x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Schimb de experiență pe probleme de agricultură în Insula Ialomiței

Schimb de experiență pe probleme de agricultură în Insula Ialomiței

de Serban Cionoff    |    21 Iun 2019   •   14:51
Schimb de experiență pe probleme de agricultură în Insula Ialomiței

 A produs o vie și firească emoție știrea că, joi după amiază, militarii Armatei Americane, care se deplasau în timpul desfășurării unor activități de instruire în județul Ialomița în cadrul Exercițiului Multinațional Seber Guardian19, au traversat , din eroare, o zonă agricolă din arealul Insulei Ialomței. Incident soldat cu distrugerea unor culturi pe o suprafață de 600 de hectare dintr-o zonă care nu era situată pe traseul de amplasare convenit de autoritățile locale și agenții economici cu proprietăți din acest spațiu. Potrivit declarațiilor ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș, urmează să fie cercetate împrejurările în care s-a produs evenimentul și se vor plăti despăgubiri pentru culturile distruse.

 Cu asta, am putea spune că discuțiile pe acest subiect s-au încheiat și că subiectul însuși este ca și clasat. Rămân,însă, câteva întrebări, dintre care prima este, bineînțeles, cea privind cauzele nedoritului incident. Din comunicatul de presă al Ministerului Apărării Naționale aflăm că acesta s-a produs „în condiții atmosferice nefavorabile”. Explicație contrazisă,însă, de martorii oculari. În schimb, în spațiul media este intens avansată ipoteza unor erori în alegerea traseului și a stabilirii coordonatelor activității militarilor americani. Ipoteză pe care, dată fiind gravitatea ei, ar fi trebuit să o fi văzut contrazisă cu celeritate de către factorii implicați. Or, acest lucru neproducându-se până acum, nu ne rămâne decât să așteptăm, cu încredere, concluziile la care va ajunge comisia formată din reprezentanții M Ap N și ai armatei SUA care cercetează cazul.

 Este evident pentru fiecare om cu scaun la cap că, din moment ce faptele petrecute joi după amiază în zona Fetești au făcut obiectul unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale,precum și al declarațiilor ministrului Gabriel Leș, nu ar trebui să își mai aibă locul zvonurile inflamante. Și nu doar că nu își au locul, dar nici nu trebuie tolerate și nici ignorate. Zvonuri pe care, până acum, ar fi trebuit să le dezmintă  un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale. Doar că ,foarte probabil, un asemenea comunicat  urmează să fie emis numai după ce comisia de anchetă își va finaliza cercetările. Situație care, trebuie să o recunoaștem, întreține, desigur în mod involuntar, false teme și temeri, nedorite și nefolositoare atât României, cât și marelui nostru aliat strategic precum și partenerilor din Alianța Nord Atlantică. Teme și temeri de  care nu este exclus  să se folosească anumiți neprieteni, așa după cum le stă în obicei.

 Până atunci, rămânând perfect valabil sloganul „Iubiți-vă pe tancuri”, pe care confratele Dan Constantin l-a ales ca titlul al aplicatului și pătrunzătorului său comentariu…

 Fiind,însă, la sfârșit de săptămână, ba încă și în ziua solstițiului de vară,vă invit să ne reamintim această zicere cu mult tâlc a eminentului diplomat Corneliu Mănescu, pe care ne-a împărtășit-o nouă, studenților Universității bucureștene, la o întâlnirea care a avut loc acum cincizeci de ani în aula facultății de drept. Pe scurt, era vorba despre un incident petrecut  într-o localitate de la granița chino-sovietică și care, bineînțeles,a fost comentat în mod diferit de trei agenții de presă. Așadar, TASS scria: ”O nouă mârșavă provocare a imperialiștilor chinezi. Ieri, la granița sovieto-chineză, două avioane sovietice care împărțeau îngrășăminte chimice au fost atacate, în mod banditesc, de două tancuri chineze deghizate în tractoare. Îl legitimă apărare, cele două avioane sovietice au deschis focul și au distrus cele două tractoare criminale!”. La rândul său, agenția China Nouă relata: ”O nouă acțiune criminală a Kremlinului. Ieri, două tractoare chineze care arau în mod pașnic au fost atacate , în mod mișelesc, de către două avioane sovietice. În legitimă apărare, cele două tractoare chineze au deschis focul și au distrus cele două avioane-pirat!” În  final, echidistant, comunicatul  AGERPRES suna așa:”Ieri, la granița sovieto-chineză, a avut loc un schimb de experiență pe probleme de agricultură. Schimbul de experiență a decurs într-o atmosferă tovărășească de caldă prietenie, caracteristică relațiilor dintre cele două partide și state”.

×