x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania balonata

Romania balonata

de Tudor Octavian    |    25 Feb 2007   •   00:00
Romania balonata
CEA MAI MARE DISCRIMINARE e in spoturile publicitarede televiziune. Apar, de pilda, in aceste filmulete, fete si femei tinere pe cat de dragalase, pe atat de balonate. Dat fiind frecventa reclamelor la iaurtul care rezolva problema, precum si grimasele domnisoarelor si doamnelor balonate, imi dau seama ca e vorba de un fenomen. S-ar putea sa fie o consecinta a integrarii in Uniunea Europeana, deoarece femeile noastre au inceput sa se baloneze mai des pe masura ce se apropia ziua aderarii. Dar de ce nu apar la televizor si barbatii balonati? De ce nu sunt invitate sa se strambe, cand se simt balonate, si doamnele in varsta? Ca doar balonatul nu e selectiv. Ma rog, eu nu ma balonez, insa eu n-am fost niciodata un caz reprezentativ. As vrea sa vad spoturi cu mosi urdurosi si balonati, care sa spuna cate vanturi mari trageau ei zilnic, inainte de a descoperi iaurtul miraculos, si cum, dupa paisprezece zile de cura, dau numai parturi mici si mijlocii. Nu e echitate nici in publicitate!

UNII AU VOCATIE DE SLUGI. Dupa saisprezece ani de viata libera, fara arbitrariul stapanului absolut, un fost vecin melancolizeaza: "Sa nu uitam ca asa cum era el, Comitetul ala Central al lui Ceausescu ne-a dat o paine. Putea sa nu ne-o dea!". Omul cu suflet de serv e convins ca dreptul la munca e o chestiune de bunavointa a stapanirii. Stapanirea buna e aceea care ar putea sa ne ia aerul si apa, dar se indura de noi si nu ni le ia. Ne mai sufoca din cand in cand, ne mai tine insetati o vreme, dar numai asa, cat sa realizam ce buna e ea cand deschide robinetele.

AM VAZUT cum e carata la lada de gunoi o enciclopedie in treizeci de volume. Proprietarul a dus-o la targ, zicandu-si ca, la un euro volumul, se va gasi careva s-o cumpere. Omul se lepada de enciclopedie, intrucat in cei cincizeci de ani, de cand o tinea in casa, nu deschisese niciodata un volum. Pe loc, m-am gandit c-ar trebui s-o salvez. O enciclopedie nu e o carte oarecare. E un monument, un totalizator, care prin insa-si dimensiunile sale isi reclama importanta. Impreuna cu proprietarul enciclopediei, am deschis la intamplare cateva tomuri. Am dat numai peste definitii si prezentari depasite sau care nu ne mai spuneau nimic.
Enciclopediile, cu cat vor sa fie mai continatoare, cu atat sunt mai vulnerabile la trecerea timpului. O carte de zece pagini poate sa fie la fel de utila si de proaspata, in toate privintele, ca in urma cu doua sute de ani cand a fost tiparita, dar o enciclopedie e depasita inainte de a-i fi tiparit tot tirajul.

"BUZULI TU FRUMUSEL", ii spune un turc unei romance pe care o place. Fata ar trebui sa inteleaga ca turcul gaseste ca buzele sale sunt frumoase. Ce merge in comert nu merge in tandreturi. Auzi ce mi-a zis tampitul asta, chicoteste spre prietena ei fata, ca buzuli mele frumusel.

×
Subiecte în articol: editorial