x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Savantii. Ceea ce era de demonstrat

Savantii. Ceea ce era de demonstrat

14 Iul 2004   •   00:00

Ca sa treci de destept nu trebuie sa stii totul. Trebuie doar sa nu spui niciodata ce nu stii.

Zilnic aflam ca un savant sau un grup de savanti de la o universitate din California au descoperit ceva. De regula, ceva care contrazice tot ce credeam de-o viata ca stim sigur. Stiam, de exemplu, ca trebuie sa dam copiilor dulciuri si ca, din tot ce-i mai bun, ciocolata face, din pacate, ficatul mare si lucios. Nu exista regula a veacului al XX-lea care sa nu fie amendata de un savant din California. Acesta ne invata ca, dimpotriva, trebuie sa le dam copiilor ciocolata, nu dulciuri.

Eu sunt destept, deoarece nu intrebuintez nici in dialog, nici in scris cuvantul savant. Nu-mi e deloc clar ce-i acela un savant. Parafrazand vorba unui sfant cand a fost intrebat ce-i lumina sunt tentat sa spun ca stiam ce este savantul, dar acum, ca trebuie sa explic, nu mai stiu. Stiu ce-s toti savantii, la un loc, dar nu si ce e fiecare in parte.

Savantii nu-s oameni ca noi, cu noi, printre noi ca presedintele. Cand eram copil, savantii se gaseau toti numai in URSS, iar acum se inghesuie in California. Savant e cineva inabordabil, care da peste cap toate acele lucruri despre care socoteai ca sunt hotarate pe vecie. Savantii rusi si sovietici - fiindca cei rusi erau tot un fel de sovietici, insa cu dispensa de secol si de oranduire sociala - ne-au invatat ca mancarea e buna daca e in fiecare zi alta, daca are diversitate. Savantii din Ca-lifornia au descoperit ca dimpotriva, mancarea cea mai sanatoasa e aceea care se repeta zilnic decenii de-a randul. Ca apostolii mamaligii sunt in avantaj, fata cu avutii, care schimba in fiecare zi restaurantul.

Imi place sa beau o cafea compacta dimineata. Cred ca mi-ar placea sa mai beau una si dupa-amiaza, dar pentru ca nenumarati savanti din toata lumea au cazut candva de acord ca a doua cafea in zi e un risc, ma abtin. Iar raul cel mai mare nu e ca ma abtin, ci ca nu mai sunt sigur ca-mi plac cu adevarat lucrurile care-mi plac cu adevarat. De ceva vreme, ziarele scriu ca niste savanti din California au stabilit ca inima cardiacului se bucura mult cand cardiacul bea cafea. Ca, de fapt, nu exista placere mai folositoare la sanatate ca o cafea bine intocmita la cateva ore o data.

Prin urmare, savantul e un domn de departe. Chiar si mai de departe decat domnii din California, care stiu totul pana si despre nimic.

Or, daca stam bine si ne gandim, mai departe de California vine Rusia. Ceea ce, cum s-ar spune, era de demonstrat. Ca doar n-o sa spui: la mine in bloc traieste un savant care a descoperit ca tocana de cartofi e cel mai bun remediu contra impotentei.
×
Subiecte în articol: editorial savantii