x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România lui Gigi Becali de la Maglavit

România lui Gigi Becali de la Maglavit

de Ion Cristoiu    |    08 Apr 2009   •   00:00

Am văzut ditamai politicienii şi liderii de opinie coborându-se la nivelul ţaţei Floarea prin bocirea lui Gigi Becali ca o victimă a Justiţiei.



Scandalul Gigi Becali s-a încheiat.
Slavă Domnului!
Dacă mai dura, prin osârdia manelistă a televiziunilor, riscam să facem indigestie numai la auzul numelui Latifundiarului analfabet.
Am urmărit şi eu, ca tot omul, ceea ce s-ar putea numi maneaua mediatică: Sărmanul Gigi, ce i-au făcut lui duşmanii!
N-aş putea spune că n-am avut motive de meditaţie amară.
A
m sesizat că agresiunea unui membru al clanului Becali împotriva unui jurnalist din faţa Judecătoriei n-a stârnit nici cea mai mică tresărire în rândul breslei. Asta, în timp ce o violenţă verbală a lui Mircea Băsescu a provocat în rândul aceleiaşi bresle o isterie pe cale de a se lăsa cu avorturi în direct.

Am remarcat că de la indignare, pentru că Gigi Becali a fost deranjat la căsoiul său din Pipera, s-a ajuns rapid, graţie limbuţilor din studiouri, la punerea la îndoială chiar a vinovăţiei celui care, în ultimă instanţă, a declarat cu mândrie că a comis fapta, ba chiar că, dacă i se va da drumul, le va arăta el celor care au îndrăznit să-l pârască pe el, Războinicul luminii.

Am văzut ditamai politicienii şi liderii de opinie coborându-se la nivelul ţaţei Floarea prin bocirea lui Gigi Becali ca o victimă a Justiţiei. Aceiaşi politicieni şi aceiaşi lideri de opinie care până mai ieri denunţau autorităţile, pentru că nu sunt mai energice în lupta împotriva clanurilor mafiote care-şi reglează conturile în plină stradă.

Clanul Becali şi-a reglat în plină stradă conturile vizând împărţirea teritoriului cu clanul Geamănu. N-are importanţă că au fost urmăriri mafiote de maşini, împuşcături la miez de noapte, sechestrări în portbagaj şi judecăţi la barul propriu. Dacă aceste fapte ar fi fost comise de Fane Spoitoru, politicienii şi jurnaliştii ar fi cerut arestarea infractorului. Pentru politicieni, Gigi Becali e de-al nostru. Cum să fie arestat unul de-al nostru? Pentru jurnalişti el este un potenţial mogul: şi dacă face un post de televi­ziune? Nu şi-ar putea găsi jurnaliştii un loc de muncă mult mai bine plătit decât la mogulii de azi?

Raportat strict la lege, Gigi Becali e un infractor. Avocaţii lui Gigi Becali din presa noastră zisă şi europeană, erijaţi în jurişti, au susţinut că Gigi Becali nu poate fi acuzat de încălcarea art. 189, aliniatul 2, Cod Penal, deoarece el a ciocnit un pahar la barul propriu cu victimele, ba mai mult, le-ar fi dat şi bani să meargă acasă. Articolul 189, aliniatul 2, nu face însă vorbire de acest moment. Prin lipsire de libertate în mod ilegal se înţelege fapta săvârşită "prin răpire, de o persoană înarmată, de două sau mai multe persoane împreună". Or, aşa cum însuşi Gigi Becali a declarat pe toate posturile tv, el nu s-a mulţumit cu simpla recuperare a maşinii sale de lux, ci a ordonat gorilelor să-i caute pe vinovaţi, să-i vâre în portbagaj sub ameninţarea armei şi să-i aducă în faţa sa şi să-i pună să dea declaraţii. Limbuţii mai mult sau mai puţin analfabeţi de pe televiziuni  au susţinut că Gigi Becali n-avea altă formulă de a-şi recupera maşina, îndemnând poporul să procedeze asemenea lui Gigi Becali.

Sunt aici două lucruri de observat:
1.) Admiţând la limită că, pe fondul incapacităţii Poliţiei de a rezolva cazurile de maşini furate, dacă ai bani, te poţi adresa unor clanuri din lumea interlopă să ţi-o recupereze, în cazul lui Gigi Becali de neconceput e atitudinea sa de şef Mafiot. Cei care au îndrăznit să-i fure maşina Lui au fost aduşi legaţi fedeleş la picioarele sale şi puşi să se pocăiască.
E o atitudine tipică de ghiorţan postdecembrist. Gestul oierului îmbogăţit prin afaceri dubioase nu e singular. Aceeaşi aroganţă de chiabur a manifestat-o Gigi Becali de-a lungul timpului şi faţă de procurori, de poliţişti, de judecători, de ziarişti, de intelectuali. Cu ceva timp în urmă, Gigi Becali îşi făcuse chiar o Academie. Câţiva distinşi istorici, lipsiţi de sta­tul român de resursele minime cercetării, s-au lăsat miluiţi de Gigi Becali. Confundând cercetarea cu mulgerea oilor, latifundiarul hazliu i-a porcăit pe posturile tv că i-au mâncat banii.
Banii lui!

2.) E incorect  să se spună că Gigi Becali şi-a fi făcut dreptate singur.
El  n-a pornit de unul singur prin Bucureşti să-i găsească pe hoţi, să le ia maşina, şi eventual să le administreze două palme.
Şi aşa ar fi încălcat Legea.
Gigi Becali şi-a pus gorilele plătite să-i descopere pe hoţi, să-i vâre în portbagaj şi să-i aducă în faţa sa, unde i-a obligat să dea declaraţii.
Se poate spune că şi-a făcut dreptate singur?
Nu.
Şi-a făcut dreptate în cel mai pur stil mafiot.
Punându-şi gorile înarmate să-i recupereze maşina (în 55 de minute, a poruncit el), să-i aducă la judecata sa pe cei trei hoţi.
Gigi Becali n-ar fi putut face aceste lucruri dacă n-ar fi avut bani. Bani suficienţi pentru a-şi plăti gorilele, pentru a-i pune pe cei trei să dea declaraţii.
Întrebare:
Câţi români au banii lui Gigi Becali?
Răspunsul la această întrebare ne obligă la o nuanţare a afirmaţiei din Motivaţie:
Gigi Becali se poate constitui într-un exemplu de urmat pentru îmbogăţiţii tranziţiei şi nu pentru oamenii simpli, sărăciţi de afacerişti precum Gigi  Becali.

PS. Am văzut  slujba dedicată de popa de la Maglavit acum, în Postul Paştelui, nu lui Iisus din Nazaret, ci lui Gigi din Pipera. Nu întâmplător tărăşenia s-a petrecut la Maglavit, acolo unde pe vremea Maiestăţii Sale, Carol al II-lea, a apărut Ciobanul analfabet prin gura căruia Dumnezeu n-a avut altceva de făcut decât să binecuvânteze neamul nostru mioritic. Strălucită dovadă că, deşi au trecut decenii, războaie şi dictaturi, poporul român, în frunte cu presa sa, n-a evoluat nici măcar cu o secundă.

×
Subiecte în articol: editorial gigi becali gigi becali să-i