x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rezultatul alegerilor din Romania va fi decis in strainatate

Rezultatul alegerilor din Romania va fi decis in strainatate

de Marius Tucă    |    01 Mar 2004   •   00:00

Pe scena politica se intampla un lucru extraordinar, la care nu m-am gandit nici o clipa. Dupa ce inceputul anului a fost marcat de o campanie electorala care a insemnat in mare parte circ, ulterior, dupa scandalurile cu adoptiile, cu amendamentele baronesei, lucrurile au luat o intorsatura spectaculoasa.

Campania electorala, chiar daca a devenit una dura, are ca principala tema, daca nu singura, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Intr-o declaratie pe care a facut-o prin luna ianuarie a acestui an, premierul Adrian Nastase dezvaluia opiniei publice ca "integrarea Romaniei in UE este programul politic al PSD si al sau, ca viitor candidat la Presedintie". Intamplator sau nu, dupa acel anunt, campania electorala neoficiala s-a mutat pe acest subiect. Avand in vedere importanta acestui moment crucial, istoric pentru romani, mi se pare bine venita mutarea dezbaterilor politico-electorale pe aceasta tema. Sper ca initierea de catre opozitie a unei motiuni de cenzura pe tema integrarii sa nu fie doar o miscare politicianista si, mai ales, sa nu fie doar un foc de paie. Dezbaterea pe tema integrarii ar trebui sa fie permanenta, dat fiind faptul ca Romania trebuie sa incheie pana la sfarsitul anului capitolele de negociere. In plus de asta, in septembrie se va da publicitatii de catre Uniune "raportul de tara". Va dati seama cat de important va fi acest document pentru scena politica, pentru PSD si pentru partidele de opozitie.

Ma intreb in ce masura campania electorala de pana atunci va fi tot pe integrare. Daca se va intampla asa, daca dezbaterile de pana atunci nu vor cadea in derizoriu, atingand probleme minore sau nu vor fi atacuri la persoana, si se vor face pe capitolele de negociere cu UE si pe problemele de fond ale integrarii, raportul de tara poate deveni documentul care va hotari castigatorul alegerilor. Ar fi pentru prima data in istoria postrevolutionara cand castigatorul (castigatorii) alegerilor din Romania va fi ales, desemnat de strainatate cu ajutorul, bineinteles, al poporului roman.

×
Subiecte în articol: editorial