x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şansa lui MRU

Şansa lui MRU

de Valentin Nicolau    |    13 Feb 2012   •   21:00

Victimele isi adora calaii. In politica mai toti sunt predispusi a ajunge victimele celor care au vocatie de calau. Traian Basescu are aceasta vocatie, de aceea poate a si sedus atata.

Mihai Razvan Ungureanu este unul dintre cele mai importante proiecte ale securitatii redivivus, la care s-a lucrat cu migala. Coleg de generatie cu Victor Ponta si cu alti tineri crescuti pentru a lua pu­terea, pare a fi produsul cel mai bun. Marketingul personal aplicat tinerilor recruti de catre securitatea redivivus, selectionati parca din gradinita, a facut sa apara o generatie apta teoretic sa conduca. Asa se intampla cand Securitatea are linistea sa creasca vlastare noi, pregatindu-le pe indelete sa preia fraiele tarii si nu sa improvizeze fantose politice sau sa le recicleze pe cele din vechiul regim, cum a fost nevoita sa faca in primele doua decenii dupa Revolutie.

MRU este semnul ca si Romania intra intr-o perioada de destindere istorica in care elita de securitate a tarii, parte componenta a elitei mondiale de securitate, s-a asezat sa guverneze spre tihna ei. Dar mai e un hop de trecut.

Proiectul MRU, pregatit in atatia ani, a fost pus in opera in graba. Nu a venit pe lume la soroc si de aceea are toate sansele sa avorteze. Numirea sa ca prim-ministru a insemnat nu atat lansarea in campania electorala pentru prezidentialele din 2014, cat iesirea dintr-o situatie dificila a lui Traian Basescu, cea mai disperata dintre toate cu cate s-a confruntat pana acum. Basescu nu se dezminte si pune in pericol un proiect important al securitatii redivivus pentru a-si salva pielea, aruncand in arena o victima tanara, presupunand-o mai atractiva pentru pofta de sange a romanilor. Pe de cealalta parte, nici MRU nu mai avea rabdare sa astepte sa se tot perfectioneze citind dosare de buna calitate, in timp ce generalii lui de la SIE isi faceau jocurile. Asa ca a muscat imediat momeala si a devenit dintr-un mare proiect de viitor o viitoare victima sigura. Dar mai are o sansa.

Singura scapare pe care o are MRU e sa se rasuceasca si sa se transforme din victima in calau. Daca el va fi cel care il va inlatura pe Traian Basescu, tot el va fi si urmasul sau la Cotroceni. Daca el va fi cel care va scapa tara de raul istoric intrupat in Traian Basescu, atunci el, MRU, va fi perceput, macar o vreme, ca providentialul salvator. Altfel, va ramane in memoria scurta a istoriei recente ca baiatul scolit, cu ochelari, care a urmat la Guvern baiatului cu ochelari care vorbea mai repede decat gandea.

×
Subiecte în articol: editorial