x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Săracii şi coloniile nu pot pierde decât lanţurile!

Săracii şi coloniile nu pot pierde decât lanţurile!

de Ilie Serbanescu    |    09 Iul 2012   •   11:28

Evenimentele politice controversate de la Bucuresti nu pot, evident, avea decat efecte negative asupra climatului si mediului economic. Dar nu poate fi vorba de un impact grav, distrugator, de care au vorbit politicieni afectati de aceste evenimente si, din pacate, si analisti independenti obisnuiti cu o retorica de tip bursier indiferent daca aceasta are potrivire sau nu cu anume realitati specifice.

Politicienii perdanti ai acestor evenimente sunt de inteles. Iar plangerile si incriminarile lor sunt total in regula jocului, cu exceptia celor care exagereaza pe la Washington sau Bruxelles exagerarile fara indoiala intreprinse de adversarii lor politici de la Bucuresti. Sa fim insa corecti: straduinta deranjanta a celor de la USL de a confisca puterea in toate cotloanele ei, odata cu majoritatea parlamentara dobandita, este strict identica celei a PDL pe care o inlocuieste! Nu era altfel ieri decat a ajuns sa fie azi! Este o continuitate perfecta. Cu zece ani in urma tot asa era si pe vremea lui Adrian Nastase, cand, nu intamplator,se vorbea de 'partidul-stat' si de procesul de 'PDSR-izare' a societatii. 'PDL-izarea' din ultimii ani s-a straduit din rasputeri chiar sa depaseasca 'PDSR-izarea', iar acum USL incearca 'USL-izarea'. Nu stim daca cei de la USL isi vor depasi inaintasii, dar ne-a uimit pe toti viteza cu care incearca.

Ce s-ar putea insa intampla in economie la o asemenea schimbare doar de figuri din cadrul unei solide continuitati pe fond in plan politic? Nimic! Ne va arunca Washingtonul sau Bruxellesul in statutul de colonie?! Dar, vai, Romania are deja acest statut! Ni se va taia votul din Consiliul European?! Dar ce, decide ceva Romania acolo?! Ne vor da Washingtonul si Bruxellesul afara din lume?! Doamne ajuta de ar face-o, caci poate am scapa si noi din statutul de colonie! Dar, sa fim seriosi, nimeni nu-i fraier sa piarda chiar pe mana proprie vreo colonie! Delirul unor politicieni paraciosi de la Bucuresti, ca si al unor demagogi de la Bruxelles este aproape minunat pe cat este de alaturi de drum in legatura cu sanctiuni de acest tip la adresa Romaniei. Nu intereseaza de fapt la Washington sau Bruxelles cine se afla politic la carma la Bucuresti in masura in care Romania este si va ramane o colonie!

Restul sunt povesti. Nu vor mai fi dati Romaniei bani europeni?! Dar ce, ii luaram pana acum?! Nu ne vor mai admite in Schengen?! Ce blagoslovire, am scapa de obligatii pe care nu prea le putem duce! Sau nu ne vor mai primi in euro?! Vai, ne vor opri sa ne punem tichie de margaritar!

Saracii si coloniile n-au ce sa piarda, oameni buni, decat saracia si lanturile! Aceasta, pe fond!

Si acum cateva variatiuni pe claviatura folosita de analistii cu retorica bursiera. Impactul negativ al unor evenimente politice nefericite este rezumat de catre acestia in felul urmator: 1) nu mai vin investitorii; 2) ti se scade ratingul; 3) nu te mai poti imprumuta de pe piete sau n-o poti face decat mai scump. Sa vedem concret situatia pe puncte: 1)investitiile directe externe s-au prabusit demult si complet; 2) de cand cu acordul cu FMI-UE, in ciuda balivernelor despre salvarea de catre acesta a Romaniei si certificatul obtinut astfel pentru accesul pe pietele de capital, Romania are un rating 'underinvestment grade' (adica nerecomandabil pentru investitii), caruia in jargon financiar i se spune 'junk' (adica de aruncat la gunoi) si atunci la ce lada sa ne mai trimita?!; 3) recursul statului roman la resurse atrase pentru finantare este facut masiv de la bancile straine de pe piata interna, neexistand absolut nici un pericol de a nu mai primi bani de la acestea, caci bancile straine de aici tocmai din asta traiesc, economia reala nemaicreditand-o de mult (si daca nu mai au bani, le da BNR bani ca sa imprumute statul si ele s-o duca tot mai bine)!

Dar apropo de BNR! Cei care incearca sa puna si caderea leului pe seama turbulentelor politice, sa aiba in vedere ca de trei ani BNR tine artificial cursul supraevaluat si ca banii cu care a finantat aceasta costisitoare supraevaluare sunt cei imprumutati de la FMI-UE care, din acest an incolo, trebuie dati accelerat inapoi!

×