x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sa spunem bogdaproste Uniunii Europene!

Sa spunem bogdaproste Uniunii Europene!

20 Dec 2004   •   00:00

Cel putin in privinta capitolelor Energia si Concurenta, politicienii romani nu au la adresa Uniunii Europene nici macar tanguieli, ci doar un simplu bogdaproste!
Click pentru a mari imaginea
Dl Basescu de la Constanta, vorba d-lui Dinescu, a batut cartierul Primaverii - ceea ce reprezinta pentru Romania o victorie istorica - dar, din pacate, nu s-a putut abtine s-o ia macar putin pe Dambovita, meteahna specifica celor din Primaverii, oricat de subtiri s-ar dori ei sa fi devenit. Noroc ca dl Basescu si-a luat rapid seama si a avut intelepciunea de a renunta la declaratiile imprudente si facute fara acoperire. In mod absolut salutar, dl Basescu a vorbit raspicat, desi nu foarte concret, despre costurile aderarii la Uniunea Europeana, costuri ascunse cu grija de fostul Guvern Nastase. Numai ca, dorind probabil sa dovedeasca romanilor cat de grijuliu este cu soarta lor, dl Basescu a declarat ca vizeaza ca Romania sa redeschida doua capitole economice ale negocierilor de aderare cu Comisia de la Bruxelles, pentru ca s-ar fi obtinut conditii prea constrangatoare. Cele doua capitole sunt Energia si Concurenta, in care intr-adevar prevederile convenite vor afecta serios buzunarele si locurile de munca ale romanilor.

Dincolo insa de faptul ca s-ar fi incurcat un calendar deja asumat de liderii Uniunii Europene in ce priveste aderarea Romaniei si tara ar fi iesit mai degraba prost decat bine, renegocieri in capitolele cu pricina n-ar fi avut de fapt vreun rost. Nu prea era ce sa se renegocieze!

In capitolul de Energie, principiul - inextricabil - este nenegociabil: energia trebuie livrata macar la costuri si nu sub costuri, cum s-a facut si se face inca in Romania. Daca unii, din pacate foarte multi, nu pot rezista financiar la tarife care sa acopere costurile, nimic si nimeni nu impiedica Guvernul roman ca, in mod transparent, sa-i ajute. Dar in nici un caz nu poate fi vorba de a-i ajuta livrand sub costuri. Pentru ca, in acest fel, i-ar ajuta si pe altii care nu au nevoie. Si, de fapt, despre ajutor e vorba?! Nu, pentru ca statul, care acopera diferenta, ar lua bani de undeva din alta parte! De fapt, in loc sa se ia de la cei avuti si sa se dea la cei in nevoie, s-ar lua de la toti spre a-i ajuta pe cei care nu au nevoie. Oricum, desfacerea energiei sub costuri, insemnand un avantaj concurential neloial penru produsele fabricate pe aceasta baza, n-ar putea fi acceptata de Uniunea Europeana pentru nimeni si niciodata.

In ce priveste capitolul Concurenta, unde se poate discuta daca este sau nu cazul ca ajutoare de stat sa mai mearga - desigur in mod transparent si doar un timp - spre sectoare precum siderurgia si mineritul, nu se poate renegocia (pentru ca nici n-a fost de negociat!) principiul, cerut de Uniunea Europeana Romaniei sa-l aplice, al platii obligatiilor financiare, indiferent daca la furnizor sau la bugetele publice. Neplati, tolerate, politic intreprinderilor de stat, dar si unor societati private cu acoperire politico-clientelara, constituie boala cea grava a economiei romanesti si placa turnanta a marii coruptii din Romania, impotriva careia declara ca doreste sa lupte dl Basescu. Domnia sa ar trebui sa fie multumita ca acest "cartof fierbinte" - politic, economic si social - poate fi pasat in mana Uniunii Europene. Caci, daca va trebui sa se puna capat acestei tolerante politice a neplatii obligatiilor financiare cu toate vaietele din partea producatorilor de pierderi din economie si clientilor politici afectati - se va putea arunca asupra Uniunii Europene responsabilitatea. Ar fi cea mai minunata "vina" a Uniunii Europene! Astfel ca, cel putin in privinta capitolelor in discutie, politicienii romani nu au la adresa Uniunii Europene nici macar tanguieli, ci doar un simplu bogdaproste!

×
Subiecte în articol: editorial europene uniunii uniunii europene