x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Roberta fură. Presa „minte la nesfârşit”. E nevinovată.

Roberta fură. Presa „minte la nesfârşit”. E nevinovată.

de Radu Tudor    |    20 Iul 2011   •   21:00

O greata fara margini m-a cuprins la anuntul Parchetului General in cazul Roberta Anastase. Nu stiu de ce, inconstienta mea personala si profesionala ma indemna sa cred ca nu vor face totusi o marsavie atat de mare. Ca bruma de respect pe care ti-o da calitatea de procuror, adica de avocat al statului, nu-ti poate permite sa urinezi pe lege, intr-un loc prin care trece un puhoi de oameni. Dupa ce am prezentat la 'Punctul de intalnire' inregistrarea oficiala din Camera Deputatilor prin care se dovedeste fara nici o retinere furtul, falsul, uzul de fals si abuzul in serviciu pentru Roberta Anastase si cei 80 de parlamentari ai puterii au trecut noua luni. Adica peste 270 de zile in care procurorul de caz n-avea altceva de facut decat sa vizioneze inregistrarea, sa audieze persoanele invinuite, sa ceara dovezi suplimentare daca erau necesare.

Nimic din toate astea. In locul unei cuvenite inceperi a urmaririi penale pentru fapte pe care le-au vazut milioane de oameni, Parchetul General a dat un comunicat absolut jenant, cu explicatii si motivatii pur politice, fara nici o referire la Codul Penal. In cei 20 de ani de presa, mi-au fost date sa vad multe porcarii facute de reprezentanti ai puterii, indiferent de culoarea si numele ei. Ceea ce vad insa azi in cazul Roberta Anastase e mizeria suprema, e decaderea fara precedent a imaginii de procuror, e tot ce putea sa faca mai scarbos acest regim complice cu infractiunea. Il acuz in mod public in primul rand pe presedintele Traian Basescu, cel caruia de altfel nu-i scapa nici un amanunt, cat de nesemnificativ ar fi el.

Stie in culcare si-n sculare ce face Opozitia, ce contracte are Ponta, la ce ora se trezeste Antonescu, stie ca Blejnar e nevinovat, cine e bun mi­nistru si cine nu. N-am nici o indoiala ca domnia sa controleaza totul, pana la ultimul detaliu. Bazandu-ma pe o firimitura de bun-simt in care nu incetez sa mai cred ca-l are, presedintele Romaniei nu poate baga sub presul pe care sta cu picioarele mi­zeria facuta de Anastase. Aceasta infractiune si tolerarea ei, mai mult – spalarea ei – o sa-i urmareasca ani buni de acum incolo pe toti acei care sunt azi la putere. In primul rand pe Traian Basescu.

El, cavalerul anticoruptiei, al moralitatii si al justitiei eterne, cel care clameaza in fiecare zi de sapte ani ca respecta adevarul si-l pune la fundamentul actelor sale politice si administrative, va iesi de acum in public avand pe frunte stampila: Roberta, hoata nevinovata. Pot sa inteleg slabiciunile sale de barbat si de om politic. A crescut-o pe Anastase de cand era Miss Romania. In ciuda pregatirii sale extrem de precare, a promovat-o in pozitia celui de-al treilea om in stat. O palarie uriasa pentru un cap atat de mic. Poate a prins drag de ea. Dar s-o protejezi personal pentru cel mai mi­zerabil, ilegal si nedemocratic act politic al ultimului deceniu, e prea mult. Schimbarea ei din functie si pastrarea privilegiului de parlamentar ar fi fost probabil de ajuns pentru multi romani.

Poate sunt eu prea exigent, dat fiind faptul ca am prezentat dovezile intr-o emisiune la Antena 3. Cred insa cu tarie (si mult timp de acum va fi asa) ca procurorul de caz ar trebui exclus din magistratura, iar doamnele Anastase si Kovesi sa-si prezinte demisia. Cat despre pre­sedintele Basescu si premierul Boc, orice argument legal si rational este exclus. Nu ramane decat sa le bat obrazul si sa le spun: 'Sunteti de toata jena!'. Nu mai pot crede nici o secunda in alegeri corecte si demo­cratice in 2012, atata vreme cat un furt evident la un vot atat de important nu are consecintele firesti, penale. Dupa cum au jurat cei care conduc azi, cu mana pe sfanta Biblie, la numirea lor in functie, tot asa spun si eu: asa sa-i ajute Dumnezeu!

PS: Imediat dupa raportul pe jus­titie al Comisiei Europene, presedintele Basescu afirma ca presa 'minte la nesfarsit' si 'se penibilizeaza' cand vorbeste de comenzi politice catre procurori. Vi se pare, dle presedinte, ca in mandatul dumneavoastra, o decizie precum cea data Robertei Anastase e legala? Sau ca poate fi scoasa din contextul mai mult decat evident al protectiei politice de la cel mai inalt nivel pentru infractiuni grosolane? Sa va asumati, domnule Basescu, faptul ca nevinovatia prefabricata de procurorii dumneavoastra presedintelui Camerei Deputatilor o sa apese constant, de acum incolo, asupra legitimitatii acestui regim. Nu se poate sa nu vedeti barna din ochii dumneavoastra de paiul din ochii unor posturi de televiziune ce nu depasesc 10-15 la suta din cota de piata si critica uneori DNA. Restul de 85-90 la suta nu va deranjeaza nici cu rubrica meteo... Va lauda pe fata, ne injura pe noi si sunt gata sa aplaude frenetic si o hartie goala cu antet de la DNA. Nici procentul asta minoritar de critica nu-l puteti to­lera?

×
Subiecte în articol: editorial