x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Săptămâna dezlegării la fotbal

Săptămâna dezlegării la fotbal

19 Iul 2010   •   00:00



Incursiunea lui Dinamo prin Bălţi, altfel un amical de mâna a doua, şi protocolarul trofeu al supercupei, paranghelie cu CFR Cluj şi Unirea Urziceni în cap de masă, reprezintă doar linguriţele de împărtăşanie ale noului sezon. Debutul oficial se va consuma de-adevăratelea la sfârşitul acestei săptămâni şi lunea viitoare, atunci când sunt programate meciurile primei etape a campionatului. Şi nici chiar această primă etapă a campionatului, deşi se va lăsa cu puncte în clasament, nu pare să fie marcată de cine ştie ce preocupări faţă de rezultatul concret al meciurilor. Interesul suprem al suporterilor şi al celorlalţi marginali este aţintit asupra schimbării la faţă pe care bătrânele campionatului le-au înregistrat în pauza de vară şi, de asemenea, asupra potenţialului cu care nou-promovatele vor cataliza fierberea primei ligi.

Multe dintre combatantele diviziei de elită n-au forţat macaraua verii. Şi această cuminţenie nu a fost cauzată doar de criză, de subţirimea cash-ului. Dar echipele care au trăit în campionatul trecut într-o liniştită împerechere cu obiectivele propuse nu s-au confruntat, firesc, cu cine ştie ce chemare irezistibilă către schimbare. Agitaţia a caracterizat doar bosumflatele ierarhiei. Echipele a căror plasare în clasament nu a fost corespunzătoare orgoliului din dotare şi, culmea, în această situaţie s-au aflat tocmai trufaşele Capitalei. Steaua, Dinamo şi Rapid, repere istorice în relieful fotbalului, duc în prezent trena provinciei prin sentinţă definitivă şi irevocabilă. Tocmai de aceea grangurii au promis că se vor prezenta la viitoarea înfăţişare a campionatului cu potenţialul de luptă complet refăcut.

Maniera în care liniştitele verii şi-au conservat potenţa de joc este mai greu de citit la vremea pronosticurilor. Şi nici nu stârneşte interesul pe care doar schimbarea este capabilă să-l aducă în stare de fierbere. De aceea suntem asaltaţi mai degrabă cu informaţii dinspre şantierele bucureştene ale fotbalului.

Steaua ia faţa în materie de rating, deoarece acolo s-a lucrat în profunzime. Victor Piţurcă a umblat gospodăreşte la echipă. Cred că la ora actuală Steaua nu mai poate fi privită ca o echipă reformată. Steaua reprezintă pur şi simplu o nouă construcţie. Nouă şi complexă. Deoarece nu este vizată doar echipa. În întreg clubul s-au reaşezat lucrurile într-o nouă ordine. În Ghencea se defilează într-o nouă disciplină. Şi e de bine pentru stelişti. Numai că lumea se întreabă la tot pasul cât va dura acest bine la Steaua. Sau, mai corect spus, cât va accepta Gigi Becali să defileze în disciplina impusă de Piţurcă. Răspunsul este greu de dat. Gigi trăieşte din plin în zodia imprevizibilului. Eu îi acord totuşi şansa maturizării.

Tot despre patron este vorba şi la Rapid. Personalitatea lui George Copos domină Giuleştiul. În aceste condiţii, aducerea lui Dinu (Vamă) Gheorghe la Rapid mi se pare o mutare esenţială, o mutare bună, o mutare care depăşeşte în importanţă chiar şi remanierea lotului. Pentru că Vamă şi Copos pot forma un cuplu al echilibrului controlat.

Despre schimbările de la Dinamo nu discut. Nu pentru că nu vreau. Dar n-am despre ce discuta. Mă gândesc la Andone şi îl compătimesc.

×
Subiecte în articol: editorial