x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania la suprataxa

Romania la suprataxa

de Mihai Tanasescu    |    31 Ian 2006   •   00:00
Romania la suprataxa

Politica lui 16%" a secatuit bugetul statului. Visul cotei unice s-a transformat acum intr-un cosmar pentru populatie si guvernanti deopotriva. Pentru a acoperi golurile din buget, autoritatile au ajuns sa inventeze noi taxe, sa puna noi impozite si sa "dijmuiasca" artistii si pensionarii.

Pachetul de legi privind reforma in Sanatate, sustinut de ministrul Nicolaescu, ridica serioase semne de intrebare privind efectele pe care le va avea asupra sistemului. Acest proiect de act normativ ascunde un comportament specific perioadei de trista amintire 1996-2000. Ministrul Nicolaescu inventeaza legi speciale ce reglementeaza diverse noi taxe si impozite, desi, inca din 2003, se stipuleaza foarte clar ca singurul act normativ care poate sa prevada noi taxe este Codul Fiscal.

In dorinta acerba a fiecarui ministru de a-si forma fonduri proprii, de a-si crea surse suplimentare pentru diverse activitati, astazi se renunta la disciplina impozitarii, printr-un singur act normativ, care restrictioneaza cheltuirea unitara a fondurilor publice. Oricat de "flamand" ar fi un anumit sector, introducerea unor asa-numite "taxe pe viciu" intr-un mod separat este aberanta, pentru ca astfel se produce o suprataxare a veniturilor diverselor categorii sociale. Taxa speciala de 10 euro la 1.000 de tigarete reprezinta de fapt o acciza. Iar acciza este reglementata de Codul Fiscal, reprezentand un venit al bugetului de stat; de aceea, ea trebuie sa urmeze modul de repartizare conform Legii finantelor publice. A introduce o noua taxa, chiar si pe viciu sau pe alte trasaturi ale personalitatii oamenilor, nu reflecta altceva decat "foamea de bani" ce roade o reforma pe care initiatorii ei nu o vor duce niciodata la indeplinire.

In acceptiunea Ministerului Sanatatii, viciul este reprezentat de consumul de alcool, iar viciul trebuie inlaturat sau pedepsit. Americanii au gandit la fel despre alcool, intr-o perioada celebra a istoriei Statelor Unite, care este astazi cunoscuta sub denumirea de "prohibitia". Ministrul Nicolaescu a fost mai bland si s-a gandit sa impoziteze hectolitrul de alcool cu "doar" 200 de euro. Efectele vor fi insa aceleasi. Suprataxarea va conduce la cresterea spectaculoasa a evaziunii fiscale, incurajarea pietei negre si, automat, venituri mai mici la bugetul statului. Nicaieri, in Uniunea Europena, nu exista o astfel de "taxa pe viciu", de fapt, o suprataxa a sistemului de impozitare.

Aberatia "liberalismul" romanesc nu se opreste aici! Potrivit deciziilor luate in cabinetele ministrilor portocalii, cei care realizeaza venituri din drepturile de proprietate intelectuala, adica oamenii care lucreaza si platesc deja la locul de munca contributia de asigurari sociale de sanatate, vor fi taxati inca o data. Scriitorii, jurnalistii, pictorii, compozitorii, inventatorii si alte categorii care presteaza profesii liberale sunt pedepsiti de Guvern pentru ca incearca sa se exprime in spatiul cultural romanesc.

In ceea ce priveste decizia de impozitare a pensionarilor, deviatia de la logica devine extrem de grava. Oameni care au contribuit deja la acest sistem cat au fost activi in munca vor trebui sa plateasca din nou contributii la sistemul de sanatate.

Intr-o tara ca Romania, in care peste 4,5 milioane de pensionari au pensii dintre cele mai mici din Europa, "profesionistii" actualei Puteri propun asemenea solutii. Este un afront adus milioanelor de pensionari, o dovada de aroganta nemaiintalnita fata de cei care si asa isi duc viata de pe o zi pe alta.

Daca anul acesta doar pensionarii cu un venit relativ "mare" vor plati aceasta dijma, de anul viitor toti pensionarii vor fi obligati sa plateasca contributia la asigurarile sociale de sanatate. Mai mult, premierul Tariceanu refuza o dezbatere publica pe marginea acestei masuri, grabindu-se sa-si asume raspunderea pe o lege care are neaparata nevoie de imbunatatiri. Aroganta "liberala" a primului-ministru impiedica adoptarea unei solutii in folosul milioanelor de pensionari din Romania.

"Politica lui 16%" a secatuit bugetul statului. Visul cotei unice s-a transformat acum intr-un cosmar pentru populatie si guvernanti deopotriva. Pentru a acoperi golurile din buget, autoritatile au ajuns sa inventeze noi taxe, sa puna noi impozite si sa "dijmuiasca" artistii si pensionarii.

In tot acest timp, romanii asteapta cu infrigurare factura la intretinere si bonul de pensie.
×
Subiecte în articol: editorial