x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania europeana - Romania solidaritatii sociale. Un proiect social-democrat

Romania europeana - Romania solidaritatii sociale. Un proiect social-democrat

06 Apr 2005   •   00:00
Romania europeana  -  Romania solidaritatii sociale. Un proiect social-democrat

In spatiul dezbaterii publice din Romania, marele absent al momentului este proiectul social-democrat.

In toamna, o varianta de dezvoltare si de integrare europeana cu aceasta coloratura nu a reusit sa devina baza a unei guvernari efective. De atunci, statul roman aplica alte politici, ale caror efecte fac necesara regandirea unei alternative cu o componenta sociala mai pronuntata la actualul program de guvernare, marcat de improvizatii si dominat de statistici contabile, fara legatura cu viata de fiecare zi. Un asemenea proiect social-democrat poate fi construit si pus in discutie numai de PSD.

Pentru partid, aceasta a devenit acum principala prioritate. Inevitabilele valuri de dupa iesirea de la guvernare se sting treptat, dezbaterile despre ceea ce a fost ajung la concluzii si devine acuta nevoia de a vorbi despre viitor. Pentru ca, asa cum spuneam si anul trecut, adevarata capacitate de reforma a unui partid e direct proportionala cu aptitudinea lui de a-si moderniza programele, de a se adecva la realitate, de a schimba viitorul (si nu trecutul - cum face actuala guvernare).

Din acest punct de vedere, raspunderea care apasa asupra PSD este foarte mare. Suntem singurul partid social-democrat din Romania. Mai mult decat atat, am ramas singurul partid semnificativ din tara pentru care coerenta ideologica si ideologia insasi mai inseamna ceva. Ca si in perioada 1997-2000, ajunsi la guvernare, liberalii au atacat tocmai interesele investitorilor pe care trebuiau, teoretic, sa-i sprijine. Iar PD, inca membru in Internationala Socialista, isi bazeaza actiunea politica nu pe egalitatea sanselor, ci pe aceea a impozitelor, participand la o guvernare liberala.

Mai mult decat atat, asistam cu totii la un adevarat spectacol bizar al afilierilor si al reorientarilor de conjunctura, care nu mai au nimic de a face cu ce cred oamenii, cu ce a votat electoratul sau cu traditiile politice reale ce au stat la baza aparitiei unor partide. Strategii urmaresc atent locul liber de pe piata politica romaneasca si europeana. Asa se explica adevarata batalie ce se da acum pentru "nisa" de partid popular din Romania. Adulmeca aceasta formula toata lumea: liberalii, nationalistii, crestin-democratii si buna parte din social-democratii condusi pana mai ieri de Traian Basescu.

Doar PSD lipseste din aceasta dezordine ideologica. Partidul s-a nascut si ramane social-democrat, dar trebuie sa-si redefineasca mijloacele prin care poate ajunge la scopurile lui generoase. PSD trebuie sa-si regrupeze sustinatorii potrivit unui nou model de solidaritate modern, coerent si puternic.

O asemenea varianta de actiune politica e validata nu de calcule, ci de realitatea acestei tari. Pentru noi, acum nu se pune o problema de identitate, ci una de eficienta. Trebuie sa gasim cel mai bun proiect pentru o Romanie ce se pregateste sa intre in Uniunea Europeana cu multe dezechilibre, care o vor incetini in plan macroeconomic si social si care vor crea drame serioase la nivel individual.

PSD trebuie sa propuna romanilor un proiect de dezvoltare personala si comunitara care sa le asigure accesul egal si deplin la educatie, ingrijire medicala, servicii publice, alimente curate si mediu sanatos. Un asemenea proiect nu trebuie sa incurajeze pasivitatea, retragerea cetatenilor in propria bogatie sau saracie. Societatii nu-i sunt de folos nici rentierii norocului, nici cei ai nesansei. Implicarea trebuie sa devina conditia succesului. PSD trebuie sa puna bazele unei societati deschise, capabila sa transmita fiecaruia ideea esentiala ca jocurile nu sunt facute undeva sus, ca fiecare destin se poate implini prin actiune individuala, dar si prin solidaritatea de care poate da dovada o colectivitate.

Actuala guvernare s-a blocat deja in hatisul echilibrelor bugetare pe care le-a compromis la finalul anului trecut printr-o singura masura, adoptata fara pregatiri, fara analiza atenta a tuturor consecintelor, din pure ratiuni electorale. Este un caz care merita studiat si din care se pot invata multe. Chiar in opozitie fiind, PSD trebuie sa plece in programele sale de la realitate, in asa fel incat, ajuns din nou la guvernare, sa nu fie nevoit sa constate ca nu poate face ceea ce a spus decat cu un pret social urias. Din fericire, avem experienta necesara pentru a evita asemenea capcane. Incepand din primavara aceasta, PSD va reconstrui un proiect social-democrat si pragmatic pentru Romania moderna, un adevarat program de guvernare ce nu va avea nimic de a face cu opozitia de opereta care, odata validata de electorat, nu poate deveni altceva decat putere de opereta.

×
Subiecte în articol: editorial romania psd proiect guvernare