x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, în clubul select al criptării secretelor NATO

România, în clubul select al criptării secretelor NATO

de Razvan Belciuganu    |    08 Iul 2009   •   00:00

România nu este un simplu actor figurant în familia Alianţei Nord-Atlantice. Ţara noastră are contribuţii importante în domenii extrem de sensibile ce sunt în atenţia NATO, precum ar fi telecomunicaţiile secrete ale organizaţiei.



Ca o recunoaştere a acestui lucru, recent, în perioada 15-19 iunie, grupul specialiştilor în telecomunicaţii secretizate al NATO şi-a dat întâlnire la Sinaia, pentru dezvoltarea proiectului Secure Communications Interoperability Protocol - SCIP. Acest proiect al Alianţei îşi propune realizarea interoperabilităţii în condiţii de securitate, pentru vehicularea informaţiilor clasificate între diferite echipamente de comunicaţii, aflate în dotarea structurilor NATO şi a autorităţilor statelor membre NATO.

Aceste informaţii sunt vehiculate atât în mediul militar, cât şi în cel civil şi sunt transmise prin paleta largă a infrastructurilor de comunicaţii existente în statele din NATO. Infrastructurile respective au la bază tehnologii diferite, cum ar fi reţele de telefonie fixă (PSTN, ISDN, SDH, EUROCOM, ATM, V.35...), comunicaţiile radio militare (HF, VHF, convenţionale şi cu salt de frecvenţă), comunicaţiile satelitare (INMARSAT, IRIDIUM, THURAYA), radio profesionale (TETRA, TETRAPOL), comunicaţiile IP, diferite sisteme de telefonie celulară.

Scopul proiectului SCIP al NATO este aducerea tuturor acestor reţele în stadiul de interoperabilitate, prin proiectarea unui canal securizat, care să le parcurgă şi să permită comunicaţii de tip voce şi date printr-o lărgime de bandă de minimum 2.400 bps.

Grupul de lucru (International Interoperability Control Working Group - IICWG), care reuneşte reprezentanţi ai agenţiilor NATO, precum şi experţi din mediul guvernamental şi al agenţilor economici din ţările membre ale Alianţei, se întruneşte bianual în acest sens. În funcţie de capabilităţile de cercetare şi producţie în domeniul tehnologiei SCIP, statele participante pot fi producătoare sau doar utilizatoare de astfel de echipamente, iar România are companii capabile să fabrice produse de acest fel.

Reuniunea experţilor NATO de la Sinaia a fost asigurată de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat - ORNISS, autoritatea naţională în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, şi organizată de Electromagnetica SA. Pentru statul român, potrivit directorului general al ORNISS, Marius Petrescu, crearea condiţiilor necesare pentru asigurarea interoperabilităţii securizate a infrastructurilor naţionale de comunicaţii cu cele ale statelor membre NATO este o prioritate, întrucât aceasta este o cerinţă esenţială pentru integrarea ţării noastre în fluxul informaţional al Alianţei.

Din acest punct de vedere, este clar că, în lipsa unui flux informaţional dinspre NATO, România ar fi doar o periferie care ar contabiliza deciziile şi acţiunile aliaţilor săi. Cu imboldul organizaţional venit, de această dată, de la specialiştii români în informaţii criptate din SRI, STS, MApN, SIE, SPP, MAI, România şi-a câştigat un loc în clubul select al statelor NATO active în acest domeniu de înaltă tehnologie.

Această recunoaştere internaţională, materializată prin întâlnirea celor aproximativ 100 de experţi, care a avut loc la Sinaia, este firesc să fie valorificată. Dacă România are un cuvânt de spus în ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor securizate ale NATO, printr-o politică atentă şi condusă dincolo de orgoliile politice, ţara noastră îşi poate câştiga şi dreptul de a fi mai mult decât activă în zonele operaţionale şi de decizie. Acest lucru nu este posibil fără viziune, coerenţă, respectarea angajamentelor asumate şi a procentelor aferente din PIB.

×
Subiecte în articol: nato editorial