x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romănia nu trebuie salvată! Nu de noi!

Romănia nu trebuie salvată! Nu de noi!

de Valentin Stan    |    08 Dec 2007   •   00:00
Romănia nu trebuie salvată! Nu de noi!

Gestul "aliaţilor" de a publica o scrisoare deschisă, pentru a solicita decizii de politică externă, era un amestec grosolan in treburile interne ale Italiei. Americanii au zis că e OK, aşa fac ei ca să-l sprijine pe Prodi! Doar că guvernul Prodi a aflat de "demersul" celor şase din presă! Nimeni nu l-a informat inainte de apariţia scrisorii in presă! Scandal, la Bucureşti! Tăriceanu a declarat că nu a ştiut nimic! Il credem! Ministrul de Externe, Ungureanu, la fel! Ha, ha, ha!


Mă găndeam, inainte de votul in Parlament pentru şefia SIE, să le povestesc romănilor ce sunt pe cale să facă aleşii neamului. Şi, deodată, am avut revelaţia că nu sunt eu "salvatorul" naţiei. Nici măcar atunci cănd Băsescu işi numeşte "sluga" credincioasă, spre compromiterea Romăniei, in scaunul de şef al Informaţiilor Externe, iar "prostănacul" Geoană şi neamul politic al epigonilor lui Brătianu ii stau alături in a-l inscăuna spion-şef pe fratele spiritual al lui Dinu Păturică, Răzvan Ungureanu! Care se plăngea, prin rudele apropiate, atunci cănd a fost dat practic afara din funcţie, că trăieşte din salariu, are cheltuieli mari şi ce-o să se facă acum, că nu mai are slujbă de ministru! Penibile creaturi!


In 1935, Italia a atacat Abisinia. Amăndouă ţările erau membre ale Ligii Naţiunilor. Marile puteri ale vremii, Franţa şi Marea Britanie, au şovăit. In schimb, Nicolae Titulescu s-a bătut ca un leu să determine impunerea de sancţiuni Italiei, la Ligă! De ce a făcut-o? Habar n-am! Sau, poate, am! Practic, Titulescu făcea politică franceză, pe plan internaţional, după ce Franţa renunţase la ea. Carol al II-lea l-a dat afară pe Titulescu de la Externe. Unul din motive, nu cel mai important? Imprudenţa cu care Titulescu a deteriorat relaţiile Romăniei cu Italia lui Mussolini. Credeţi că asemenea gesturi se uită, in marea politică europeană? Exclus! In august 1940, la Viena, sub "arbitrajul" Italiei (care a avut un rol semnificativ, alături de Germania), Romăniei i s-a smuls nordul Ardealului!


In februarie 2007, speriaţi că noul guvern italian, de stănga, ar putea retrage trupele din Afganistan, americanii au iniţiat un demers pentru compromiterea lui Prodi şi ajutorarea lui Berlusconi, in tentativa de a reveni la putere. Sub presiunea SUA, ambasadorii Regatului Unit, Australiei, Olandei, Canadei, Romăniei şi, bineinţeles, Americii au publicat o scrisoare deschisă in La Repubblica, in care cereau Romei să-şi respecte angajamentele internaţionale in Afganistan! Berlusconi a atacat concomitent şi a solicitat demisia lui Prodi! Guvernul italian a fost perplex!


Gestul "aliaţilor" de a publica o scrisoare deschisă, pentru a solicita decizii de politică externă, era un amestec grosolan in treburile interne ale Italiei. Americanii au zis că e OK, aşa fac ei ca să-l sprijine pe Prodi! Doar că guvernul Prodi a aflat de "demersul" celor şase din presă! Nimeni nu l-a informat inainte de apariţia scrisorii in presă! Scandal, la Bucureşti! Tăriceanu a declarat că nu a ştiut nimic! Il credem! Ministrul de Externe, Ungureanu, la fel! Ha, ha, ha! Orice ambasador al nostru adresează, obligatoriu, o astfel de informare, ca cea referitoare la un demers de politică externă, cum a fost "scrisoarea", direct, ministrului!


In octombrie, Prodi a intrat sub presiunea dreptei italiene, pentru a lua măsuri impotriva cetăţenilor romăni din Italia, consideraţi o monedă electorală ieftină şi ţapi ispăşitori pentru toate relele pogorăte asupra peninsulei. Credeţi că a uitat de "scrisoarea" ambasadorilor, unde "strălucea" Romănia? Nu a şovăit nici o clipă! Rezultatul il ştiţi!


Acum vreo două zile, Parlamentul Romăniei l-a pus in scaunul de şef la SIE pe cel care a acceptat "in ograda sa", MAE, sub indrumarea obscură a lui Băsescu, actul incalificabil solicitat de americani, de a ataca un guvern membru al UE! Chestiune care, oriunde in Europa, este sinonimă cu tentativa de a impune schimbarea acelui guvern!  Â

Bravo, Norica! Bravo, Mircea! What EU Government is next?

×
Subiecte în articol: editorial