x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şampania şi ciolanul cu fasole

Şampania şi ciolanul cu fasole

de Dan Dumitrescu    |    12 Mai 2008   •   00:00

CFR este echipa anului în fotbalul românesc. A cîştigat campionatul, a cîştigat finala Cupei României, a realizat eventul şi punctează în istorie fără drept de apel. Meritele reuşitei îl situează pe Ioan Andone în prim-plan.

CFR este echipa anului în fotbalul românesc. A cîştigat campionatul, a cîştigat finala Cupei României, a realizat eventul şi punctează în istorie fără drept de apel. Meritele reuşitei îl situează pe Ioan Andone în prim-plan. Lista premianţilor continuă cu numele jucătorilor pe care antrenorul s-a bazat în campanie, cu ceilalţi oameni ai vestiarului care ştiu ce este şi cu ce se mănîncă performanţa sportivă. După acest punct urmează doar atîrnătorii. Mulţi şi fuduli!

Succesul clujenilor este incontestabil. Ceea ce nu înseamnă însă că nu va fi cumva contestat. Demolatorii vor apărea la tot pasul în buna tradiţie românească. Numai că înverşunarea negării este atît de evidentă, încît înjurătura capătă sensul elogiului suprem. Discursul despre nemerite, filtrat prin sita deasă a invidiei, a rîiei căpreşti, trebuie citit aşadar în cheia de cod a fabulei cu vulpea şi strugurii. Tot la fel de adevărat este însă că demolatorii ar urla ca haita în pustiu dacă n-ar beneficia de un zid al prostiei care le întoarce ecoul. El este format din atîrnătorii mulţi şi fuduli despre care vorbeam mai sus, din acei indivizi care parazitează competiţia sportivă fără a-i fi descoperit sensul.

Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan n-au reuşit să rămînă prea mult timp agăţaţi de înălţimile la care-i urcaseră Ioan Andone şi echipa. E drept că finanţatorul CFR-ului a comandat şi a plătit şampania. Dar cum banul nu-i totuna cu rafinamentul, în loc să înalţe cupa, Arpy al nostru, acompaniat de multpreasubalternul Iulică, a băgat adînc deştele în ciolanul cu fasole. Imediat după victoria care a făcut-o campioană pe CFR, Arpad Paszkany declara că a început revoluţia împotriva granzilor din Bucureşti. Viitorul poate să-l confirme sau poate să-l infirme. Dar nu asta-i problema. Observăm doar că, în conjunctura dată, discursul domnului Paszkany a fost mai mult rîtos decît ritos. Pentru că Dinamo şi Rapid, echipe care l-au acompaniat prieteneşte şi decisiv în drumul spre titlu, se numără printre granzii pe care domnia sa promite că-i va căsăpi. O altă afirmaţie scrîşnită a patronului clujean vizează Steaua. El nu consideră cîştigarea CCE o mare scofală, deoarece Steaua n-a trecut decît peste un meci dificil, acela al finalei cu Barcelona. Portofoliul părerilor personale caracterizează individul, dar nu poate fi contestat. Nu cred însă că era cazul ca domnul Paszkany să invoce funia tocmai în bătătura unicului meci european cu Anorthosis.

CFR Cluj este echipa anului în fotbalul românesc. Un succes incontestabil. Le doresc lui Andone şi trupei sale o toamnă a recoltei şi mai bogate. Restul reprezintă monedă mică. Mărunţiş!

×
Subiecte în articol: editorial