x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Românul kamikaze din sondajele de opinie

Românul kamikaze din sondajele de opinie

de Adrian Cercelescu    |    07 Ian 2012   •   21:00

S-a facut sondaj si a iesit ca suntem gata sa murim saraci intr-o functie de raspundere. Au intrebat asa: Gheorghe/Vasilico, daca maine te-ar pune astia mare smecher pe undeva, tu ai incerca sa te imbogatesti prin intermediul coruptiei? Si a iesit ca opt virgula cinci insi din zece n-ar face una ca asta, desi sase simt ca in Romania, daca n-o dai pe coruptie, ti-ai batut joc de norocu-n viata.

Interpretarea rezultatelor are o parte grea si una usoara. Adica, din cei 8,5 repondenti gata de sacrificiu, cel mai usor e sa-l intelegi pe 0,5. In orice esantion reprezentativ exista victime de accident, molima, traumatism in care omul si-a pierdut jumatatea venala din el, ramanand cinstit pe viata. Partea grea e cu cei opt ramasi intregi, dar n-are rost sa speculam. Important e ca, desi au trecut peste noi circa 300 de ani de coruptie neintrerupta, inca mai stim ce e bine si ce da rau sa raspundem intr-un sondaj de opinie. In rest, e limpede: marea majoritate avem un fond bun; pe noi functia ne termina.

Sigur, procentul mare de cinstiti declarati se inregistreaza pe fondul unor erori nepermise comise in ultima vreme, care s-au lasat cu puscarie si au influentat emotional opinia publica. S-a creat impresia ca un gainar care se deranja din pat chiar si pentru 50.000 si un primar care lua spaga din pepeni inseamna coruptia din Romania. Lamuriti, domne, oamenii: asta e doar ce poate DNA-ul sa prinda, nu cat sunt ai nostri in stare sa fure. Ce facem acum, ne intoarcem la vremurile de anticoruptie naiva, in care se fura tara cu totul iar ei pandeau la ORL cand pune doctorul laba pe plic?

Fireste, din sondaj a iesit iar ca Parlamentul e cea mai corupta grupare din Romania. S-a enervat un deputat: Manipulare! Da’ de unde stiu ei? Ce, la noi e ca la spital, sa intre oricine si sa vada ca le luam? Noo. Pai, aici e toata arta: nu poti sa fii primul, daca astepti sa-ti dea cate un amarat. Trebuie sa iei de la toti amaratii. Un lucru ar trebui sa fie clar, la cata experienta s-a acumulat: spaga e cand dai tu; coruptia e cand si-o iau ei singuri.

Partea duioasa e cum ne agatam noi de cate o institutie si zicem ca avem cea mai mare incredere in ea. S-a votat Armata. M-am tot intrebat de ce nu alege lumea Observatorul Astronomic, dar am gasit: pentru ca lucreza dubios, doar noaptea. Dar jur ca la anul ar putea fi Garda Financiara. Tot ce-i trebuie ca sa ajunga numarul unu in topul increderii e s-o vedem pe-aici doar de 1 Decembrie iar in restul anului sa-si riste comisarii numai in controale de rutina prin macelariile din Kabul.

×