x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania TV, intre telenovela si sitcom

Romania TV, intre telenovela si sitcom

de Ralu Filip    |    29 Ian 2007   •   00:00

Scriam saptamana trecuta ca scandalul biletelelor s-a nascut si o sa moara la tv, fara nici o legatura cu Romania reala, unde se intampla cu totul alte lucruri, unele bune, altele grave. Despre acestea din urma, in special, publicul este sumar sau deloc informat. Cauza? Nu au potential de rating, spun producatorii si directorii stirilor. Incompetenta si partizanatul de care dau dovada multi jurnalisti si analisti, zic eu.

Cand sursele judiciare nu alimenteaza programele de stiri, cand nici un politician nu-si toarna colegii de partid sau aliatii, cand CNSAS nu deconspira persoane cunoscute si cand nu se produce nici un accident auto cu mai mult de doi morti, e jale. Te uiti la tv si ai impresia ca Romania sta pe loc. Iata de ce scandalul biletelelor a venit precum ploaia in vremea secetei.

In timp ce biletelele erau intoarse pe toate partile, chiar si pe cele nescrise, Romania avea si inca mai are o mare problema: strategia postaderare. Fara o strategie bine gandita e ca si cum ai naviga pe un vapor fara carma.

Nimeni nu s-a inghesuit sa ii explice publicului, la stiri si la talk-show-uri, importanta acesteia, cine si cum trebuie sa o elaboreze. Romania politica de la televizor nu s-a intrebat de ce strategia nu a fost pusa la punct inaintea aderarii la UE. Romania politica din Parlament alunga plictisul vacantei gandindu-se cum sa-i arate pisica presedintelui, cum sa-l demita pe premier, cum sa declanseze alegeri anticipate ori cum sa apara mai des la tv, in direct si la ore de maxima audienta.

Despre legile sigurantei nationale publicul a aflat, in cel mai bun caz, ca sunt motiv de cearta intre palate. Oamenii nu cunosc continutul celor doua proiecte. Ei nu stiu ce poate afecta drepturile si libertatile fundamentale si de ce avem nevoie de aceste legi.

Scandaloasa OUG 131/2006, prin care procurorii au primit dreptul de a ne accesa parti ale vietii intime fara mandat judecatoresc si fara sa fim pusi sub urmarire penala, nu s-a calificat in finala stirilor prioritare si nici nu i-a impresionat pe realizatorii emisiunilor de dezbateri. Ordonanta isi produce zilnic efectele, procurorii intocmind deja liste cu traficul convorbirilor telefonice, navigarii pe internet si al corespondentei electronice.

In timp ce la TV se murea de grija biletelelor, a unora sau a altora dintre actorii implicati, a trecut neobservata o stire care asaza Romania pe primul loc in UE la mortalitatea infantila. In acelasi interval de timp, alti copii au disparut. Sunt sute deja despre care nu se mai stie nimic. Nici o dezbatere despre ce s-ar putea face ca sa ne protejam mai bine copiii. Coruptia si anticoruptia sunt mai presus decat dreptul la viata.

In zilele in care biletelele incingeau sticla ecranelor si infierbantau tot mai multe minti, in Romania se murea de viroza. Nici o curiozitate macar in ce priveste dotarea spitalelor cu aparate de ventilatie, fara de care nu poti salva viata bolnavilor in stare grava.

Cati dintre noi am aflat ca branza naste drame, chiar existentiale? Ei da, casul, urda si telemeaua sunt amenintate cu disparitia din cauza noilor reguli sanitare care interzic vanzarea lor altfel decat ambalate in vid. Daca intrebi un reporter de ce n-au fost informati taranii din timp despre aceste reguli, o sa-ti raspunda ca el este ziarist, nu veterinar. Sau ca informarea trebuia sa o faca Guvernul.

Romania de la televizor nu este un reality-show, ci o fictiune intre telenovela si sitcom. De ce? Raspunsul il gasim la Sartori: "Si este fals ca televiziunea se limiteaza sa reflecte schimbarile in curs din cadrul societatii si culturii sale. In realitate, televiziunea reflecta schimbari pe care in mare masura ea le promoveaza si le inspira".

Romania politica din Parlament alunga plictisul vacantei gandindu-se cum sa-i arate pisica presedintelui, cum sa-l demita pe premier, cum sa declanseze alegeri anticipate ori cum sa apara mai des la tv, in direct si la ore de maxima audienta.
×
Subiecte în articol: editorial romania