x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Retroviitorul

Retroviitorul

de Roxana Roseti    |    07 Ian 2011   •   09:03

În anii ’50, filmele SF prezentau fa­mi­lii în bucătării care pentru toată lu­mea arătau ca nişte bucătării ale ani­lor ’50, aflate în case din anii ’50, şi mâncând micul dejun al anilor ’50! Deosebirea era că bucătăria, casa şi micul dejun se aflau într-o staţie in­ter­stelară care se deplasa prin „în­tu­ne­ricul” cosmic.

Mesajul liniştitor al acestor filme era că viitorul nu poate fi altfel decât pre­zentul, că doar de­ta­li­ile se vor schimba, că viaţa va ră­mâ­ne, în principiu, la fel. Însă lumea este departe de a fi ocolită vreodată de schimbări, totdeauna vremurile au aparent rătăcite prin buzunare revo­lu­ţii industriale, informaţionale... Specialiştii apreciază schimbările, comentând că acestea promit noi salturi spre progresul so­cietăţii umane. Dar, după cum spunea dr. Paul Strassmann (reputat specialist american în tehnologia informaţiilor), „atunci când trăim perioade de progres rapid, situaţia pare a se înrăutăţi, deoarece ele sunt însoţite de o destră­ma­re şi realcătuire de relaţii, poziţii şi stiluri de viaţă”.

Deja cei care au ca obiect de studiu societatea de consum subliniază că 2011 ar putea prezenta aspecte interesante în ceea ce priveş­te produsele sănătoase (şi low-cost!) şi creşterea interesului pentru ferme (motivaţia: „deoarece s-a observat că oamenii manifestă în ultima vreme un interes tot mai mare pentru gră­di­nă­rit, pentru natură, pentru produsele organice”)... Oricare ar fi noua or­di­ne (economică-dacă vreţi, că tot a fost clasată economia drept o ştiinţă deprimantă...), a ne păstra ră­dă­cinile tinere şi sănătoase ar putea constitui un must have al momentului!

×