x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revanşa lui Ciprian Tătăruşanu

Revanşa lui Ciprian Tătăruşanu

de Dan Dumitrescu    |    06 Iun 2012   •   17:12

Consemnatii lui Victor Piturca pot afla si ei, in sfarsit, ce inseamna vacanta si gestionarea pe proprie raspundere a bucuriei de a fi liberi. Prelungirea corvoadei prin cantonamentul din Elvetia si Austria a insemnat sacrificiu pentru tricolori, dar un sacrificiu asumat in acontarea sperantei de a reprezenta Romania in preliminariile CM.

Bogdan Lobont, Razvan Rat, Dorin Goian si alti veterani ai echipei stiu bine ce inseamna nationala pentru etichetarea lor profesionala, pentru consolidarea unui prestigiu in care sunt deja titulari. Reprezentantii tinerimii viseaza frumos si spera sa se titularizeze si ei in optiunile selectionerului. De fapt acesta a fost si scopul rational al cantonamentului, al meciurilor cu Elvetia si Austria. Acomodarea in buna relatie a experientei si a dorintei de afirmare. In plus, a mai fost verificat si raspunsul pe care il pot da nationalei, prin joc, o serie de jucatori care au frecventat episodic nationala. Din acest punct de vedere cred ca intreprinderea lui Victor Piturca si-a atins scopul. Iar cei care stiu cel mai bine sa descifreze informatiile oferite de aceasta actiune sunt meseriasii fotbalului. Marginalii, cei carora fotbalul le este cunoscut doar ca spectacol, mai pot fi furati si de impresii. Iar cand marginalii mai sunt si tarati de pricini diverse, comentariile lor cutreiera pustiul cu mare gratie.

Victoria impotriva Elvetiei, mai ales dupa ce Elvetia obtinuse un rasunator succes impotriva Germaniei, ne-a cam starnit la entuziasm. Visarile colorate au fost asumate excesiv mai ales de cei care, in avancronicile respectivului meci, trageau clopotele dezastrului. Meciul cu Austria, desi incheiat cu un rezultat de egalitate, n-a mai avut acelasi desen. Spectacolul a lipsit, nationala noastra a propus mai mult realizari personale, nereusind sa articuleze logic reprezentatia colectiva. Iar cheltuitorii nesabuiti ai elogiilor de dupa meciul cu Elvetia s-au repliat brusc. Clopotarii dezastrului au revenit la obisnuintele care i-au consacrat, exagerand de aceasta data in negari tembele. Balansul periculos este insa al prostilor. Fotbalul, fotbalul nostru cel de toate zilele, ramane in constantele sale, constante ale unei mediocritati fara cusur.

Aceasta-i realitatea in care Victor Piturca incearca sa inventeze o echipa nationala capabila sa parcurga preliminariile CM fara a se face de ras. El stie fotbalul. Contestatarii sai, in schimb, nu stiu ca nu stiu si isi afiseaza incompetenta cu gratie. Si nu ma refer aici la faptasi ai fotbalului. Felia de penibil este infulecata cu lacomie de pretinsii specialisti din media. Fotbalul practicat de nationala noastra in meciul cu Austria nu putea iesi pe plus decat printr-o comparatie cu trancaneala bleaga care i-a urmat. Trancaneala din care am aflat, de pilda, ca una dintre calitatile fotbalistice care-l recomanda pe Daniel Nicolae este alonja. Hent, gugustucilor!

Meciul cu Austria a oferit si prilejul unor frumoase revanse. Ciprian Tatarusanu a fost deseori tinta unor atacuri jegoase. Concluzia tutarilor care l-au tot pus la zid era aceea ca Tatarusanu nu poate sta decat in poarta curtii. Ca Piturca l-a luat la lot doar pentru a face jocul unor impresari prieteni. Prestatia lui Tatarusanu ii propune acum pentru fundul curtii pe tutarii care l-au contestat. De remarcat a fost si evolutia lui Florescu, fotbalist criticat si de cei care nu i-au cunoscut vreodata figura. Iar faptul ca Florescu a raspuns prin personalitate in joc dovedeste faptul ca el mai are o calitate. Nu este deranjat de inghionteala trebalucilor care-i poarta sambetele.

×
Subiecte în articol: editorial