x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scrisoare deschisă către preşedintele României

Scrisoare deschisă către preşedintele României

02 Iul 2008   •   00:00
Scrisoare deschisă către  preşedintele României

Îmi permit să vă scriu în calitate de simplu cetăţean, pentru că vreau să vă aduc la cunoştinţă o situaţie pe care o consider gravă şi de natură să aducă atingere imaginii şi funcţionalităţii importantei instituţii pe care o reprezentaţi.



Excelenţă,
Îmi permit să vă scriu în calitate de simplu cetăţean, pentru că vreau să vă aduc la cunoştinţă o situaţie pe care o consider gravă şi de natură să aducă atingere imaginii şi funcţionalităţii importantei instituţii pe care o reprezentaţi.

Nu mă cunoaşteţi şi nu vă cunosc, dar bunul-simţ şi Constituţia ţării mă fac să cred că existaţi şi că încercaţi să vă îndepliniţi cît mai corect obligaţiile. Iată de ce vă atrag atenţia că în grădina Palatului Cotroceni şi-a făcut sălaş, în ultimii ani, numitul Traian Băsescu, personaj care îşi permite să afirme public că ar fi şeful statului, deşi, evident, nimic din ceea ce face sau spune nu e de natură să probeze o asemenea afirmaţie cu iz uzurpător.

Cetăţeanul Băsescu nu a citit Constituţia sau dacă a citit-o nu a înţeles-o sau dacă a înţeles-o a decis că nu-i pasă de ea. Aşa se face că, îmbrăcînd hainele funcţiei dumneavoastră, se afişează public drept preşedintele unui partid, atacă reprezentanţii altor partide, dă ordine la DNA, citeşte – ascuns în fostul palat al pionierilor – transcrieri de convorbiri telefonice, se strîmbă la puţinii oaspeţi străini care trec prin parcul de la Cotroceni pentru a ajunge la dvs., străbate ţara şi restaurantele ei pe banii poporului şi în numele dvs. Mai mult decît atît, respectivul scrie Parlamentului nu numai ca să-i determine priorităţile, ci şi ca să-i spună ce şi cum să voteze.

Deoarece legea fundamentală îl defineşte pe preşedinte ca element de echilibru şi mediere echidistantă  în interiorul sistemului politic, vă daţi seama, fără îndoială, că astfel de atitudini, care se succed la nesfîrşit, sînt de natură să vă afecteze serios credibilitatea.

Dar situaţia la care mă refer nu se rezumă doar la elementele pe care le-am semnalat. Cetăţeanul Băsescu are atitudini şi gesturi care pun în discuţie moralitatea, ţinuta şi echilibrul preşedintelui însuşi, ca persoană. El fură telefoane, insultă ziarişti, are atitudini discriminatorii faţă de femei sau faţă de minorităţi naţionale, participă la chefuri cu echipele de fotbal preferate, după care se suie la volan, face accidente de maşina şi dansează cu lăutarii pe terase toată vara.

Vă spun toate astea pentru că sînt sigur că nu aţi avut timp să le observaţi. Ştiu că sînteţi ocupat cu exercitarea  atribuţiilor pe care vi le conferă legea. În primul rînd, cu gestionarea problemelor care ţin de politică externă şi de securitatea naţională. Făcînd aceste lucruri nu v-aţi putut intersecta niciodată cu numitul Traian Băsescu, pentru că dînsul nu se ocupă de aşa ceva.
În consecinţă, vă rog, domnule preşedinte, să verificaţi afirmaţiile mele şi să luaţi acele măsuri pe care le consideraţi de cuviinţă spre bunul şi normalul mers al instituţiei pe care o reprezentaţi.
Cu respect, al dumneavoastră,
Adrian Năstase

×
Subiecte în articol: editorial