x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania de la televizor

Romania de la televizor

de Ralu Filip    |    22 Ian 2007   •   00:00
Romania de la televizor

Asa-zisul scandal al biletelor s-a nascut, creste si o sa moara la tv. El nu are nici o legatura cu Romania reala, unde se intampla cu totul alte lucruri, unele bune, altele grave.

Avem posturi tv, emisiuni, analisti si jurnalisti care nu stiu sau nu pot sa existe in spatiul public altfel decat vorbind despre politica. Avem prea multi politicieni care adora sa-si piarda timpul privind la tv cine si ce discuta despre ei sau discutand ei insisi tot la tv despre altii. Avem si o neinfranata apetenta de-a bate apa-n piua. Colac peste pupaza, mirajul sticlei a luat mintile multora dintre noi. Aceasta e Romania de la televizor.

Intr-un asemenea context, este normal ca biletelele sa puna in miscare masinaria de tocat vorbe. Sa genereze un vartej devorator de pareri, acuzatii, scenarii, speculatii si angajamente. Sa nasca patimi si controverse. Sa intareasca liniile si baricadele fronturilor care ne despart.

Unii vor sa-l suspende pe presedinte si sa-l demita pe premier. Nu conteaza ca nici presedintele si nici premierul nu au facut nimic de natura sa atraga astfel de sanctiuni. Altii se cred pregatiti sa conduca tara sau sa intre in guvern. Total pierduta in fata camerelor de filmat, doamna procuror general al Romaniei declara ca biletul premierului ar avea teoretic legatura cu coruptia. Incompetenta desavarsita in direct si la o ora de varf. De cealalta parte, rezolutia presedintelui este asimilata traficului de influenta. Ignoranta totala, tot in direct si tot la ore de varf.

Prea mult zgomot pentru nimic. Nu cred in independenta absoluta a justitiei. Un singur stat a experimentat asa ceva si a esuat lamentabil: Italia, mani pulliti. Abuzul justitiar nu a infrant coruptia si nici nu a reformat vreodata justitia. Iata de ce nu impartasesc teoriile care sustin ca presedintele, premierul, ministrii, parlamentarii si politicienii, in general, nu au voie sa se pronunte sau sa solicite informatii despre cazuri aflate in lucru, pentru ca ar influenta actul de justitie. In cazul Handyside, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca libertatea de exprimare implica si discutarea si dezbaterea problemelor litigioase inainte si in afara judecatii in presa ori la nivelul publicului larg. De acest drept beneficiaza, in egala masura, toata lumea, indiferent de functie.

Primul ministru nu i-a solicitat presedintelui sa intervina in favoarea dlui Dinu Patriciu, ci sa discute cu procurorii acuzatiile din raportul Rompetrol: interceptarea ilegala a convorbirilor telefonice, accesarea ilegala a conturilor bancare, transmiterea unor documente confidentiale partilor cu care Rompetrol era in litigiu. Asemenea acuzatii, daca sunt reale, nu pot lasa pe nimeni indiferent, fie el presedinte sau prim-ministru.

Presedintele i-a cerut ministrului Seres sa analizeze memoriul Alro si sa decida in interesul guvernului si al economiei nationale. Un demers absolut legal, practicat peste tot in lume. Nici Rompetrol si nici Alro nu sunt entitati economice neglijabile. Pionii economici importanti se bucura de o atentie sporita din partea oricarui guvern si presedinte. Exemple gasim cu duiumul in SUA, Franta, Italia, Anglia, Germania etc.

Cum se explica atunci prostia si ipocrizia care au umplut pana la refuz ecranul televizoarelor? Dar usurinta si voluptatea de a ne dezbraca in pielea goala in public? Raspunsul e simplu: "Oameni de treaba si nu stiu sa-si gaseasca o pozitie solida".

P.S. Atacul neincetat impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale s-ar fi finalizat intr-o alta tara din UE cu demisia de onoare a ministrului Justitiei. Asa procedeaza un om demn. Din pacate, dna Macovei si-a pierdut demnitatea cu mult inainte de 1989...
"Unii vor sa-l suspende pe presedinte si sa-l demita pe premier. Nu conteaza ca nici presedintele si nici premierul nu au facut nimic de natura sa atraga astfel de sanctiuni. Altii se cred pregatiti sa conduca tara sau sa intre in guvern. Total pierduta in fata camerelor de filmat, doamna procuror general al Romaniei declara ca biletul premierului ar avea teoretic legatura cu coruptia.
×
Subiecte în articol: editorial