x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să ne cunoaştem patria: Răchiţele-Apahida-Jucu

Să ne cunoaştem patria: Răchiţele-Apahida-Jucu

de Razvan Barbulescu    |    03 Oct 2011   •   21:00

Totul se joaca in familie. Fiindca l-a taiat candva pe Boc de la sala de sport din Rachitele, ministrul Udrea i-a aprobat-o drept cadou de alegeri. Iar ca bonus, a dat de la UE si bani de-o pista pentru biciclete, pana la Apahida. Se zvonea ca pana la Jucu, insa finlandezii au dat-o-n bara cu telefoanele ieftine.

Ce vremuri! Nokia parea cea mai viguroasa comuna a judetului.
Pe 9 august 2008, dimineata, era intr-o sambata, clujenii-finlandezi de Jucu se pregateau sa sarbato­reasca Ziua portilor deschise la Nokia. August 2008. Un balon imens Nokia domina parcul industrial Tetarom. Salariati fericiti, majorete, copii cu sepcute si baloane colorate cu albastru de Nokia. Finlandezii se in­fra­ti­se­ra deja cu co­drul. La codru aspirau si niste italieni in goana dupa tunuri, au astia un fler ceva de speriat. Pri­mii finlandezi ajunsi pe meleagurile lui Boc to­pa­iau la horele din regiune, dadeau Fin­landia contra palinca, zbierau cu CFR-ul sau U Cluj, iar dupa foarte mul­te beri urlau cat ii tineau plamanii "Noi suntem romani". Continuare in pagina 3

Exact aceeasi zi, la Bochum, 9 august 2008. Nemtii dati afara de la Nokia nu sarbatoreau nimic. Fostii salariati dadeau cu telefoanele Nokia de pamant, pomenindu-i de bine pe norocosii de la Jucu. La Jucu, entuziasm ca la ziua recoltei. Mai intai saltasera preturile la pamant.

Dupa revolutie, taranul Vasile Oprea era unul dintre fanii lui Cosbuc. Fireste, vroia pamant. Cum au aparut finlandezii insa, s-a ales praful de literatura. Taranul si-a vandut pamantul ? cui credeti? ? unui neamt. Unui neamt care a gandit romaneste. Si-a zis sa se lipeasca si el de investitia finlandezilor si sa inalte blocuri pe pamantul cumparat de la Vasile. Ca-ncolo e viitorul. Lui Vasile i-a iesit, a scos un pret bun cu pamantul, si-a deschis cont la banca. Neamtul insa a luat-o in freza. A venit criza, au zburat finlandezii, ce dracu’ sa mai faci cu imobiliarele?
Acum, jucanii sunt nauci. Si clujenii. Sufera Clujul, sufera Romania, sufera pib-ul. La nemti, dupa plecarea celor de la Nokia, au aterizat canadienii de la Blackberry. La Cluj, au venit Boc si Udrea.
Cu investitii de moral. Ca de obicei, Boc a taiat o panglica. Iar Elena le-a dat clujenilor bani pentru "transport ecologic".
Asa se numeste la Buzau plimbatul bicicleta, transport ecologic.
In cinstea proiectului, un jurna­list clujean a scris cu insufletire articolul omagial: "Udrea venit la Cluj sa ne arate pista".
E vorba de o pista pentru biciclete de 15 kilometri. Dimensiunea optima a soselelor inaugurate de Boc.
Te lipesti de un card, iei o bicicleta si o depui intr-o statie apropiata nevoilor tale. De la Cluj-Napoca rulezi ca in Turul Frantei spre Floresti. Sau spre Apahida, in zi de bal. Exact ce-i lipsea chelului.
Si asta fiindca finlandezii ne-au taiat elanul, altfel aveam turul ecolo­gic Rachitele-Apahida-Jucu.

×