x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romani de Cambridge

Romani de Cambridge

de Laura Toma    |    25 Apr 2007   •   00:00

Li s-a părut o excentricitate să aplice la Cambridge şi acum ii vezi pe străzile sătucului britanic plimbandu-se firesc către laboratoarele de cercetare. 40 de tineri romani care au dat nas in nas cu ştiinţa reală au păreri impărţite despre Romania, aproape jumătate s-ar intoarce in ţară, jumătate ezită să se gandească la asta.

STAREA NAŢIUNII - Studenţii acceptă spiritul britanic, dar nu uită de casă
FOTOREPORTAJ � Click pe imagine
TRADITIE. Unul dintre celebrele locuri din lume unde, de secole, stiinta bate politica
Li s-a părut o excentricitate să aplice la Cambridge şi acum şi ii vezi pe străzile sătucului britanic plimbandu-se firesc către laboratoarele de cercetare. Patruzeci de tineri romani care au dat nas in nas cu ştiinţa reală au păreri impărţite despre Romania, aproape jumătate s-ar intoarce ţară, jumătate ezită să se gandească la asta.

In Cambridge, satul universitar aflat la vreo oră de Londra, nu iţi e greu să dai de studenţi romani, căci sunt aproape 40. Sunt la colegii diferite, dar se strang in pub-uri unde discută ba despre instabilitatea politică din ţară, ba despre ce mai face fiecare dintre ei. Inainte de a pleca din Romania vedeau Cambridgeul ca o ţintă greu de atins, aici şi-au dat seama insă că a fi student la Cambridge e un lucru palpabil şi firesc, altfel spus nu e un vis excentric să-şi doreşti să ajungi să studiezi la prestigioasa universitate britanică. Despre Cambridge afli o duzină de legende in doar cateva minute. Romanii cu care ne-am intalnit ne-au spus cateva. Am aflat de Podul Suspinelor pe care se spune că in trecut treceau studenţii inainte de examene, de Podul Matematicienilor despre care se spune că a fost făcut de un grup de cercetători fără să se folosească nici un cui, legendă care i-a intrigat pe matematicieni şi i-a determinat să-l desfacă pentru a descoperi formula, dar n-au reuşit să-l mai asambleze la fel. Am mai aflat de cel mai bogat colegiu din Cambridge, Trinity College, despre care se spune că se situează in topul instituţiilor britanice pe locul trei după Regină şi Biserică. Sau cum a picat prima dată Newton admiterea la un alt colegiu şi apoi a fost acceptat la Trinity, unde ii poţi vedea din stradă apartamentul. Dar şi despre rivalitatea deschisă cu Oxfordul care se dispută in fiecare an pe Tamisa prin concursul de vaslit şi care anul acesta a fost caştigat de Cambridge.

"AICI ŢI SE DESCHIDE AL TREILEA OCHI". Mircea Iliescu studiază la Pembroke College, infiinţat in 1347, şi crede că norocul l-a adus la Cambridge. A studiat doi ani Biologia la Bucureşti, a prins apoi o bursă de doi ani la Edinburgh unde a lucrat direct cu cel care avea patentul vaccinului pentru hepatita B şi a făcut o specializare in biologie molecularcă. "La Edinburgh am invăţat ce inseamnă ştiinţa reală. Mi-a fost cam greu pentru că programele sunt foarte diferite, eu eram obişnuit să parcurg teoria şi cam atat, acolo era mult mai aplicat", spune Mircea. "Profesorul cu care lucram colabora cu Darwin Trust şi ei m-au convins să fac şi un doctorat, ei mi-au dat şi banii şi aşa am aplicat la un laborator din Cambridge". Acum Mircea studiază celulele embrionare intr-un proiect mai amplu prin care se incearcă găsirea unor remedii pentru scleroza in plăci finanţat de Multiple Sclerosis Trust, petrecand pană la 8-9 seara in laborator. Nu este convins că cercetarea i se potriveşte perfect, insă pentru moment e in regulă. "Imi aud prietenii că se plang de Romania, mie insă imi place in ţară şi vreau să mă intorc. Ei cred că glumesc cand le spun că mă intorc la Bucureşti. Intr-adevăr aici parcă ţi se deschide al treilea ochi, intri in contact cu oameni de ştiinţă recunoscuţi internaţional, nu ştiu dacă profesional mă voi rupe total de Cambridge, insă imi doresc să infiinţez un institut de cercetare la noi cu oameni aduşi de la Cambridge". Mircea e de părere că englezii nu sunt total ignoranţi in ce ne priveşte, sau cel puţin cei pe care i-a intalnit. "Am colegi care mă intreabă de Carol şi Lupeasca, de limba latină... deci au ceva repere despre noi", adaugă Mircea. "Noi romanii ne credem cei mai buni, cand vii aici conştientizezi că sunt alţii mai buni ca tine şi iţi mai domoleşti orgoliul, aici imi place că am invăţat să nu mai mizez pe aparenţe şi imi mai place Cambridgeul primăvara pentru că miroase ca in Cişmigiu", conchide Mircea.

"AM DEVENIT UN PIC ENGLEZ". Andrei Mihăilă a venit la Cambridge in 1999 pentru doctorat. Terminase Electronică şi Telecomunicaţii la Politehnica din Bucureşti şi a zis să-şi incerce norocul aplicand aici, neştiind aproape nimic despre Cambridge. "Am avut o mare surpriză cand am venit aici, nu a fost chiar simplu pentru că in '99 lucrurile stăteau puţin altfel decat acum, pornind de la telefonia mobilă, frecvenţa zborurilor şi pană la oportunităţile de angajare", spune Andrei. "Prietenii mei imi spun că am devenit un pic englez, cred că se refereau la faptul că sunt un pic arogant... nu ştiu... cred că in sensul ăsta m-a schimbat experienţa de aici... am incercat să mă racordez la o civilizaţie care imi lipsea in Romania", adaugă Andrei. După ce şi-a terminat doctoratul şi studiile postdoctorale, s-a angajat la o companie de profil din Cambridge. Se spune despre Cambridge că este al doilea loc după Silicon Valley cu cea mai mare densitate de companii spin off din lume. Companiile spin off sunt companii desprinse din universitate pornind de la un proiect de cercetare al unui student. "In Romania sunt un turist şi atat, merg la ai mei, dar găsesc Bucureştiul foarte agresiv, imi place Cambridge-ul, e liniştit, iţi vezi de studii, de job, pentru mine e foarte in regulă aici, nu exclud să mă intorc in ţară, dar nu mă gandesc intens la asta".

"MĂ DESCURC MAI BINE CA ACASĂ". Alexandra Nica e din Brăila, a terminat facultatea de Bioinformatică in Germania şi a aplicat pentru doctorat la mai multe universităţi din UK şi SUA. A optat pentru Cambridge in cele din urmă, unde cercetează intr-un institut genetica umană. Institutul in care işi dezvoltă proiectul de doctorat este in afara Cambridge-ului şi face zilnic naveta. "Aici mersul lucrurilor e firesc, toate se intamplă cum ar trebui să se intample şi cred că de asta simt că mă descurc aici mai bine ca acasă, de aceea nu m-aş mai intoarce in Romania... am independenţă financiară de la 18 ani, acum finanţarea de care beneficiez este de 16.000 de lire pe an, intru in contact cu oameni importanţi, cu care n-aş fi crezut că pot interacţiona vreodată, incat nu văd de ce aş pleca", spune Alexandra. "Imi plac englezii pentru că sunt aristocraţi, au stofă."

"VOI FACE IN ŢARĂ EXACT CE AM FĂCUT AICI". Mihai Brezeanu e pe ultima sută de metri cu doctoratul. Şi el a terminat Politehnica Bucureşti şi acum studiază microelectronică intr-un laborator de senzori la Cambridge. Mai exact incearcă inlocuirea siliciului din circuitele electronice cu diamantul. Soţia lui, Laura, a studiat dreptul tot la Cambridge şi apoi s-a intors in ţară, unde şi-a găsit un job in Ministerul Justiţiei. Şi Mihai speră să se intoarcă in cateva săptămani in ţară, unde a primit o ofertă de job intr-un laborator de cercetare. "Am norocul că mi s-a oferit să fac in Romania ceva foarte apropiat de ce fac aici şi cu un salariu rezonabil, incat nu văd de ce să răman aici. "Imi plac englezii pentru reacţiile lor fireşti... hai să ne uităm la reacţia lor la atentatele din 2006 de la metroul londonez. Nu şi-au băgat unghia in gat... au stat, au discutat, au inţeles că au primit o palmă, dar au incercat să reintre rapid in firescul vieţii...", comentează Mihai.


ALEXANDRA NICA
"Aici mersul lucrurilor e firesc, toate se intamplă cum ar trebui să se intample şi cred că de asta simt că mă descurc aici mai bine ca acasă, de aceea nu m-aş mai intoarce in Romania... am independenţă financiară de la 18 ani"
MIHAI BREZEANU
"Imi aud prietenii că se plang de Romania, mie insă imi place in ţară şi vreau să mă intorc. Ei cred că glumesc cand le spun că mă intorc la Bucureşti. intr-adevăr, aici parcă ţi se deschide al treilea ochi"
MIRCEA ILIESCU
"Dar am şi multe lucruri care imi displac la ei... primul ar fi că se lasă prea uşor pe mana sistemului... pornind de la un lucru banal... purtarea căştii de protecţie pentru biciclişti, spre exemplu... in ciuda faptului că aici nu e trafic"
ANDREI MIHĂILĂ
"In Romania sunt un turist şi atat, merg la ai mei, dar găsesc Bucureştiul foarte agresiv, imi place Cambridgeul, e liniştit, iţi vezi de studii, de job, pentru mine e foarte in regulă aici, nu exclud să mă intorc in ţară"


  • foto BOGDAN IURAŞCU
  • ×
    Subiecte în articol: editorial romania cambridge tara mircea