x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revolta, mască a făptaşilor abili

Revolta, mască a făptaşilor abili

de Dan Dumitrescu    |    26 Feb 2008   •   00:00

Rezultatele primei etape a anului au dinamitat calculele pariorilor. Lucrătura imaginaţiei, oricât de slobodă ar fi fost ea, nu avea cum să ţină pasul cu sarabanda surprizelor.

Rezultatele primei etape a anului au dinamitat calculele pariorilor. Lucrătura imaginaţiei, oricât de slobodă ar fi fost ea, nu avea cum să ţină pasul cu sarabanda surprizelor. Parte dintre verdictele imprevizibile a etichetat corect prestaţia din teren a echipelor, a fost argumentată logic de schimbarea la faţă, în bine sau în rău, a unor formaţii. Marea derută au creat-o însă rezultatele mincinoase. În capcana rezultatelor care au contrazis flagrant logica jocului au căzut comentatorii a căror competenţă nu depăşeşte aritmetica tabelei de marcaj. Tocmai de aceea am preferat să acord credit meseriaşilor. Ascultându-i pe Cornel Dinu sau Nicolae Manea, pe Dan Petrescu sau Ioan Andone, pe Adrian Ilie sau Ilie Dumitrescu, sunt tentat să cred că această etapă de încălzire nu a diagnosticat indiscutabil desfăşurarea în continuare a campionatului. În ierarhia actuală, nici podiumul şi nici boxa condamnaţilor la retrogradare nu sunt luate definitiv în proprietate. Echipele Clujului, care semnează în continuare copertele clasamentului, pot spera deopotrivă şi îndreptăţit la îndeplinirea obiectivelor propuse. Dar atât! Nici una dintre ele nu are sacii în căruţă. Dan Petrescu spunea că doar Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi pot trăi în liniştea distanţării egale faţă de polii clasamentului. Chiar de-ar fi să-i dau dreptate, o competiţie în care 16 echipe din 18 luptă cu cerbicie pentru atingerea scopurilor propuse nu poate fi decât extrem de interesantă. Ea nu poate fi compromisă decât de spectacolul grotesc al unor netrebnici care parazitează lumea fotbalului. Mulţi dintre performerii ridicolului sunt merituoşii absolvenţi ai academiei întemeiate de glumeţul Gigi Becali. Discipolii silitori ai războinicului cad însă în capcana orgoliului de a-şi depăşi maestrul. Dacă Gigi Becali reuşeşte să fie comic chiar şi atunci când nu-şi propune, clonele sale apasă la greu pedala prostiei solemne. Edificatoare în acest sens este povestea blatului de la Iaşi, descoperită de căutători prin spatele calului, anunţată de merinoşii presei sportive şi preluată de sanitarii fotbalului. Numai că, şi de această dată, slăbiciunile Stelei au demontat convingător scenariul, ca şi la meciurile din turul campionatului cu Buzăul şi Pandurii.

Aceiaşi indivizi care pretind că le pute stâna tricotează clişee împrumutate de la renegatul Gigi Becali. A făcut carieră butoniada licenţiată la palat, iar pungile doldora de euro apar chiar şi în vedeniile celor care pretind că sunt cu analizele la zi. Încep să cred că băieţii pretins serioşi chiar pun în practică ideile lui Becali, iar revolta lor nu este decât mască a făptaşului abil.

×
Subiecte în articol: editorial