x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania de maine

Romania de maine

de Tudor Octavian    |    14 Dec 2005   •   00:00
Romania de maine
DACA NEVASTA-SA ii spunea sa repare chiuveta, Vasile B. raspundea: Maine! Daca-l anunta ca nu mai e nici o bucatica de paine-n casa, Vasile B. zicea: Maine! Orice-ar fi fost urgent sa faca, Vasile B. lasa pe maine. Asa s-a nascut Romania de maine.

IOAN GROSAN povesteste cum dadea autografe pe cartile lui un critic literar homosexual. Pe volumele cumparate de femei se semna si atat. Barbatilor insa le compunea dedicatii scurte, dar simtite, toate incheiate cu formule precum "Cu prietenie", "Cu multa prietenie" si chiar "Cu dragoste". Cand solicitantul avea un ten fin si un chip dragut, criticul intocmea o dedicatie lunga si o sfarsea promitator: "Cu toata dragostea".

DOI INTELECTUALI PLECATI la pescuit pe balta unui sat uitat de lume trag la o baba, unde seara mananca pe saturate cartofi prajiti cu varza acra. Barbatii discuta cu burta plina despre virtutile unei cine simple si despre ingeniozitatea oamenilor de rand care se pricep sa faca din aproape nimic o masa pe cat de sanatoasa, pe atat de hranitoare. A doua zi, baba le da tot cartofi prajiti cu varza acra. Cu foamea-n ei, barbatii rotunjesc lauda hranei simple de la tara, povestindu-si tot felul de istorii duioase despre cartofi, varza, morcovi, stevie si alte legume care lungesc viata. A treia zi, cand o intreaba pe baba "Ei, astazi ce mancam?", batrana, ca si cum era de la sine inteles ca la felul intai vor servi cartofi prajiti cu varza acra, la felul doi cartofi prajiti cu varza acra, iar ca desert minunatii cartofi prajiti cu varza acra, raspunde cu mult subinteles: "Cartofiori si varzica". Barbatii isi strang lucrurile si se pun pe injurat pestii care nu trag nici la rama, nici la mamaliga. "Ce mama dracului or fi mancand pestii astia, ma Nae, ca la altii trag si la noi deloc?" "Cartofi prajiti si varza acra", spune Nae.

DOAMNEI II PLACE sa mute tablourile de colo colo in casa. De fapt le tot suceste, deoarece lucrarile ei favorite, oricat de mult ar fi plimbate pe pereti, nu reusesc sa-si dezvaluie toate frumusetile. Unul din cele doua tablouri o infatiseaza pe Regina Maria privind visatoare in departari, al doilea e o compozitie cu niste vaci privind si ele visatoare undeva, in afara ramei. In ziua in care amandoua panzele sunt agatate pe perete, una langa alta, domnul si doamna nu mai stiu ce sa-si creada ochilor. Regina se uita mirata la vaci, iar vacile si ele trag curioase cu ochii spre Regina.

TEMBELISM masculin. Barbatul care nu vorbeste saptamani de-a randul cu nevasta, pentru ca femeia i-a zis ca o iubeste mai mult pe catelusa ei Pupi, decat pe el.

×
Subiecte în articol: editorial cartofi varza