x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reţete diferite pentru Torje Şi Szekely

Reţete diferite pentru Torje Şi Szekely

de Dan Dumitrescu    |    23 Ian 2008   •   00:00

Traseele domestice în miş­ca­rea jucătorilor par mai uşor de citit. Subiectul unui eventual transfer între cluburile autohtone are fişa la vedere.

Traseele domestice în miş­ca­rea jucătorilor par mai uşor de citit. Subiectul unui eventual transfer între cluburile autohtone are fişa la vedere. Ştii ce poate omul pe teren, ştii cât poate duce în afara lui. Nu mai ai nevoie de DVD-uri, dispar din afacere căutătorii de talente şi impresarii de pripas ale căror comisioane umflă preţul ju­că­to­rului. Dar şi în astfel de situaţii, ca în orice altfel de tranzacţie, măiestria negociatorilor decide în balansarea avantajelor şi dezavantajelor către o parte sau alta. Eficiente sunt lovitu­ri­le scurte şi fără anestezie. Aşa de pildă a fost deposedarea prin alu­ne­ca­re pe care Borcea şi Turcu au bă­gat-o la Marian Iancu în cazul Torje. Încălzirea s-a făcut prin culegerea de informaţii care priveau intenţiile vânzătorului. Banii şi perspectiva incertă la Ti­mi­şoa­ra au reprezentat argumente con­vin­gătoare în acţiunea de fezandare a adversarului. Tratativele dintre cluburi au fost caracterizate de discreţie, pentru că numai astfel puteau fi evitate licitaţiile false, cele menite să crească artificial preţul tran­zac­ţi­ei. În tratativele cu Torje, argumen­te­le materiale au trecut în plan secund. Pentru jucător, spre deosebire de fos­tul său patron, argumentul ho­tă­râ­tor a fost tocmai perspectiva unei cariere de succes. Examen trecut cu succes de Borcea şi de Turcu. Cei doi au avut profesori buni. Aşa le trebuie!

 

O altă tranzacţie care stâr­neşte mare interes îl pri­veş­te pe Janos Szekely. În acest caz, spre deosebire de tranzacţia mai sus descrisă, la pupitrul de comandă se află clubul care doreşte să cedeze jucătorul. Marius Stan gestionează cu abilitate un club sărac. El este obligat să cumpere ieftin şi să vândă scump, pentru că numai astfel poate păstra Oţelul pe linia de plutire. L-a luat pe Szekely pe te miri ce de la Universitatea Cluj şi doreşte să-l returneze tot Clujului, dar la CFR, pe bani mult mai mulţi şi ceva jucători la schimb, numai buni pentru a fi scoşi la rampă de Grigoraş. Nu m-aş mira ca oferte­le formulate de Dinamo, Steaua şi Rapid să fi urmat unor acţiuni puse la cale tocmai de Marius Stan. După cum spuneam, licitaţiile care nu fac bine cumpărătorului sunt tocmai bu­ne pentru clubul care vinde. Se pare însă că strategia pusă la cale de pre­şe­dintele gălăţenilor este minată de jucător. La Szekely nu se mai po­tri­veş­te argumentul frumoasei perspective. Vrea la Rapid, unde poate prin­de lejer echipa. La CFR concurenţa nu are câştigători dinainte ştiuţi.

Dar negociatorii lucrează, iar zilele  n-au intrat în sac.

×
Subiecte în articol: editorial