x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să nu faci paşi temători de rudă săracă din provincie

Să nu faci paşi temători de rudă săracă din provincie

de Florin Condurateanu    |    15 Dec 2011   •   21:00

Sunt unii care pasesc atat de timizi pe drumul meseriei, incat pronosticul succesului profesional e greu de facut. Primii pasi nu anunta o cariera fulminanta, pentru ca acesti pasi sunt stangaci si nu anticipeaza ca vor defila cu 'fanfara' in profesie. Iata un ast­fel de exemplu. Celebrul profesor de chirurgie a toracelui, prof. dr Teodor Horvat, facator de scoala in aceas­ta rafinata specialitate chirurgi­cala, este recunoscut ca ultima instan­ta in starea de a declara recurs ex­traordinar unei boli pustiitoare cum este cancerul de plamani.

Pe vremea cand era conducatorul clini­cii de chirurgie toracica de la Spitalul Mili­tar umbla vorba ca profesorul Horvat isi parcheaza masina in curtea spitalului si pleaca doar pe intuneric cu ea. Soseste la clinica in zorii zilei, cand este intuneric afara, pleaca seara du­pa cateva operatii de ore lungi, cand luna e pe cer. Asa ca-si baga cheia in broasca portierei masini lu­minand cu bricheta, asa bezna e afa­ra. Ei bine, iata ce debut ciudat a avut in chirurgie inca din anul I de facultate. Se stie ca bobocii la facultatea de medicina trebuie sa fie caliti in fata sangelui si tesuturilor taiate cu bisturiul prin participarea ca spectatori la o operatie.

Profesorul de mai tarziu Teodor Horvat, student in anul I, s-a dus cu grupa lui de 'boboci' in primele luni ale anului la o interventie cirurgicala. Din cei zece studenti ai grupei, unuia singur i s-a facut rau, fiind impresionat tare de vederea plagii deschise de bisturiu si a san­ge­lui. Acesta era studentul Teodor Horvat. A iesit afara la aer curat, fiindca i se inmuiasera pi­cioa­re­le a lesin. Ceilalti noua colegi de gru­pa au asistat impasibili la interven­tia chirurgicala, nu li s-a facut rau. Ei bine, din cei zece studenti ai grupei, unul singur a ajuns chirurg, Teodor Horvat, cel care mai sa lesine la vede­rea sangelui din sala de chirurgie. Ceilalti noua rezistenti la spectacolul taieturilor chirurgicale nu s-au facut chirurgi.

Dar atata dorinta de perfectiune a existat in profesorul de chirurgie Horvat, incat pentru a coase rapid organele taiate de bisturiu in fiecare zi facea mii de noduri cu ata de cusut in camera sa de camin. Lega un capat al atei de clanta usii, iar cu degetele facea mii de noduri, ajungand sa fie unul dintre cei mai rapizi chirurgi. Acesta a fost debutul renumitului chirurg Teodor Horvat. Ce sa mai vorbesti de debutul de mare spectacol al studentilor si asistentilor univesitari de la Iasi? O mana de pasionati de tehnica si de informa­tica au alcatuit o echipa de mare crea­tivitate.

Studentii si dascalii lor de la facultatea ieseana au realizat un proiect fabulos de statie orbitala. Si pentru bijuteria de inventie iesenii au primit un premiu. Stiti de la cine? Tinerii din Iasi au fost premiati de NASA, re­numita agentie spatiala a Americii. Nu s-au lasat prada somnolentei si au mai creat un proiect de mare originalitate tot pentru o statie care sa calatoreasca prin cosmos. Asa ca peste doi ani studentii si dascalii lor din Iasi au mai luat o data marele premiu al NASA. Stiti ce au de­clarat? 'Fireste ca ne bucuram, dar fata de premiul de acum doi ani si de premiul primit acum cateva zile a existat anul de la mijloc, cand am luat doar premiul III de la NASA. Atunci cand n-am fost campioni, premiul pentru statie cosmica l-au luat niste baieti din Constanta.'

×
Subiecte în articol: editorial