x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Salvamarul consacrat

Salvamarul consacrat

de Radu Tudor    |    02 Iul 2009   •   00:00
Salvamarul consacrat

Printr-o lovitură diversionistă de mare maestru, preşedintele Traian Băsescu a reuşit marţi încă o mare performanţă politică. Aceea de a îngropa mediatic vârful de expunere al scandalului Ridzi: audierea publică a ministrului în Parlament.

Cu acest tip de mişcare, reuşită graţie în primul rând televiziunilor de ştiri, preşedintele demonstrează încă o dată că este reperul fundamental pentru PD-L, o persoană ce acţionează după principiul: "Eu v-am făcut, eu vă omor!".

Scandalul politic al anului 2009 are în centrul atenţiei un ministru şi un parlamentar de la PD-L. Monica Iacob Ridzi, la cei 32 de ani împliniţi în ziua audierii, şi-a asumat în ultima perioadă rolul de protector politic şi financiar al mezinei Bă­ses­cu. Nu ştiu dacă asta a propulsat-o spre înaltele funcţii deţinute azi, dar re­ţe­ta e mai veche şi încă valabilă.

Esenţa do­sa­rului ministrului Tineretului este şi­fo­narea de bani publici, fără licitaţie, cu va­lori mult supraevaluate ale unor prestări de servicii, către interese private. Pe zi ce trece, aflăm tot mai multe detalii interesante despre adevărata miză a banilor ofe­riţi cu generozitate: candidatura Ele­nei Băsescu.

Fiica cea mică a împăratului şi-a luat avânt de zestre electorală din bani publici. Acesta era, a fost şi va fi un subiect foarte fierbinte pe masa preşe­din­telui Băsescu. Evident că ştia de toată această operaţiune. De aceea a tăcut şi tace pe tema Ridzi. Altfel, domnul pre­şe­dinte e foarte vorbăreţ în te miri ce do­menii: viaţa de partid în PD-L, agricultură, infrastructură, "re-ce-si-u-ne", prezenţa în Irak si multe altele. Când a venit vorba de beleaua din curtea Modroganului, i-a mâncat pisica limba!

Văzând că cea mai mare parte a presei nu se lasă în privinţa dorinţei ferme de a dezvălui matrapazlâcurile ministresei ju­ne şi sportive, preşedintele a ticluit el ce­va. După o îndelungă aşteptare, fără nici un semn că ar putea să se producă vreo suspendare din funcţie, venea şi ziua cea mare. Nu e vorba de aniversarea tânăru­lui demnitar de Valea Jiului. Ci de audie­rea cu presă, mai precis deschiderea oficială a investigaţiei parlamentare pentru ghiduşiile financiare cu damf politic de la MTS.

Când colo, ce să vezi? Exact când să spu­nă doamna Ridzi câte ceva, apare preşe­din­tele cu o declaraţie de presă în urma unei şedinţe CSAT organizată pe nepusă masă. Cu o agendă foarte subţire, încropi­tă pe genunchi, întrunirea organismului suprem de securitate şi apărare a venit la fix pentru a schimba agenda televiziuni­lor. Care au întrerupt, evident, transmi­siile din Parlament pentru a-l difuza pe mă­ria sa, de la Cotroceni. Subţirimea de­-c­laraţiei prezidenţiale demonstrează cu vârf şi îndesat că şedinţa CSAT a fost doar un pretext.

Şi pentru ca lecţia de imagine să fie com­pletă, jucătorul principal a mai executat un dribbling pentru peluzişti. O des­cindere la ministerul pe care l-a păstorit ani mulţi, în 5 mandate. Şi care are acum, în 2009, ruşinosul bilanţ al infrastructurii dezastruoase din Ro­mâ­nia. Traian Băsescu s-a întors acolo fără nici o remuşcare. Actul întâi, scena farsei Euroconstruct. "Nu sunt în sală, deci nu puteţi face nu ştiu ce acuzaţii", proclamă ca pentru fraieri preşedintele.

Sare din păpuşoi Nepotu' Suca, alias Radu Ber­cea­nu: "Da, ei nu sunt aici pentru că sunt plecaţi în străinătate". Tot e bine că îşi cu­nosc agenda unul altuia şi-şi motivează în public absenţele. La întoarcerea din ţările cu autostrăzi, probabil domnul Vulpescu îi va aduce preşedintelui un nou fes Paul&Shark. Doar se apropie campania, luminata frunte prezidenţială trebuie protejată, nu?

Actul doi: "Căşuneanu, ia zi, ţi-am dat eu vreun ban cât am fost ministru?". Ta­tăl faimosului Costeluş de la Oituz, pose­sor al unui Bugatti Veyron, cea mai scum­pă maşină din lume (1,5 milioane de eu­ro) raportează: "Nuuuu, cum să-mi daţi? Nimic, nici o leţcaie". Doar mi-aţi luat, ar fi spus un mucalit de rândul invitaţilor...

Una peste alta, ziua de 30 iunie rămâne una antologică în istoria diversiunilor po­litice pe piaţa media. Ea se adaugă şirului nesfârşit de lacrimi prezidenţiale în te miri ce ocazii, inaugurat cu prilejul primei retrageri stolojene.

Pentru că are un interes personal în aco­perirea problemei uriaşe cu fiica sa şi campania ei pe bani publici, preşedintele a salvat (a câta oară?) PD-L de la căderea pe tobogan. Împotriva creşterii efectelor crizei economice, a gestiunii diletantiste din partea lui Emil Boc şi miniştrilor PD-L, salvarea vine mereu de la palatul prezidenţial. Prin tot ceea ce legea nu interzice în mod explicit, Traian Băsescu domină piaţa anului 2009. Marea diversiune de marţi ne arată ca el va face agenda până în ziua alegerilor prezidenţiale. Al doilea mandat şi menţinerea PD-L în top sunt obiectivele sale majore. Le va realiza oare?

×
Subiecte în articol: editorial