x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să nu-i ascultăm pe profeţi

Să nu-i ascultăm pe profeţi

de Adrian Vasilescu    |    18 Dec 2011   •   21:00

Cum iesim din criza? Iata intrebarea. Pentru ca momentul iesirii din criza nu avem cum sa-l anticipam. Dar putem sa stim cum: cu mai multe investitii, cu mai multe exporturi, cu crestere economica plus, cu dezinflatie, cu somaj in scadere, cu productivitate in urcare, cu credite cu costuri rezonabile, cu semnul egal intre pofta de consum si pofta de munca performanta. Fata frumoasa a schimbarii asteptate.

Dinamica PIB-ului este, desigur, dimensiunea cea mai relevanta. Romania a iesit din recesiune in primavara lui 2011, dar acum este important sa fie consolidata cresterea economi­ca. Si, mai cu seama, sa fie adunate noi procente de valoare adaugata. Echilibrul intern, o dimensiune de asemenea importanta, este dependent de noi performante macroecono­mice incurajatoare, intre care reducerea vi­zibila a deficitului din sectorul public, alaturi de calmarea in continuare a ratei inflatiei. In pri­vinta celei de-a treia dimensiuni, echilibrul extern, este remarcabil faptul ca deficitul contului curent a ramas in parametrii rezonabili ai anului trecut. A patra dimensiune, ocuparea fortei de munca, este in mare parte dependenta de investitii. Fara noi investitii nu vom avea nici mai multe locuri de munca si nici somaj in scadere.

Iesirea din recesiune a constituit un prim succes. Subliniez: iesirea din recesiune si nu din criza, care de regula are o foaie de parcurs ceva mai lunga. Ar fi grav daca, pe acest taram, am ramane in urma tarilor europene. De ce ne comparam cu aceste tari? Pentru ca facem comert cu ele. Si, importand sau exportand, punem in relatie directa cresterea noastra cu cresterea lor. Diferenta nu poate sa ramana fara urmari. Desigur, in dezavantajul nostru.

Acum e cert: vom incheia anul 2011 cu crestere plus. Dar o relansare economica sanatoasa este dependenta de mai multi ani la rand cu cresteri plus. Adaugand insa si un salt calitativ al PIB-ului, care sa fie adunat cu sporul cantitativ. Fapt posibil numai daca am obtine o crestere economica bazata pe concurenta, pe competitivitate si pe eficienta.

Sigur, mai mult PIB inseamna mai multe valori adaugate. Un plus deci de productie de bunuri si servicii. O crestere economica mai mare. Si mai multe resurse de redistribuit. Cat PIB vom reusi sa facem in 2011? Dar in 2012? Sau in anii viitori? Iata o intrebare ce se conjuga cu o alta intrebare: pe cat capital ne vom baza in anul ce vine si in viitorii ani? Asa ca, privindu-se in oglinda unei lumi in criza, obsedate de cresterea economica si de finantarea ei, societatea romaneasca se vede silita sa gaseasca fara intarziere solutiile pentru aceste doua pro­bleme de prima urgenta, strans legate una de alta. Fapt care nu poate sa faca abstractie de climatul politic, social, economic si psihologic din tara.

Dar iesirea din criza nu depinde numai de noi. Depinde si de tarile Europei, pana la urma de tarile intregii lumi. Iar cauzele crizei lor, ale actualei crize globale, ce a stins visul frumos al cresterii bunastarii pe termen lung, sunt numeroase. Multe sunt subiective si tin de slabiciuni omenesti, intre care voi aminti romantismul financiar si economic, lacomia furibunda si credinta oarba a politicienilor si bancherilor ca se pot juca asa cum vor cu legitatile economice. Alte cauze sunt insa obiective. Lumea toata a primit o lectie aspra. Criza a sanctionat drastic iluzia indusa de teoriile potrivit carora vremea ciclurilor economice, cu faze de avant si faze de declin, ar fi trecut; si ca ar fi inceput un timp indelungat de crestere plus si de prosperitate. Iata insa ca nu-i asa.

×
Subiecte în articol: editorial