x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romănia, azi, din jilţul lui Ferdinand

Romănia, azi, din jilţul lui Ferdinand

de Lucian Avramescu    |    13 Noi 2007   •   00:00
Romănia, azi, din jilţul lui Ferdinand

CIORNE
Azi, Sala Tronului de la Cotroceni este inchiriată contra a 1000 de euro sau mai mult, in funcţie de client, pentru nunţi şi botezuri, iar in jilţul lui Ferdinand Intregitorul stă Traian Băsescu, cel care a strivit cu totul sacralitatea statală a Romăniei.


CIORNE
Dimineaţă păcloasă de luni, cu străzi făcute vraişte, şoferi ameţiţi şi nervoşi, umezeală in aer şi-n oase. Bucureştii par o tutungerie spartă nu de hoţi, ci de indivizi beţi, in conflict cu ei inşişi, dependenţi de nicotina haosului. Un şofer care intră pe contrasens imi agaţă oglinda din dreapta a maşinii şi mă injură pe geam. Radioul imi spune că in mai puţin de două zile poliţia italiană a recoltat două cadavre de romăni: o femeie, relativ tănără, găsită cu capul crăpat de o rangă şi adăpostul in care trăia incendiat şi un bărbat de 31 de ani, impuşcat in sudul peninsular, acolo unde mafia işi face veacul. Presa şi politica italiană au receptat asasinarea celor doi imigranţi cu o emoţie identică celei de la strivirea cu talpa a doi găndaci de bucătărie. Cum de am căzut atăt? Cum se face că am ajuns aici?


Am citit zilele acestea nişte pagini despre lumea de bazalt şi acuarelă a Bucureştilor de altădată, despre o altă Romănie pe care eu n-am apucat-o. Istoria noastră, răvăşită ieri de tancurile sovietice, n-a mai avut răgaz să-şi limpezească apele, ca un lac adănc, cu prea multe măluri scoase la suprafaţă. Statalitatea noastră, cu heraldica ei princiară, nutrindu-şi legitimitatea prin inrudiri care plecau de la Regina Victoria a Angliei pănă la ţarii ruşi, se vede azi desacralizată şi cărată in borhotul cărciumii. Sunt 140 de ani de cănd Carol I a pus temeliile Casei Regale a Romăniei. Azi, Sala Tronului de la Cotroceni este inchiriată contra a 1000 de euro sau mai mult, in funcţie de client, pentru nunţi şi botezuri, iar in jilţul lui Ferdinand Intregitorul stă Traian Băsescu, cel care a strivit cu totul sacralitatea statală a Romăniei. Seara tărziu, pe lăngă bisericuţa in care se ruga Regina Maria, se aud tocurile Elenei Udrea, iar marile decizii politice se iau la Potcoava sau Golden Blitz. De ce să ne mai ia Europa in seamă? Ce interlocutor pe măsură mai pot găsi aici Cancelariile lumii? Cine să-i mai apere pe amărăţii noştri care şi-au mutat sărăcia in periferiile de carton de la marginea strălucitoarelor capitale ale Occidentului?


O fetiţă de 12 ani, romăncă, supusă presiunilor nemiloase ale colegilor italieni, s-a aruncat pe fereastră. Ştirea abia dacă a incăput in rubricile de fapt divers ale presei italiene şi europene. Faptul, zguduitor, ar fi trebuit să mişte sensibilităţile inţepenite ale mai marilor lumii, să clatine sufleteşte siguranţa celor care ne pun la zid. Aş! Glasul Romăniei, demn şi autoritar, ar fi trebuit să tune azi. Dinspre Carpaţi şi Dămboviţa nu se aude insă decăt un scheunat de maidanezi care se sfăşie pentru miza măruntă a osului. Cine ne mai scoate din păducherie? Strivit intre două palate, ministrul trebuinţelor externe turuie ca o ţaţă, vrute şi nevrute, incapabil să se trezească din pumni. Primul ministru, batjocorit zilnic prin dibăcia celui care ştie să manevreze masele, pănă la perfomanţa de a-i face să scuipe chiar şi pe cei care au gura uscată, dă din măini să nu se inece şi mimează, uneori jalnic, siguranţa. Ne rămăn speranţele la aşa zisa "nouă clasă politică"? Aiurea! Am văzut o reclamă in care democraţii işi strigau catalogul, in absenţa unui "diriginte" plecat cu alte treburi, iar catalogul personajelor virginale ale politicii de măine incepea cu junele Frunzăverde. Halal reformare!


In Italia, scriam data trecută, au plecat mulţi tineri din satul meu, Săngeru. Băieţii, plătiţi jalnic sau neplătiţi deloc in primele luni, lucrează pe schele şi fac muncile cele mai nemiloase. O fată, batandă, de 19 ani, ingrijeşte trei bătrăni. I-am cerut telefonul de la mama ei şi am sunat-o. Vroiam să ştiu, de la sursă, ce se intămplă acolo, dacă are necazuri, dacă este agresată pe stradă? Pe stradă? - s-a mirat fata. Sunt de nouă luni aici. N-am avut nici o zi liberă. Ea spală, ea găteşte, ea ingrijeşte casa. O bătrănă, de aproape 100 de ani, se scapă pe ea de mai multe ori pe zi. Cel mai tănăr dintre bătrăni are 78 de ani şi i-a făcut avansuri sexuale. Pe stradă nu ştie cum este. Cine o apără pe această tănără plecată să căştige o păine in străinătate?

×
Subiecte în articol: editorial