x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scandalul cuvântului interzis p...

Scandalul cuvântului interzis p...

de Ion Cristoiu    |    17 Oct 2009   •   00:00

Televiziunile şi-au întrerupt programele obişnuite pentru a transmite în direct, de la faţa locului, momentul în care ministrul Agriculturii a scos cu mâinile lui viţelul din vacă. De cum s-a încheiat transmisia, întreruptă, totuşi, în câteva rânduri, de pauzele pentru publicitate, în studiourile de la Bucureşti au izbucnit controverse furibunde.

Pe măsură ce participanţii la talk-show-uri deveneau tot mai înverşunaţi, paharele cu apă de pe măsuţe au fost înlocuite cu ditamai găleţile. Unora dintre participanţi nevoia de a aduce argumente cât mai convingătoare le usca gâtlejul. Altora le rămânea gura fără salivă după atâta scuipat fără12ă vrea.

Bodyguarzii posturilor ţineau deja mâna pe bastoanele cu şocuri electrice, pregătiţi să intervină în cazul unor încăierări care ar fi depăşit simpla pălmuire pentru a ajunge la lovituri cu scaunele din proprietatea trustului.
Analiştii politici, aduşi de acasă cu maşina, au fost puşi să se pronunţe dacă momentul a fost sau nu electoral.

Majoritatea au înclinat spre un răspuns pozitiv. Prin scoaterea viţelului din vacă, ministrul Agriculturii, candidat la alegerile parlamentare, şi-a asigurat votul femeilor care au născut cel puţin o dată. Când stai răscrăcărată pe masă - explica didactic un analist politic bărbat şi, pe deasupra, virgin -, un val uriaş de recunoştinţă se revarsă asupra doctorului care tocmai atunci îţi umblă cu mâinile printre picioare. Imaginea ministrului scoţând viţelul din vacă a făcut ca această recunoştinţă să se îndrepte asupra domnului ministru.

- Aş adăuga - interveni un alt analist, proaspăt posesor al unei bărbuţe - şi votul copiilor, ştiut fiind că prichindeii sunt morţi după viţei, miei, mânji, iezi, într-un cuvânt, după tot ceea ce le seamănă.

- Copiii n-au drept de vot!, interveni moderatorul, brusc trezit din somnolenţă de o voce din cască.

- Da, răspunse însufleţit analistul, dar, având în vedere dragostea pe care le-o arată părinţii, copiii pot influenţa votul acestora. Mult mai aplicat decât posturile comerciale, postul public de televiziune convoacă în studioul cu public profesori de la Academia de Agricultură şi Horticultură din Bucureşti. Chestiunea supusă dezbaterii de moderatoare, fată de la ţară, încheiată până la gât, să nu i se vadă sânii, era următoarea: Dacă ministrul procedase sau nu în mod ştiinţific. Pentru că dezbaterea se împotmolise într-o controversă de specialitate, absolut plicticoasă, moderatoarea izbucni:

- În definitiv, ce importanţă are cum l-a scos din p... vacii.
Important e că l-a scos!

Nici moderatoarea nu şi-a dat seama cum a putut folosi în direct cuvântul p..., interzis de Consiliul Naţional al Audiovizualului înainte de miezul nopţii.
Realizând dezastrul, se îngălbeni brusc şi, în mod ciudat, simţi în burtă lovitura de picioruş al copilului, deşi nici vorbă să fie însărcinată.
Cei din platou, profesori universitari de prestigiu, unii aflaţi întâia oară la tv, rămaseră cu gura căscată.

După trecerea momentului, unii deveniră incoerenţi.
Alţii însă însufleţiţi de cuvântul p... căpătară o agresivitate ieşită din comun.
Scandalul p..., cum i s-a zis ulterior folosirii cuvântului în direct fără bruierea de rigoare, luă proporţii uriaşe.
Sub presiunea miilor de telefoane indignate, Consiliul Naţional al Audiovizualului se întruni de urgenţă şi, în unanimitate, sancţionă postul public cu întreruperea programului pentru o oră în prime time timp de o săptămână.

Revoltate de această decizie, vedetele posturilor private se solidarizară cu moderatoarea sancţionată şi, în semn de protest, folosiră din plin, fără a fi nevoie, toate cuvintele interzise de CNA: de la c... până la f...

Culmea o atinse vedeta unui show extrem de popular care, pornind de la cuvântul sancţionat, îi băgă pe toţi membrii CNA, luaţi la rând, cu nume şi prenume, în p... mă-si.
Ziarele serioase au deplâns din nou incalificabila degradare a peisajului mediatic.

Convocaţi să se pronunţe, lingviştii au fost de părere că, în cazul vacilor, dat fiind că naturalia non sunt turpia, poate fi folosit în public cuvântul p.... Nu se recomandă, în schimb, utilizarea lui în cazul femeilor, al doamnelor mai ales.
Scandalul i-a adus moderatoarei faima de tipă bună la pat.
La vreun an de la întâmplare, ea s-a măritat cu un multimiliardar, care de altfel a divorţat pentru ea. Deşi la pat vedeta s-a dovedit a nu fi la înălţimea faimei, totuşi, i-a turnat, repede, multimiliardarului un copil şi, după moartea soţului, previzibilă de altfel, deoarece avea 70 de ani, a rămas moştenitoarea unui imperiu.

Marele beneficiar al scandalului a fost însă ministrul.
Săptămâni întregi, secvenţa cu scosul viţelului a fost difuzată de televiziuni pe parcursul talk-show-urilor despre Scandalul p...
De atâtea ori telespectatorii văzuseră viţelul scos de ministru din vacă, încât multora li se făcea greaţă doar la auzul cuvântului Carne de vacă.
Drept urmare, vânzările de carne de vacă înregistrară o scădere spectaculoasă.

Ministrul însă, beneficiar al unei notorietăţi ieşite din comun, se decise să candideze la preşedinţie şi, la capătul unei campanii spectaculoase, în care folosi cu abilitate cuvântul p..., ajunse preşedinte al Republicii.

×
Subiecte în articol: editorial