x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale S-a inteleptit Traian Basescu?

S-a inteleptit Traian Basescu?

de Ion Cristoiu    |    12 Oct 2005   •   00:00

Pronuntandu-se categoric impotriva schimbarii in acest mandat, Traian Basescu s-a dovedit politician responsabil, lasandu-ne sa speram ca nu-i pierdut iremediabil pentru intelepciunea necesara unui presedinte.

La reuniunea de la Brasov, Traian Basescu s-a pronuntat impotriva modificarii Legii 215/2001, in asa fel incat presedintii Consiliilor Judetene sa poata fi schimbati in exercitiul mandatului.

Aproape intreaga saptamana trecuta cateva ziare portocalii au tiparit insistent stirea potrivit careia intre conducerea Aliantei si conducerea PSD se duc negocieri pentru un schimb ca-n obor. Conducerea PSD ar renunta la sustinerea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, iar Coalitia ar renunta la Ordonanta de Urgenta.

O asemenea informatie cere cu necesitate precizarea sursei. In buna traditie a presei angajate politic, jurnalele respective au preferat sa se pastreze intr-o dulce ambiguitate.

Informatia venea de undeva din cer, ca vestea prin care Fecioara Maria era anuntata ca va avea un copil pe nume Iisus.

Cincisprezece ani de frecventare a presei indigene ne-au invatat sa fim prudenti cand un ziar cunoscut pentru optiunea sa politica afirma ca o informatie provine din surse din interiorul formatiunii X.

N-a trecut mult si diversiunea si-a dat poalele peste cap. Cei doi presedinti virtuali ai Senatului si Camerei Deputatilor au iesit in public cu o amenintare: daca PSD continua sa se bata pentru pastrarea celor doua sefii, Guvernul va emite o ordonanta de urgenta prin care presedintii CJ vor fi schimbati imediat.

Potrivit iesitilor - Bogdan Olteanu si Radu Berceanu - , chestia asta s-a decis in cadrul unei sedinte a Aliantei.

Nu stiu prea bine ce-i aia o sedinta a Coalitiei. Judecand dupa cuvantul sedinta, banuiesc ca-i vorba de mai multi insi minim dotati cu ceea ce diferentiaza pe om de gaina de la Ceamurlia de Jos. Stransi undeva intr-o sala, cei astfel presupusi a avea nu numai doua picioare, dar si cerebel dezbat o chestie si iau o hotarare.

Am serioase indoieli ca invocatii sunt oameni normali.

Pentru ca:
- trebuie sa fii cu inteligenta la nivelul gainii aviare ca sa crezi ca PSD va renunta la sefiile celor doua Camere, speriat ca ar putea sa piarda cinci sefii judetene.
Chiar daca posturile de la judete ar fi fost cruciale pentru PSD, e greu de presupus ca lideri precum Mircea Geoana si Miron Mitrea si-ar putea permite pe fata, in vazul intregii natiuni, un asemenea troc ordinar.
- modificarea Legii 215 din 23 aprilie 2001 e o arma cu doua taisuri.

La nivel local, dupa cum s-a vazut recent la Galati, aliantele nu urmeaza indicatiile de la Bucuresti.
Majoritatile se fac si se desfac dupa alte criterii decat cele ale credintei in idealurile portocalii.
Daca s-ar fi dat ordonanta de urgenta, exista riscul ca in scurt timp in alte Consilii Judetene sa se formeze majoritati in favoarea PSD.

Nu numai ca presedintii PSD n-ar fi fost schimbati, dar, mai mult, numarul lor ar fi putut spori. Amenintarea cu ordonanta de urgenta are nota clara, fara echivoc, a unui gest nu doar antidemocratic, dar si primitiv.

Fie si macar de ochii lumii, o decizie a Puterii trebuie infatisata intr-un ambalaj de cuvinte mari. Se invoca de regula: reforma, integrarea in UE, interesul national, democratizarea tarii, Binele Poporului Suveran.

A veni si a anunta ca vei da o ordonanta de urgenta pentru a santaja PSD inseamna a renunta la acest minim protocol.

Spui de-a dreptul, fara nici un complex, ca iei o masura de dragul Ciolanului numit Putere.

Politica ar fi coborata astfel la nivelul fetelor de pe soseaua de centura. Numai acolo se spune de-a dreptul ce urmaresti: 100 de dolari contra unei partide de sex oral.

Pronuntandu-se categoric impotriva schimbarii in acest mandat, Traian Basescu s-a dovedit politician responsabil, lasandu-ne sa speram ca nu-i pierdut iremediabil pentru intelepciunea necesara unui presedinte.

Ce sunt atunci cei din Alianta, care s-au gandit la lansarea santajului in spatiul public?

Sau cei care, asemenea lui Ludovic Orban, s-au zburlit la declaratia lui Traian Basescu?
×
Subiecte în articol: editorial psd