x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scandalurile interne protejează naţionala

Scandalurile interne protejează naţionala

de Dan Dumitrescu    |    07 Oct 2009   •   00:00

Lotul naţional s-a reunit la Mogoşoaia pentru meciurile cu Serbia şi Insulele Feroe. Răzvan Lucescu şi fotbaliştii convocaţi de el pentru această ultimă dublă a calificărilor lucrează în linişte. Cu câteva mici excepţii, informaţiile oferite de media din cantonamentul tricolorilor nu sunt capabile să înfrunte subiectele viguroase ale momentului. Convocarea braşoveanului Nicolae Grigore i-a surprins într-o oarecare măsură pe căscălăii fenomenului. Dar nu într-atât încât să le defrişeze acestora interesul pentru frecarea borcistă de la Dinamo.

Adrian Mutu zâmbeşte din nou natural, fără a mai forţa rictusul regizoral. Dar starea lui de bine, legănată de refacerea unor vechi prietenii, nu poate concura pe piaţa informaţiei cu istoriile legate de războiul turmaşilor din Ghencea.

Liniştea în care se lucrează la Mogoşoaia confirmă paradoxul. Fotbalul reprezentativ este condamnat la o stare de normalitate doar atunci când scandalurile interne sunt în floare. Atunci când selecţionerii recrutaţi din cloaca patronală pun gaz pe foc în propria bătătură şi nu mai umblă ca musca prin dindărătul calului. Borcea şi-a internat competenţele în propria infirmerie. Becali rătăceşte în deruta propriei turme, atinsă parcă de streche. Iar Mititelu declară pe proprie răspundere că s-a săturat de naţională şi că nu mai este dispus să cerşească atenţie.

În numele lozincard al interesului naţional am putea să mimăm un dezinteres suveran faţă de războaiele fratricide care macină fotbalul intern. Dar când oferta pe care Dinamo şi Steaua o face echipei naţionale se rezumă doar la trei jucători, când Universitatea Craiova sare complet din schemă, nu mai poţi rămâne nepăsător. Nu mai poţi fi îngăduitor cu indivizii noroioşi capabili să facă cimitir din nişte cluburi de tradiţie.

Aflu că Borcea, după ce l-a îmbolnăvit de scârbă pe Cornel Dinu, vrea să-l îndepărteze pe acesta de la Dinamo doar pentru că Procurorul a devenit slobod la gură. Poate mai greşeşte şi Dinu. Dar nu esenţial şi nu faţă de Borcea. Un suporter dinamovist mi-a pus la dispoziţie o listă de pârâţi care, într-o perioadă de timp relativ scurtă, au trecut pe la Dinamo fără a lăsa urme de luat în seamă. O reproduc fidel, fără nici o intervenţie personală: Thiago, Todorovski, Pekaric, Stanic, Philippe Mendy, Glen Moss, Campos, Samuel Okunowo, Atoukura, Galliqio, Delwarte, Vranjkovic, Diakite, Julio Cesar, Ze Diabate, Awoa Zoa, Kolinko, Roamnovs, Vladimir Gaev. Sunt 19 jucători care au făcut să circule banii (poate şi comisioanele) fără rost. Sunt 19 jucători care nu au fost aduşi de fraţii Becali, de obicei acuzaţi fără motiv. Şi, atunci, mă întreb cine se face vinovat de acest erori manageriale. Nu cumva suveranul Borcea şi antrenorii cu care a lucrat?

Gigi Becali vrea să îngrădească accesul pe stadionul Stelei al suporterilor(?!) contestatari. Dar măsurile de forţă nu sunt întotdeauna eficiente. Dimpotrivă, o asemenea decizie i-ar întărâta şi mai tare pe rebelii care se pot manifesta chiar şi în afara tribunei. Sunt convins că doar dialogul şi consumul de înţelepciune nu ar dăuna grav relaţiilor dintre suporteri şi patron.

×
Subiecte în articol: editorial