de sufragerie, si asculta cantece de petrecere de la aparatul pus pe pervaz. Seara insa intra in casa, sa se uite la stiri. N-a pierdut nici un Jurnal timp de cinci ani, cat au trecut de la restructurare. Nu s-ar putea spune ca-l intereseaza ceva in mod deosebit: crime, politica, incalzirea globala a climei. Se uita pur si simplu si se minuneaza de cate se intampla pe lumea asta"

Motto: "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul"
Mircea Badea, realizator tv

Dupa ce a fost restructurat de la Combinat, Nelu Patronea a stat mai mult pe acasa. Din milioanele incasate la plecare si-a luat o motoreta cu atas (desi nu stie sa conduca), o combina muzicala nou-nouta, cu boxe si, din ce i-a mai ramas, trecand prin iarmaroc, o franghie. Banii s-au dus asa cum au venit. Pe nesimtite si la iuteala. Serviciu nu si-a gasit. E drept ca nici nu s-a omorat cu cautatul. De dimineata pana seara sta in ograda, sub nuc, unde si-a amenajat un fel de sufragerie, si asculta cantece de petrecere de la aparatul pus pe pervaz. Seara insa intra in casa, sa se uite la stiri. N-a pierdut nici un Jurnal timp de cinci ani, cat au trecut de la restructurare. Nu s-ar putea spune ca-l intereseaza ceva in mod deosebit: crime, politica, incalzirea globala a climei. Se uita pur si simplu si se minuneaza de cate se intampla pe lumea asta. Uneori tine sa-i spuna asta si nevesti-sii, strigand-o sa vina iute, sa nu piarda stirea cu maimuta care vorbeste la telefon, desi a format un numar gresit.

Nevasta-sa e o femeie pe cat de nesarata, pe atat de proasta. Trebaluieste de dimineata pana seara pe tacute, fara sa cracneasca. Vecinele ii zic Mutuleasa. Mai tarziu, peste cativa ani, se va descoperi ca-i taiase beregata lui barbatu-sau, il transase si-l varase intr-o lada cu caise pe care o pusese la Mesagerie. In ciuda acestei descoperiri, satul nu-si va schimba parerea despre ea. Ba, mai mult, nu va da crezare anchetei penale, care apelase la reconstituire. E o proasta, vor zice toti. Altcineva, vreun stab a facut crima, si cei de la Politie au gasit-o pe ea, ca-i proasta de da-n gropi. Pe Mutuleasa chestia asta o va enerva rau. Rau de tot. Sperase ca lumea isi va schimba parerea despre ea.

Nevasta-sa vine sa se uite fara sa spuna nimic si, tot fara sa spuna nimic, se intoarce in bucatarie. In tot acest timp, mainile sale nu sed o clipa locului. Sterge un pahar sau curata un cartof.

Intre stiri se dau reclame. Multe, atat de multe, incat numerosi telespectatori spun ca se duc la baie sau in bucatarie, se intorc, dau tot peste reclame, pleaca prin oras, beau o bere si, la intoarcere, tot peste reclame dau. Cea mai des reclama, mai des decat reclama cu tipa neglijata de barbatu-sau, pentru ca avea parul slinos, si care-l excita acum din nou mai ceva decat daca ar fi luat Viagra, dupa ce se da cu samponul Matasea broastei, e cea dedicata vopselei Harnic. Esenta reclamei consta in concursul care aduce castigatorului o pensula. Pentru asta trebuie sa cumperi o cutie de Harnic, s-o desfaci si sa vari mana in vopsea. Daca ai noroc, gasesti pe fund o placuta de metal, care te desemneaza drept castigator.

Din motive care ne scapa, Nelu Patronea s-a hotarat sa obtina cu orice pret pensula despre care reclama spune ca e multifunctionala. In principal, e pensula, pensula de vopsit cu Harnic. Numai cu Harnic, evident, la alte vopsele nu merge. La o adica poate servi insa si ca penseta de smuls firele din nas, si ca surubelnita, si ca desfacator de capace de bere, ba chiar si pentru trezit dimineata, dat fiind ca se poate transforma in ceas desteptator tip CFR.

Ca sa gaseasca, in sfarsit, placuta a fost nevoie sa cumpere nu mai putin de 25 de cutii cu vopsea Harnic. Si-a vandut motocicleta si, cum banii nu i-au ajuns, a pus la bataie si fusul lasat de soacra-sa dupa moarte, piesa la mare cautare printre cei cu bani, deoarece bantuie moda lucrurilor vechi si trasnite. Cineva din sat a vandut, de exemplu, un fier de calcat cu carbuni la pretul unui radiocasetofon. Drept pentru care si-a luat chiar un radiocasetofon.

Ca sa n-aiba impresia c-a prapadit banii, Nelu Patronea s-a apucat sa vopseasca tot ce e prin jur. A vopsit in alb caruta, ingropata pe vremuri, sa nu i-o ia la colectiv, cusca Litei, o catea care sufera de dinti, coarnele caprei si un perete din bucatarie, singurul care nu era acoperit cu covor.
Acum sta sub nuc si bea bere. Dintr-una din cutiile cu vopsea.

×
Subiecte în articol: editorial