x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să acţionăm inainte de a număra morţi

Să acţionăm inainte de a număra morţi

de Dan Dumitrescu    |    19 Sep 2007   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Violenţa care acompaniază competiţiile sportive creşte ca buruiana-n bălegar. Explicaţia fenomenului e simplă. Deversaţii vieţii caută aglomeraţiile care le protejează identitatea. Turma ii vindecă pe nimici de laşitate, de complexul anonimatului, imprumutăndu-le acestora forţă şi identitate de grup.



PUNCTUL PE EI
Violenţa care acompaniază competiţiile sportive creşte ca buruiana-n bălegar. Explicaţia fenomenului e simplă. Deversaţii vieţii caută aglomeraţiile care le protejează identitatea. Turma ii vindecă pe nimici de laşitate, de complexul anonimatului, imprumutăndu-le acestora forţă şi identitate de grup. Ascunşi in umbra galeriilor formate din suporteri care nu au nimic comun cu huliganismul, infractorii refulează la greu. Doar injurătura nu mai dă satisfacţie. Zvăcneşte pumnul, văjăie lanţul, luceşte lama şişului. Schilodirea sau chiar crima păndeşte la tot pasul. Marginalii iau distanţă terifiaţi, cerănd imperativ să se facă ceva. Indemnul disperat este atăt de cuprinzător incăt devine vag. Identificarea concretă a soluţiilor de stopare a fenomenului cade in responsabilitatea celor bănuiţi de profesionism in domeniu.


Organele abilitate (incep să mă tem de acest clişeu al abilităţii!) au acţionat. Prin import de experienţă şi contribuţie originală a fost creionat un proiect de lege. Deputatul şi preşedintele LPF Dumitru Dragomir s-a improprietărit cu această iniţiativă, lucrarea fiind botezată "Legea lui Dragomir". Notorietatea "iniţiatorului" a generat, din păcate, suspiciunea derapării in derizoriu. Folclorul s-a substituit cunoaşterii in fapt a proiectului şi pentru că este mai uşor să demolăm decăt să construim, contestarea ideii a fost preferată acţiunii colective de corectare şi imbunătăţire a textului de lege.


Suporterii au organizat un marş de protest. Ei au experienţă concretă in domeniu şi cred că intr-un dialog civilizat cu autorităţile pot fi fost găsite soluţii pentru eliminarea exceselor de care părţile se fac deopotrivă vinovate. In acelaşi sens poate acţiona colaborarea dintre iniţiatori şi societatea civilă. N-am să fiu insă niciodată de acord cu atitudinile fariseice, cu cei care se grăbesc să prindă valul popular doar pentru a mai puncta fals in clasamentul notorietăţii. Scriu şi respect cu sfinţenie dreptul la liberă exprimare. Dar libertatea mea nu poate asupri libertatea partenerului social. Nu discriminez, dar am pretenţia să nu fiu discriminat. Deocamdată nu recurg la nominalizări pentru a nu stărni reacţii umorale. Mă rezum la a indemna la inţelepciune. Este clar că in combaterea violenţei din sport trebuie acţionat ferm şi inainte de a număra morţi. Legea a trecut de Senat. Urmează discutarea sa la Camera Deputaţilor. Este, aşadar, loc de acţiune colectivă şi nu avem dreptul de a sta deoparte. Â

×
Subiecte în articol: editorial