x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Securitatea reloaded

Securitatea reloaded

de Radu Tudor    |    26 Noi 2005   •   00:00

Traian Basescu a fost informator al Securitatii, Emil Constantinescu a fost secretar de partid la Universitatea Bucuresti, Ion Iliescu a fost un mare demnitar comunist si prieten al Moscovei, Adrian Nastase a facut parte din clubul select al celor cultivati de Securitate, in special de ramura externa. Theodor Stolojan a condus actiunile de Aport Valutar Special sub protectia lui Ceausescu. Calin Popescu Tariceanu face parte dintr-un grup de interese liberale, iar ta-su a fost un mason securist.

Asta se discuta azi la Bucuresti, o capitala ce se vrea europeana. Capitala a unei tari lovita puternic de inundatii ce au produs efecte inca neinlaturate, confruntata cu greva generala in invatamant, cu o stare execrabila a infrastructurii, cu o gaura imensa la bugetul sanatatii ce afecteaza grav sistemul.

Razmerita aceasta generalizata, intre fostul si actualul presedinte, intre premier si seful statului pare a fi o razbunare a mentalitatii securiste. Poate pentru ca am intrat in NATO si urmeaza sa intram si in Uniunea Europeana. E un fel de "Securitatea reloaded" ce traim noi acum. Informatii vechi, din dosarele DSS, tulbura profund acum viata politica romanesca. Bineinteles, mass-media e fortata de realitate sa relateze toate aceste acuzatii, altfel n-ar mai fi presa libera, ci una controlata.

Nu jurnalistii sunt de vina pentru razboiul fara sfirsit din viata politica si pentru performantele economice jenante. Presa este doar oglinda care arata populatiei ce se intampla in Parlament, la Palatul Victoria sau Cotroceni.

Se spune ca seful statului savureaza la maxim informatiile si dosarele serviciilor secrete. Ca este aproape dependent de ele. Nu stiu daca e adevarat, asa vorbeste targul. Cert este ca nu o data, presedintele ne-a oferit dovezi ale acestei relatii puternice dintre domnia sa si servicii.

Venit la Cotroceni hotarat sa faca ceva schimbari, candidatul Aliantei D.A. a fost impresionat de performanta serviciilor in timpul crizei ostaticilor. Deznodamantul fericit a contribuit si el la schimbarea impresiei din campania electorala. Parca nu mai erau aceleasi servicii, care faceau parte din sistemul ticalosit...

Prima dovada ne-a oferit-o cu faimoasa afirmatie privind grupurile de interese de la Guvern. Gata-gata sa fie desecretizate ceva note informative ale SRI, ca sa vedem cata dreptate are comandantul distrugatorului Cotroceni. Operatiunea "Dezmembrarea CitroIn-ului" incepuse. A doua dovada este aceea ca nu da curs cererii liberalilor pentru schimbarea directorilor SRI, SIE, SPP, STS. A mai trecut un CSAT si nimic. O a treia dovada ne-a oferit-o joi seara, cand, intervenind in direct la o emisiune tv, Basescu a afirmat ca prin Bucuresti fusesera aruncati cu putin timp in urma fluturasi cu mesaje antiprezidentiale. Evident, serviciile il informasera prompt. Cultivarea pana la paroxism a relatiei cu presedintele, pupincurismul informativ naste dependenta. Chestia cu fluturasii nu tine sub nici o forma de siguranta nationala, ci mai degraba de virusul politiei politice. Care-i problema ca se arunca fluturasi? Sa bage SPP-istii glont pe teava? Nu de aia esti la putere, sa te injure lumea "la liber"?

Ma ingrijoreaza cateodata cat de iritat si contrariat e seful statului cand vine vorba de unele manifestari pur democratice: analiza de presa, critica omenilor simpli sau disputa politica. E parca alt om Basescu. Mi-e clar ca nu mai poate sa fie cel ce venea pe seara cu o sticla de whisky in redactia Evenimentului zilei, sa bea cu noi, ziaristii. E excesiv de autoritar, peste masura de critic cu toti cei din jur. In timp ce domnia sa "e perfect". Vom vedea, dupa darele pe care le va lasa.
×
Subiecte în articol: editorial