x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Se ştie cine va stinge lumina!

Se ştie cine va stinge lumina!

de Ilie Serbanescu    |    31 Iul 2007   •   00:00

Nimeni nu ştie precis căţi romăni lucrează acum in străinătate. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că 1,2 milioane romăni ar lucra legal in alte ţări, Ministerul Muncii crede că ar fi vorba de peste 2 milioane, luăndu-i in considerare şi pe cei care muncesc fără forme legale, iar Blocul Naţional Sindical propune o cifră cu mult superioară: 3,4 milioane, incluzăndu-i pe cei - extrem de numeroşi, după aprecierile BNS - care lucrează temporar, petrecăndu-şi o bună parte a timpului şi in Romănia.


Oricum, pentru o ţară care se găndeşte eventual şi la viitorul ei, cifra reprezintă pur şi simplu o apocalipsă: ţinănd cont că 4,5 milioane sunt salariaţii din Romănia, lucrează pentru alte ţări aproape tot atăţia (in orice caz - peste 75%) căţi muncesc in Romănia! Dacă procesul migraţiei continuă - şi nu există nici semne şi nici motive că s-ar opri! - spaţiul numit Romănia este ameninţat de extincţie ca lăcaş al naţiunii romăne.


Deocamdată, in continuarea poziţiei din ultimii 2-3 ani, clasa politică din Romănia - pe măna căreia se află, vrem, nu vrem, viitorul naţiunii din acest punct de vedere - exultă de fericire: piaţa muncii s-a detensionat, nu mai sunt probleme de şomaj, romănii aflaţi la lucru in străinătate trimit bani in Romănia care acoperă in parte deficitul pur şi simplu grotesc şi periculos din comerţul exterior şi, in plus, aceşti bani, pănă să ajungă să fie cheltuiţi de proprietarii lor, sunt preluaţi din bănci de imbogăţiţii tranziţiei pentru a face importuri peste importuri supracostisitoare şi dezmăţate.


Exportul romănesc de forţă de muncă a devenit nu doar o sursă de profit lesnicios şi consistent pentru capitalul străin pe pieţele de destinaţie ale migraţiei, ci şi, in completare, o jalnică modalitate de spoliere a săracilor romăni in bejenie de către imbogăţiţii tranziţiei din Romănia. Toţi importatori, imbogăţiţii tranziţiei din Romănia nici măcar nu resimt deficitul de forţă de muncă ce se aşază ameninţător asupra Romăniei, pentru că aceştia trăiesc din import, şi nu din activităţi interne pentru piaţa internă sau pentru piaţa externă (adică pentru export).


Căt o mai ţine această morişcă in funcţiune nu poate spune cu precizie nimeni deocamdată. Buba va sparge insă in mod sigur. Şi este posibil ca, la explozie, migraţia să devină abrupt emigraţie (romănii aflaţi la muncă in străinătate să se stabilizeze acolo)! Ca urmare, banii trimişi acum in ţară s-ar subţia pănă la dispariţie! Profitorii importurilor şi-ar marca profiturile şi ar părăsi urgent Romănia pentru a-şi pune la adăpost căştigurile! Iar fraierii din ţară ar rămăne să tragă ponoasele! Căci n-are altcineva să achite nota de plată decăt săracii, rămaşi in ţară din cauza lipsei de spirit de aventură sau in numele unor iluzorii valori naţionale! Se ştie insă bine cine va stinge lumina!

×
Subiecte în articol: editorial romania