x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Scrutinul staff-urilor de campanie

Scrutinul staff-urilor de campanie

de Ion Cristoiu    |    23 Noi 2009   •   00:00

Vineri seară am avut la B1 TV un taifas cu Traian Băsescu, prima mea întâlnire într-un studio cu domnia sa după dialogul din 2004 la acelaşi post de televiziune. Un taifas în care, pentru prima dată în ultimii cinci ani, Traian Băsescu a abordat, la provocarea mea, chestiunea acuzaţiilor care i se aduc de către adversari în legătură cu Elena Udrea. Telespectatorii au avut posibilitatea să judece răspunsul dat de Traian Băsescu.

Analistul politic nu poate decât să constate că prin acest moment s-a discutat deschis o chestiune pe care adversarii lui Traian Băsescu din presă şi din politică au preferat să-l evite, preferând acuzaţiei publice deşucheatul făcut cu ochiul.

Despre campania sa pentru primul tur, candidatul Traian Băsescu a mărturisit că a stat sub semnul transpunerii în practică a sfaturilor date de staff-ul de campanie. O realitate - a susţinut domnia sa - lesne de sesizat şi în cazul celorlalţi candidaţi: "Şi cred că deciziile au fost foarte mult în zona şefilor staff-ului de campanie".

Fără a fi analist politic, Traian Băsescu a atras atenţia asupra unui adevăr spectaculos al campaniei pentru primul tur: a fost vorba mai mult despre o bătălie a staff-urilor decât despre una a candidaţilor. Ceea ce ar însemna că rezultatele primului tur sunt cu precădere ale staff-urilor.

Dacă în cazul lui Mircea Geoană nu e nimic ieşit din comun în supunerea faţă de staff-uri, în cazul lui Traian Băsescu putem vorbi despre un lucru excepţional, dacă ne gândim la personalitatea rebelă a candidatului.

Această realitate explică într-un fel multe dintre ciudăţeniile campaniei duse de candidatul Traian Băsescu. Printre ele se numără, înainte de toate, ceea ce analiştii au considerat a fi oboseala lui Traian Băsescu. Nu numai duşmanii, dar şi cei care-l simpatizează s-au precipitat la această concluzie, mai ales după confruntarea de vineri. Cine a urmărit însă emisiunea de la B1 a descoperit însă un Traian Băsescu net diferit de cel schiţat de-a lungul campaniei: un Traian Băsescu din bătălia din 2004.

Însuşi Traian Băsescu a explicat, în cadrul emisiunii, că această ipostază - de candidat obosit, dar mai ales refuzând show-ul mediatic - i-a fost impusă de consilierii de campanie împotriva felului său de a fi. De luni însă, după al doilea tur, ne-a avertizat Traian Băsescu, va deveni, în sfârşit, candidatul Traian Băsescu. Asta înseamnă că staff-ul de campanie a gândit o strategie în două etape distincte: una pentru primul tur şi cealaltă pentru al doilea tur. Din spusele lui Traian Băsescu se poate desluşi că, în cele două săptămâni dintre tururi, domnia sa va fi mult mai agresiv, mult mai spectaculos mediatic, mult mai el însuşi, într-un cuvânt.

De ce a socotit staff-ul că înaintea primului tur se impune ipostaza de obosit, de împăciuitorist, de plicticos chiar?
Din mai multe motive:

1)
Pentru că Traian Băsescu nu şi-a pus probleme în legătură cu intrarea în al doilea tur. În aceste condiţii, ca şi în cazul unei echipe de fotbal profesioniste la un campionat mondial, candidatul Traian Băsescu şi-a menajat forţele pentru finală. În acelaşi timp, jucând teatrul candidatului uşor de înfrânt la o confruntare chiar şi de Crin Antonescu, domnia sa a vrut să înşele adversarul din al doilea tur, lăsând impresia că nu mai e Traian Băsescu de altădată. În plus, dacă înaintea primului tur îşi scotea din mânecă aşii decisivi, staff-ul adversarului i-ar fi văzut şi s-ar fi pregătit să-i contracareze între cele două tururi. Ne putem aştepta, aşadar, la surprize spectaculoase din partea lui Traian Băsescu de acum încolo.

2)
Traian Băsescu a avut postura ingrată - într-o bătălie electorală - de a fi deţinătorul postului de preşedinte.
Ceva asemănător boxerului care deţine centura de campion. În consecinţă, toţi ceilalţi candidaţi şi-au concentrat atacurile asupra lui Traian Băsescu. Dacă Traian Băsescu ar fi răspuns agresiv unuia dintre ei - inclusiv lui Mircea Geoană -, toţi ceilalţi ar fi sărit să-l atace. Prin aceştia, electoratul celor care nu s-au clasat pentru turul al II-lea s-ar fi simţit atins şi prin asta Traian Băsescu l-ar fi ostilizat. Or, între cele două tururi, obiectivul principal al candidatului Traian Băsescu e cel de a lua electoratul de la toţi candidaţii care n-au intrat în turul
al II-lea, încercând să-l asmută asupra electoratului aparţinând adversarului rămas în cursă.

Desigur, această explicaţie dată prestaţiei candidatului Traian Băsescu înaintea primului tur e doar o ipoteză.
Realitatea următoarelor două săptămâni o vor confirma sau infirma.
Momentul decisiv pentru confirmarea sau infirmarea acestei ipoteze va fi rezultatul celui de-al doilea tur.

×
Subiecte în articol: editorial