x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să nu golim SMURD-ul de conţinut

Să nu golim SMURD-ul de conţinut

de Razvan Barbulescu    |    09 Ian 2012   •   21:00

Medicul Raed Arafat, subsecretar de stat la Sanatate, considera ca prin noua Lege a sanatatii de sistemul in­te­grat de urgenta al Romaniei se va alege praful. 'Misiunea de salvare de vieti omenesti va fi inlocuita cu un concept nou, batalia pentru bani.'
Presedintele Basescu transfera smechereste chestiunea din spatiul public in cel personal: 'Numai pe Arafat il deranjeaza ca Romania va avea si un sistem privat de urgenta'. E greu sa deslusesti adevarul.

Povestea lui Arafat e arhicunoscuta. La cate suturi si pumni a luat pe cand mosea SMURD-ul, omul stie ce spune. Datorita incrancenarii lui Romania are azi o institutie medicala de elita. Realitate greu de inteles, stiind ca Sanatatea are nevoie de respiratie gura la gura. Tari rasarite din Uniunea Europeana vor sa-si ia notite, sa le imprumutam tehnologia, 'sistemul Arafat' vine dintr-o tara care i-a umplut nu numai de corturi si cersetori, ci si de medici. Arafat n-a facut doar o institutie, ci a invins sistemul. Spaga. Lenea. Invidia. A reinventat mila. A schimbat menta­litatea nenorocita ca e imposibil sa schimbi ceva in Romania.

Am sunat la 112, pentru un om de 97 de ani, fara speranta. Gestul imi parea inutil. Ani in urma, cand chemai Salvarea pentru un batran, asteptai cu orele. Uneori, refuzati de spitale, prapaditii mureau depusi prin parcuri sau proptiti la intamplare de ziduri. Am sunat la 112 si in 4 minute a venit SMURD-ul. Paramedicii si-au scos instalatiile, si-au facut treaba contracronometru, au chemat ambulanta, care a aparut in 5 (cinci) minute... A urmat internarea. Totul a functionat ca in serialele americane de profil. Cat am asteptat la 'Sf. Pantelimon', SMURD-ul aducea pe banda rulanta bolnavi, betivi, aurolaci. Innebunisera spitalul cu amarati. Unul n-a ramas fara tratament, desi betivii urinau pe ei, urlau, injurau.
Aici se ineaca sistemul. In spitale. Degeaba ii culege SMURD-ul de pe strazi daca spitalele sucomba din lipsa de personal si medicamente.
Arafat nu crede in proiectul de le­ge, fiindca nu crede in promisiunea do­tarilor cu elicoptere, ambulante bine inzestrate etc., fara ca sistemul, si asa muribund, sa saraceasca. De fapt, de aici trebuie sa inceapa dis­cutia. Fiindca e nevoie si de elicop­te­re, si de ambulante, si de... Cumva ne incearca teama ca insusi doctorul, pe buna dreptate orgolios, sa nu cada in pacatul celor care i-au pus odi­nioara bete in roate.
Presedintele Basescu bagate­li­zeaza insa opozitia lui Arafat si transfera smechereste chestiunea din spatiul public in cel personal: 'Numai pe Arafat il deranjeaza ca Romania va avea si un sistem privat de urgenta'.
Ceea ce ni se pare o aiureala. Arafat nu vrea sa moara sistemul. 'Noua Lege a sanatatii distruge sistemul integrat... Au spus-o si francezii cand au venit la Bucuresti, cuvantul integrat este secretul bunei func­tionari a sistemului de urgenta. Acesta trebuie pastrat integrat la stat, pentru ca este functional, pornind de la 112, ambulanta, SMURD si UPU...' Ceva foarte aproape de intelepciunea cu apa din copaie si copilul pierdut.

×
Subiecte în articol: editorial